ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ ....ΓΚΕΛΙΚΟΣ

Ο βιολογικός αμπελώνας Γκέλικος  βρίσκεται στη Νεμέα. Αγοράστηκε πριν από 14 χρόνια και αποτελείται από 25 στρέμματα φυτεμένα με το τοπικό παραδοσιακό  αμπέλι Αγιωργίτικο. Το Αγιωργίτικο αποτελεί μια ποικιλία αμπελιού, που παράγει βαθυκόκκινα σταφύλια, που
 προορίζονται αποκλειστικά για οινοποίηση και παραγωγή:
1.Του βιολογικού κόκκινου κρασιού "Γκέλικος" Αγιωργίτικο.
2. Του Ιατρικού Τονωτικού Οίνου "Γκελάντο" (γλυκό, βιολογικό, λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί Νεμέας.
3. To Bινογκελίν" ("Vinogkelin") συμπλήρωμα διατροφής, που περιέχει κάψουλες με σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών των βιολογικών  κόκκινων σταφυλιών του "Γκέλικος"  Αγιωργίτικου, Νεμέας
Το Αγιωργίτικο αμπέλι της Νεμέας, αν και έχει μεταφυτευτεί και σε άλλες περιοχές της Κορινθίας, της Πελλοποννήσου και της Ελλάδος, πουθενά δεν παράγει το ποιοτικό κρασί που παράγεται στη Νεμέα.
Το βιολογικό Αγιωργήτικο κόκκινο κρασί της Νεμέας Γκέλικος κατατάσσεται στα πιο πλούσια κόκκινα κρασιά σε πολυφαινόλες (ρεσβερατρόλη), ανθοκυανίνες ωκαι τανίνες.
Το  Αγιωργήτικο αμπέλιι, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος κι αν μεταφυτελυτηκε, εν τούτοις  πουθενά δεν παρήγαγε  κόκκινο κρασί  με τα φυσικά αρώματα  και γευστικές ιδιότητες, που αποδίδει  το βιολογικό Αγιωργίτικο της Νεμέας και ιδιαίτερα το Αγιωργίτικο Γκέλικος.
Στο  βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος , που διατηρεί στη Νεμέα η οικογένεια του γιατρού Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, τα αμπέλια καλλιεργούνται με προδιαγραφές που επιβάλει ο οργανισμός πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προιόντων ΔΗΩ, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαικής Ένωσης.
Η παραγωγή Αγιωργίτικων σταφυλιών στον αμπελώνα Γκέλικος, της Νεμέας με προδιαγραφές βιολογικής γεωργίας [organic growing] οδήγησε στην αποφυγή της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων και επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων.
Οργανώνοντας και δημιουργώντας τη βιοποικιλότητα του βιολογικού αμπελώνα Γκέλικος ενθαρρύναμε την ανάπτυξη τέτοιων φυσικών μηχανισμών εξουδετέρωσης επικίνδυνων μικροοργανισμών που μας οδήγησε στην αποφυγή οποιυδήποτε εντομοκρόνου ή ζιζανιοκτόνου.
Η γονιμοποίηση του εδάφους στον αμπελώνα Γκέλικος εξασφαλίζεται μόνο από την χορτοκοπή των χόρτων και των φυτών του ελεύθερου εδάφους μέσα στον αμπελώνα και τη χρησιμοποίηση γιδίσιας χωνεμένης κοπριάς.
Το φθινόπωρο στον αμπελώνα σπέρνεται βίκος ή άλλα ψυχανθή κου κόβονται  με το χορτοκοπτικό την άνοιξη, Όσα κομμένα χόρτα κόβονται παραμένουν στο έδαφος, ξεραίνονται και το  γονιμοποιούν [πράσσινη κοπριά].
Τόσον ο βίκος, όσον και τα λοιπά αγρωστώδη και λοιπά άγρια φυτά προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση και αποτρέπουν την εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στα επίπεδα των ριζών των αμπελιών. 
Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται το άσκπο όργωμα και φρεζάρισμα του αμπελώνα και προστατεύονται τα χρήσιμα στα αμπέλια έντομα που κατοικούν στο έδαφος.
Το όφελος που προέκυψε με την παραπάνω τεχνική είναι τεράστιο, καθώς κάνουμε εξαιρετική οικονομία νερού, αφού ο αμπελώνας δεν χρειάζεται πολλά ποτίσματα, βελτιώσαμε την ποιότητα του εδάφους πράγμα που αποδεικνύεται από την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών και των κρασιών που παράγονται
Η φυτοκάλυψη του αμπελώνα με κραμβοειδή αποτρέπει τη δημιουργία καταστρεπτικών για τις ρίζες του αμπελιού νηματοειδών σκωλήκων.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου