ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΦΛΟΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ...ΧΡΥΣΑΦΗ

Ιστορία προϊόντος
Τις παλαιότερες εποχές στα χωριά της Ελλάδας τα ζυμαρικά φτιάχνονταν κατά κανόνα το καλοκαίρι, αποξηραίνονταν με φυσικό τρόπο και διατηρούνταν στο κελάρι του σπιτιού, για να σερβιριστούν το χειμώνα, αποτελώντας ένα απλό και εύκολο φαγητό, μια άμεση λύση για να τραφεί μια μεγάλη και πεινασμένη οικογένεια.Τα ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ως προς το σχήμα, το μέγεθος, τον τρόπο μαγειρέματος. Σκέτα με τυρί, με κάποια σάλτσα, με κρέας, μέσα σε σούπες ή ακόμα και σε πίτες τα ζυμαρικά αποτελούν ένα φαγητό που όπως και αν το
μαγειρέψουμε είναι πάντα νόστιμο.
Ιστορία παραγωγού - Οικογένεια Χρυσάφη
Η εταιρεία Χρυσάφη ιδρύθηκε στη Λήμνο πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που με πάθος συνεχίζει την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού. Με έμβλημα το κρινάκι της θάλασσας, ένα χαρακτηριστικό και σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας της Λήμνου, η οικογένεια Χρυσάφη αναβιώνει παραδοσιακές συνταγές αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της Λημνίας γης: το πρόβειο και αίγειο γάλα, το αλεύρι από την ποικιλία «μαυραγάνι», τα ντόπια αυγά. Σε όλα τα στάδια της παραγωγής η εταιρείαΧρυσάφη εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΕΝ ISO 22000:2005. Παράλληλα, από το 2009 συνεργάζεται στενά με το «Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή είναι πολυδιάστατη και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την υλοποίηση εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων.
Λεπτομέρειες προϊόντος
Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών σε προηγούμενες εποχές ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν όλες μαζί από σπίτι σε σπίτι για να φτιάξουν τα φλωμάρια της κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να μιλήσουν και να φάνε όλες μαζί στο τέλος της διαδικασίας. Το κόψιμο των φλωμαριών ήταν ένα από τα στοιχεία που καθόριζαν την επιδεξιότητα μιας νοικοκυράς.Τα φλωμάρια φτιάχνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες, για να στεγνώσουν σωστά, και αποθηκεύονταν, για να αποτελέσουν ένα γρήγορο και χορταστικό φαγητό τους κρύους μήνες του χειμώνα.Τα ψιλά φλωμάρια είναι υπέροχα σε σούπες.



https://www.yolenis.com/717/flomaria_limnou_psila_xrysafi_400gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου