ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

48 Κρητικές επιχειρήσεις κατακτούν τα σήματα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο»

48 Κρητικές επιχειρήσεις κατακτούν τα σήματα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο»Τα σήματα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης απονεμήθηκαν σήμερα σε 48 Κρητικές επιχειρήσεις που παράγουν-προωθούν εκατοντάδες ποιοτικά Κρητικά προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία του τόπου ευρύτερα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρόντων του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Περιφερειακών-Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, φορέων-παραγωγικών τάξεων αλλά και επιχειρηματιών από ολόκληρη την Κρήτη.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην σημαντικότητα του θεσμού πιστοποίησης των Κρητικών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια με τα σήματα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο» τόνισε ότι μόνο με ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα με την ενιαία ονομασία «ΚΡΗΤΗ» που είναι το δυνατό μας όνομα, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό κατακτώντας νέες αγορές, γεγονός που έχουν αντιληφθεί οι  παραγωγοί αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού.
Παραγωγοί και επιχειρηματίες από την πλευρά τους ευχαρίστησαν δημόσια τον Περιφερειάρχη και τα στελέχη της Περιφέρειας-Αγροδιατροφικής Σύμπραξης για την στήριξη τους και που ανοίγουν συνεχώς νέους ορίζοντες στην ανάδειξη και προώθηση των Κρητικών προϊόντων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο του Επιμελητηρίου εκτέθηκαν παράλληλα όλα τα πιστοποιημένα προϊόντα με την ονομασία «ΚΡΗΤΗ» καθώς επίσης πληροφοριακό υλικό και φυλλάδια της Αγροδιατροφικής Κρήτης.
«Με την πιστοποίηση των Κρητικών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Κρήτης αναδυκνείεται η ποιότητα, η «ταυτότητα» των Κρητικών προϊόντων. Μια σημαντική δουλειά που γίνεται από την Περιφέρεια, από την Αγροδιατροφική, και θέλουμε να πιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, προϊόντα» ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούμε να «κατακτήσουμε» τις αγορές αν επενδύσουμε στην ποιότητα. Από την Περιφέρεια Κρήτης εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα επενδύοντας στα τοπικά μας ποιοτικά που πρέπει να είναι ποιοτικά γιατί μόνο έτσι θα είναι ανταγωνιστικά στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή αγορά. Όλα αυτά προϋποθέτουν τις συνεργασίες, συνέργειες, ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση, στις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς και τις Κρητικές επιχειρήσεις». Η «ΚΡΗΤΗ» αποτελεί το δυνατό μας όνομα, σε αυτό επενδύουμε όλοι μας προς όφελος του τουρισμού του πρωτογενή τομέα, την διασύνδεση τους που αποτελεί σημαντικό προτέρημα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάδειξη-προώθηση πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων του νησιού μας, διοργανώνει την σημερινή εκδήλωση για την απονομή σημάτων σε 250 νέα προϊόντα σε σύνολο 600, σε 19 εστιατόρια ξενοδοχείων, και σε ένα νέο Κρητικό Μπακάλικο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που διασυνδέει τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού μας και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με διάφορες δράσεις όπως είναι επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ. Το σήμα «κρήτη» είναι πολύ σημαντικό και είναι γνωστό τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά».
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη επεσήμανε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον θεσμό απονομής των σημάτων «κρήτη» προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 5 χρόνια και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει μεγάλη αποδοχή από τις επιχειρήσεις της Κρήτης, με στόχο την ενιαία ταυτότητα όλων των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού, με τον ενιαίο brand name «ΚΡΗΤΗ».  Η Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια προβάλλει τα προϊόντα του νησιού σε στοχευμένες εκθέσεις και επι της ουσίας αυτό που προβάλλουμε είναι η ενιαία ταυτότητα το «ΚΡΗΤΗ», το «διαβατήριο των Κρητικών προϊόντων για την επιτυχημένη παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο» για τους παραγωγούς μας και την οικονομία της Κρήτης». Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης: «Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και των εμπλεκομένων φορέων που σκοπό έχει να δώσει «διαβατήριο» στα Κρητικά προϊόντα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, και να ενισχύσουν την φήμη τους στην εσωτερική αγορά».
Μιλώντας στην εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία στο Επιμελητήριο ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την στήριξη του πρωτογενή τομέα στο νησί με την παράλληλη διασύνδεση του με τον τομέα του τουρισμού και των εξαγωγών. Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων: «Για όλους εμάς στην Περιφέρεια αλλά και για τα στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, η συνεργασία με τους παραγωγούς, τους εμπόρους, τους καταστηματάρχες στο χώρο της εστίασης, τους ξενοδόχους, αποτελεί τον κυρίαρχο μοχλό πάνω στον οποίο κινείται όλος ο σχεδιασμός μας, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα στο νησί με την παράλληλη διασύνδεση του με τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει τον αγροδιατροφικό κλάδο στον τόπο μας και το πράττει με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια. Για μας δεν νοείται ανάπτυξη και έξοδος από τη δύσκολη φάση που περνάμε, αν δεν ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας.
Η Κρήτη με τις παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει και την ποιότητα των προϊόντων της, μπορεί να αποτελέσει το λαμπρό παράδειγμα μιας Περιφέρειας, που στηρίζεται στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις, βάζοντας ισχυρά θεμέλια στην τοπική οικονομία» και πρόσθεσε: «Για μας έχει γίνει κατανοητό ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης αρχικά της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια, δεν μπορεί να κερδηθεί για το νησί μας, αν δεν στηριχθούμε στα προϊόντα της Κρητικής γης και στην προστιθέμενη αξία που αυτά πρέπει να λάβουν στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους εσάς τους ανθρώπους που συνεχίζετε να παράγετε μοναδικά προϊόντα, σε μια εποχή δύσκολη και ανταγωνιστική, σε όλους εσάς τους ανθρώπους από τον ξενοδοχειακό κλάδο, από τον κλάδο της εστίασης και της ζαχαροπλαστικής, τους παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων».

ΣΉΜΑ «ΚΡΉΤΗ»

Στην σημερινή  εκδήλωση απονεμήθηκε το σήμα σε 28 νέες πιστοποιημένες επιχειρήσεις και 250 νέα πιστοποιημένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων ελαιόλαδο, τυροκομικά, παραδοσιακά καπνιστά (λουκάνικο, απάκι κτλ),νωπό κρέας (κόκορας, κοτόπουλο, γαλοπούλα) αρτοσκευάσματα, προϊόντα ζύμης, φραγκόσυκα, βότανα, ελιές, κρασί, αυγά, χυμό αλόης κ.α.  (πρόκειται για τις επιχειρήσεις που πιστοποιήθηκαν το 2016).  Μέχρι τώρα έχουν πάρει το σήμα «κρήτη» συνολικά 90 επιχειρήσεις και 600 προϊόντα.

ΣΉΜΑ «ΚΡΗΤΙΚΉ ΚΟΥΖΊΝΑ»

Απονεμήθηκε το σήμα σε 19 εστιατόρια και a la carte εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων (πρόκειται για τις επιχειρήσεις που πιστοποιήθηκαν το 2016). Μέχρι τώρα έχουν πάρει το σήμα «κρητική κουζίνα» συνολικά 40 εστιατόρια και ξενοδοχεία.

ΣΉΜΑ «ΚΡΗΤΙΚΌ ΜΠΑΚΆΛΙΚΟ»

Απόνεμήθηκε το σήμα σε 1 κρητικό μπακάλικο στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί συνολικά πέντε «κρητικά μπακάλικα», τέσσερα στο νομό Αττικής και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Οι επιχειρήσεις που έλαβαν το σήμα «κρήτη»
1.      ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ Ε.Π.Ε. 
2.      ΑΦΟΙ Γ. ΚΑΣΣΑΚΗ Ο.Ε.
3.      ΥΙΟΙ Β. ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΥ Ο.Ε.
4.      ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ ΑΙΚ. & ΚΑΡΚΑΝΗ ΔΕΣΠ. Ο.Ε.
5.      ΠΙΤΣΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
6.      ΒΕΡΥΚΟΚΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
7.      Γ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ & Σ.Ι.Α  Ο.Ε.
8.      ΨΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
9.      Ι. ΑΛΜΠΑΝΤΑΚΗΣ & Σ.Ι.Α  Ο.Ε. 
10.  ΜΙΝΩΑ ΓΗ Ι.Κ.Ε. 
11.  Ι. ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗΣ Ε.Π.Ε.
12.  ΘΕΟΝΥΜΦΗ Γ. ΚΥΡΑΛΑΚΗ
13.  ΗΛΙΑΚΗΣ Α.Ε.
14.  ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ Α.Ε.Β.Ε.
15.  Α. ΜΑΝΩΛΙΤΣΑΚΗΣ & Σ.Ι.Α  Ο.Ε.
16.  G.G. HELLENIC ALOE M.E.Π.Ε.
17.  ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ Α.Ε.
18.  ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Γ. ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ Α.Ε.
19.  ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – KANTIA NATΣ A.B.E.E.
20.  ΚΤΗΜΑ ΤΟΠΛΟΥ Α.Ε. 
21.  ΤΥΡΟΚΟΜΙΟ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΟΥΡΜΠΑΚΗΣ
22.  ΤΖΟΥΡΜΠΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & Σ.Ι.Α. Ε.Ε.
23.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  
24.  ΥΙΟΙ ΕΜΜ. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ Ο.Ε.
25.  ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ Α.Ε.
26.  ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.
27.  ΑΦΟΙ ΧΟΝΔΡΑΚΗ Ο.Ε.
28.  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΓΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
Ονομαστικά τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που έλαβαν το σήμα «κρητική κουζίνα»
1.      «Mistral Singles» – Εστιατόριο
2.      Εστιατόριο «Κουζίνα ΕΠΕ»
3.      Ταβέρνα «Καμάρες»
4.      Εστιατόριο «Αλάνα»
5.      Ταβέρνα «Κάστρο»
6.      Ταβέρνα «Πιπεριά»
7.      Εστιατόριο «Αυλή»
8.      Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής «ΝΤΟΥΝΙΑΣ»
9.      Ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ, Εστιατόριο “SQUARE”
10.  Ξενοδοχείο Sea Side Resort & Spa – Εστιατόριο“MINOAN”
11.  Ξενοδοχείο CHC Athina Palace – Εστιατόριο «Greek Taverna»
12.  Ξενοδοχείο Cactus Royal Resort – Εστιατόριο «Ελιά»
13.  Ξενοδοχείο Carolina Mare – Εστιατόριο «Διόνυσος»
14.  Ξενοδοχείο Elounda Breeze Resort –  Εστιατόριο  «Αφροδίτη»
15.  Ξενοδοχείο Knossos Beach Bungalows & Suites – Εστιατόριο «Swell»
16.  Ξενοδοχείο Lavris Hotel & Bungalows – Εστιατόριο «A la  carte»
17.  Ξενοδοχείο Platanias Ariston – Εστιατόριο «The Olive Tree”
18.  Ξενοδοχείο Stella Palace Resort & Spa Εστιατόριο «Ελιά»
19.  Εστιατόριο Μπλε Κατσαρολάκια
Σήμα «κρητικό μπακάλικο»
1.ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ Α.Ε. – «ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου