ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πέτουρα λαχανικών....ΑΓΡΟΖΥΜΗ

Ιστορία παραγωγού - Αγροζύμη
Το 1969 ο Γιώργος Μαρταβαλτζόγλου, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, φτιάχνει στο χωριό του, στην Αραβησσό Γιαννιτσών, ένα φούρνο όπου παρασκευάζει ψωμί και παραδοσιακές πίτες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, ο γιος του, Κυριάκος Μαρταβαλτζόγλου, θέλοντας να εξασφαλίσει άριστο αλεύρι για το φούρνο, στήνει έναν αλευρόμυλο και αλέθει τα καλύτερα αλεύρια. Το 1980 ο μικρός αλευρόμυλος εξελίσσεται σε μία οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων με βάση τα δημητριακά. Στα χρόνια που ακολουθούν, η άριστη ποιότητα των προϊόντων και η εμπιστοσύνη του κόσμου τον οδηγούν και στο χώρο των ζυμαρικών. Σήμερα, ο Κώστας και ο Γιώργος,  η τρίτη γενιά της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου, έχουν  αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Σε νέες εγκαταστάσεις, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει το ISO 22000, διατηρώντας όμως τις παραδοσιακές μεθόδους και
συνταγές, παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας στην καλύτερη δυνατή τιμή. Στηρίζοντας το τόπο τους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μακεδονίας, προμηθευόνται τα δημητριακά τους αποκλειστικά από τον Κάμπο των Γιαννιτσών και τα οροπέδια της ορεινής Χαλκιδικής. Για το γάλα και αυγά εμπιστευόνται αποκλειστικά πιστοποιημένες φάρμες του Κιλκίς. Με μεράκι και όρεξη αναβιώνουν ξεχασμένες γεύσεις, ενώ παράλληλα τολμούν να πειραματίζονται  με καινούρια υλικά και να δημιουργούν υπέροχα ζυμαρικά.
Ιστορία προϊόντος
Τις παλαιότερες εποχές στα χωριά της Ελλάδας τα ζυμαρικά φτιάχνονταν κατά κανόνα το καλοκαίρι, αποξηραίνονταν με φυσικό τρόπο και διατηρούνταν στο κελάρι του σπιτιού, για να σερβιριστούν το χειμώνα, αποτελώντας ένα απλό και εύκολο φαγητό, μια άμεση λύση για να τραφεί μια μεγάλη και πεινασμένη οικογένεια. Τα ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ως προς το σχήμα, το μέγεθος, τον τρόπο μαγειρέματος. Σκέτα με τυρί, με κάποια σάλτσα, με κρέας, μέσα σε σούπες ή ακόμα και σε πίτες τα ζυμαρικά αποτελούν ένα φαγητό που όπως και αν το μαγειρέψουμε είναι πάντα νόστιμο.
Λεπτομέρειες προϊόντος
Τα πέτουρα είναι παραδοσιακά ζυμαρικά της περιοχής της Μακεδονίας. Είναι αρκετά φαρδιά και είναι ιδανικά για να συγκρατούν μεγάλη ποσότητα σάλτσας πάνω τους. Η διαδικασία παραγωγής τους είναι η εξής: Στην αρχή ανοίγεται το φύλλο της ζύμης. Όσο είναι ακόμη νωπό, κόβεται σε φαρδιές λωρίδες, οι οποίες στη συνέχεια απλώνονται για να στεγνώσουν. Η "Αγροζύμη" έφτιαξε τα παραδοσιακά πέτουρα πολύχρωμα για περισσότερη γεύση: πρόσθεσε σπανάκι για τα πράσινα, κόκκινο πιπέρι για τα πορτοκαλί, παντζάρι για τα βαθυκόκκινα και μελάνι σουπιάς για τα μαύρα! Μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, για να ετοιμάζετε σε 10 λεπτά εντυπωσιακά πιάτα! Απολαύστε τα με κόκορα κρασάτο, με σουπιές κρασάτες, με χταπόδι κοκκινιστό, με σωτέ άγρια μανιτάρια και ανθότυρο ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας. 
https://www.yolenis.com/14268/petoura_laxanikwn_agrozymh_500g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου