ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Κάπαρη Σαντορίνης "Santo"

Ιστορία παραγωγού - Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης
Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης ιδρύθηκε το 1947 με στόχο να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης. Σήμερα η Ένωση, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, χαράζει νέα στρατηγική και εκσυγχρονίζεται. Οι επενδύσεις της σε νέες εγκαταστάσεις, νέα μηχανήματα, εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, έρευνα και ανάπτυξη σε συνδυασμό με το σεβασμό στην παράδοση, στο οικοσύστημα και
την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού έχουν συντελέσει στην επιτυχημένη πορεία της εντός και εκτός Ελλάδος.
Ιστορία προϊόντος
Το τουρσί είναι ένας τρόπος συντήρησης των λαχανικών, όπου καθοριστικό ρόλο έχει η χρήση του ξιδιού. Λέγεται ότι η μέθοδος συντήρησης των τροφών με ξίδι ανακαλύφθηκε πριν 4.000 χρόνια και αρχικά χρησιμοποιούνταν πήλινα δοχεία. Αναφορές συναντάμε και στη Βίβλο, ενώ η μέθοδος αρχίζει να διαδίδεται ευρέως στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Η σωστή ανάμιξη μπαχαρικών, ζάχαρης και ξιδιού με τα λαχανικά είναι το μυστικό που τους προσδίδει τραγανή υφή, δυνατή γλυκόξινη γεύση και τα διατηρεί σφιχτά. Τα τουρσιά είνια χαμηλά σε θερμίδες, δεν περιέχουν λιπαρά και αποτελούν έναν από τους πιο παλαιούς μεζέδες.

Λεπτομέρειες προϊόντος
Στις απόκρημνες πλαγιές της Καλντέρας, πάνω στους πετρόχτιστους τοίχους και τις παραδοσιακές πεζούλες του νησιού φύεται η σαντορινιά κάπαρη. Συλλέγεται με το χέρι και τοποθετείται μέσα σε βαζάκια με ξίδι, για να συντηρηθεί. Νοστιμίζει κάθε σαλάτα, χαρίζει ξεχωριστή γεύση στις σάλτσες και συνοδεύει καπνιστά αλίπαστα. Δοκιμάστε την επίσης σε πατατοσαλάτες, σε κρύες σαλάτες ζυμαρικών και σε κρητικό ντάκο.
ΠΗΓΗ https://www.yolenis.com/611/kapari_santo_200g





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου