ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗΣ...ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ

Η εταιρία ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕ δραστηριοποιείται στο Νομό Ξάνθης, από το 1996 και έχει έδρα το Νέο Εράσμιο, κοντά στο Δέλτα του Ποταμού Νέστου. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρίας εστιάζονται στον πρωτογενή και δευτερογενή αγροτικό τομέα με βασικό εργαλείο και συγκριτικό πλεονέκτημα τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας.
Η εταιρία διαθέτει σήμερα σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση και διαχείριση γεωθερμικών ρευστών χαμηλής ενθαλπίας. Έχει στην κατοχή της γεωθερμικές γεωτρήσεις με ρευστά 60°C, τα οποία αξιοποιεί στην πρώιμη
παραγωγή σπαραγγιών, ενώ κατά τους θερινούς μήνες δραστηριοποιείται στη γεωθερμική ξήρανση και αφυδάτωση αγροτικών προϊόντων με αιχμή τη τομάτα. Τα τελικά προϊόντα διακινούνται με την εμπορική ονομασία Geothermiki Hellas.

Λιαστές ντομάτες


Στο Νέο Εράσμιο του Νομού Ξάνθης, η εταιρία Γεωθερμική Ελλάδος ΕΠΕ έχει δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα αφυδάτωσης για την παραγωγή αποξηραμένης τομάτας κοινώς «λιαστής». Οι τομάτες επιλέγονται, μετά από συστηματικό ποιοτικό έλεγχο από τις εύφορες πεδιάδες στο Δέλτα του Ποταμού Νέστου και η αφυδάτωσή τους γίνεται με γεωθερμική ενέργεια, κάτω από ήπιες συνθήκες θερμοκρασίας.
Πριν την ξήρανση η τομάτα υπόκειται σε λεπτομερείς διαδικασίες πρόπλυσης-πλύσης- διαλογής και κοπής.
Η διαδικασία ξήρανσης γίνεται σε ξηραντήρια τύπου σήραγγας, συνολικής χωρητικότητας σε νωπό προϊόν 10.000 κιλών. Ο θερμός αέρας δεν ανακυκλώνεται, αλλά εισάγεται με συνεχή ροή. Ο αέρας θερμαίνεται στους 55 -58 C, μέσω των γεωθερμικών ρευστών που κυκλοφορούν σε σωληνοειδείς εναλλάκτες θερμότητας.
Τα παραπάνω θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά ξήρανσης έχουν σαν αποτέλεσμα:
  • Την αποφυγή θερμικού shock που θα είχε άμεση επίπτωση στην κυτταρική δομή των τελικών αποξηραμένων προϊόντων
  • Τη διατήρηση του αρχικού χρώματος και
  • Τη διατήρηση του έντονου φυσικού αρώματος που τα καθιστά ξεχωριστά για κάθε χρήση
  • Δεν χρησιμοποιούμε αλάτι ή συντηρητικά
  • Συσκευάζονται σε κενό οξυγόνου με προσθήκη αζώτου
Έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά της τομάτας: το βαθυκόκκινο χρώμα, το έντονο άρωμα και η αυθεντική γεύση. Οι ήπιες συνθήκες ξήρανσης δεν καταστρέφουν το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κόκκινο χρώμα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά της τομάτας. Το τελικό προϊόν συντηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους και συσκευάζεται χωρίς καμία συντηρητική ουσία. Τα προϊόντα τομάτας της εταιρίας εμπορεύονται κάτω από την εμπορική ονομασίαGeothermiki Hellas. To όλο σύστημα παραγωγής και τυποποίησης είναι πιστοποιημένο κατά "ISO 22000".
Τα παραπάνω περιγράφονται και στο άρθρο "USE OF GEOTHERMAL ENERGY FOR TOMATO DRYING", το οποίο δημοσιεύτηκε στο τριμηνιαίο δελτίο του "GEO-HEAT CENTER", του πανεπιστημίου του Oregon των Η.Π.Α.

Λιαστές ντομάτες - Λιαστά ντοματίνια

Με τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες καλλιέργειας και αφυδάτωσης παράγονται λιαστά τοματίνια (cherry tomatoes). Ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται για την λεπτή γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά του.
Πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την Geothermiki Hellas





Αποξηραμένα προϊόντα

Η εταιρεία, παράγει και πλήθος άλλων αφυδατωμένων προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή τη Ξάνθης όπως κεράσια, μήλα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, ελιές, σπαράγγια κα.
Επίσης, προσφέρονται και υπηρεσίες ξήρανσης αγροτικών προϊόντων σε τρίτους (παραγωγή ελιάς θρούμπας χωρίς αλάτι).


   


   



http://www.geothermikihellas.gr/HEtairia.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου