ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΕΣΒΟΥ

Παραδοσιακό Οικογενειακό Τυροκομείο
Το πρώτο οικογενειακό μας τυροκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1966 στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου. Το τυροκομείο παρήγαγε με παραδοσιακό τρόπο εκλεκτά Μυτιληνιά προϊόντα, όπως είναι το Λαδοτύρι Μυτιλήνης γνωστό και με το όνομα «κεφαλάκι», η γραβιέρα, το πρόβειο βούτυρο και πρόβεια φέτα. Για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούταν αποκλειστικά γάλα από τους κτηνοτρόφους των γύρω χωριών.
Το άρμεγμα για την συλλογή του γάλακτος γινόταν πρωί και βράδυ. Το γάλα έφτανε στο τυροκομείο και τυροκομούνταν με παραδοσιακά εργαλεία τυροκόμησης, όπως τσαντίλες, χάλκινα δοχεία και ξύλινα αντικείμενα κοπής. Η φέτα ωρίμαζε μόνο σε ξύλινο βαρέλι, ενώ το λαδοτύρι διατηρούταν σε παρθένο ελαιόλαδο μέχρι την
πώλησή του. Όλα τα προϊόντα της οικογένειάς μας παρασκευάζονταν με τέχνη και μεγάλο μεράκι και για αυτό και τα προϊόντα μας ήταν ξακουστά σε όλο το νησί.
Η τυροκομική παράδοση της Λέσβου
Το τυρί της Λέσβου ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και τα χρόνια του Ομήρου για τη ιδιαίτερη ποιότητα και τη χαρακτηριστική του γεύση. Στην αρχαία Ελλάδα το γάλα θεωρούταν ιερή τροφή ενώ σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η τέχνη της τυροκομίας, δόθηκε ως Δώρο στους κοινούς θνητούς από τους Θεούς του Ολύμπου.
Η κτηνοτροφία στο νησί της Λέσβου ευνοείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, από τις ηφαιστειογενείς περιοχές και τα πολλά βοσκοτόπια ενώ σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα και τη πλούσια χλωρίδα, η ποιότητα του γάλακτος επηρεάζεται θετικά κάνοντάς το ξεχωριστό για το άρωμα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του. Η κτηνοτροφία στη Λέσβο ήταν ένα επάγγελμα που λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της οικογενειακής παράδοσης και μεταφερόταν από γενιά σε γενιά. Η Λέσβος διατηρεί αναλλοίωτο το προνόμιο των ξεχωριστών τυροκομικών προϊόντων της, που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στις τοπικές συνταγές και στη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού. Τα περισσότερα από τα τοπικά φαγητά έχουν ως βάση αυτές τις ιδιαίτερες ποικιλίες τυριών προσθέτοντας μια μοναδικότητα στη παραδοσιακή κουζίνα της Λέσβου.
Αυθεντικά Προϊόντα με Άρωμα Μυτιλήνης 
Η διαφορά είναι στο γάλα
Το γάλα μας προέρχεται αποκλειστικά από τις φάρμες της Λέσβου. Στηρίζουμε την τοπική οικονομία, συλλέγοντας καθημερινά γάλα από τουλάχιστον 500 κτηνοτρόφους. Τα ζώα είναι παραδοσιακά εκτρεφόμενα και ζουν κυρίως σε ελεύθερη βόσκηση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το νησί μας ξεχωρίζει για την ανεπανάληπτη ποικιλία του σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Για αυτό και τα τυριά μας χαρακτηρίζονται από αρωματικές αποχρώσεις αιγαιοπελαγίτικων βοτάνων.
 Η διαφορά είναι στην παράδοση
Για εμάς, στη Γαλακτοκομική Λέσβου, η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας, το σεβασμό στη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού μας και τα «μυστικά» της τυροκομικής τέχνης που παραλάβαμε από την οικογένειά μας.
Μέσα από την οικογενειακή τυροκομική μας παράδοση προσφέρουμε αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα Μυτιλήνης κρατώντας μυστικά την τυροκομική μας τέχνη για περισσότερα από 45 χρόνια!
Η διαφορά είναι στη γεύση
Ένα από τα μυστικά της αξεπέραστης γεύσης των προϊόντων μας είναι η χρήση περισσότερου πρόβειου γάλακτος. Σεβόμαστε τα φυσικά συστατικά του γάλακτος και δεν αποχωριζόμαστε την κρέμα του κατά την τυροκόμηση. Το πρόβειο γάλα δίνει στα τυριά μας υπέροχη βουτυρένια υφή, γεμάτη γεύση και ιδιαίτερα αρώματα.Την πλούσια γεύση των τυριών μας ολοκληρώνει το προσεκτικό αλάτισμα που γίνεται αποκλειστικά με φυσικό θαλασσινό αλάτι.
Τα τυριά μας ωριμάζουν αργά και σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Η ωρίμανση των προϊόντων μας αποτελεί κλειδί για την ισορροπημένη γεύση τους, την υπέροχη υφή τους και το ιδιαίτερο μπουκέτο αρωμάτων που αναδεικνύουν σε κάθε μπουκιά!
αδοτύρι Π.Ο.Π. σε Ελαιόλαδο
Διατηρείται μέσα ελαιόλαδο και διατίθεται σε:
- Διάφανη συσκευασία (vacuum): 230γρ
- Ειδικό ταπεράκι τροφίμων: 900γρ
 Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης  είναι το μοναδικό τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που προέρχεται αποκλειστικά από το νησί της Λέσβου. Είναι το πιο φημισμένο τυρί του νησιού μας, που παράγεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
 Το όνομα «Λαδοτύρι» προέρχεται από την παραδοσιακή τεχνική συντήρησης μέσα σε ελαιόλαδο, όταν ακόμα στα νοικοκυριά δεν υπήρχαν ψυγεία. Το τυρί αποθηκευόταν και ωρίμαζε σε πηλινα μεγάλα δοχεία τα γνωστά κιούπια (Μυτιληνιά σφδέλια), γεμάτα με ελαιόλαδο Μυτιλήνης, το οποίο πρόσδιδε στο τυρί πικάντικη γεύση και άρωμα.
 Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις των πελατών μας, για παραδοσιακές γεύσεις, τους δώσαμε τη δυνατότητα να απολαύσουν το Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π., μέσα σε ελαιόλαδοόπως τον παλιό καιρό.  
 Αποθηκευμένο σε λάδι, μέσα σε ειδικές, εύχρηστες συσκευασίες διαφόρων μεγεθών, το Λαδοτύρι σε λάδι Μυτιλήνης διατηρεί αναλοίωτη την πικάντικη γεύση του. Έτσι καινοτομώντας, η Γαλακτοκομική Λέσβου, σε αποκλειστικότητα, κατάφερε να επαναφέρει το μοναδικά γευστικό αυτό προϊόν στο οικογενειακο τραπέζι.































Λαδοτύρι Π.Ο.Π. Παραφινομένο
Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π., της Γαλακτοκομικής Λέσβου, διατίθεται και παραφινωμένο για χρηστικούς λόγους. Εχει,  έχει σχήμα μικρού κεφαλιού, γνωστό και ως «κεφαλάκι Μυτιλήνης», ενώ  ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες σε ελεγχόμενες συνθήκες . Έχει χρώμα ελαφρό κίτρινο και είναι διάσπαρτο από μικρές τρυπούλες. Ξεχωρίζει για το ευχάριστο άρωμά του και την ελαφριά αλμυρή και πικάντικη γεύση του. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα (τουλάχιστον 85% πρόβειο) αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου. Ξεχωρίζει για το πλούσιο ποικιλόχρωμο άρωμά του, την απαλή υφή, την ευχάριστα αλμυρή και την γεμάτη  γεύση του.
 Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επιτραπέζιο τυρί, ιδανικός μεζές για ούζο ή κρασάκι. Το Λαδοτύρι καταναλώνεται μόνο του, στο τέλος του γεύματος ή άλλοτε ως μεζές, συνοδεύοντας το τοπικό ούζο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα εκείνα τα φαγητά που ζητάνε ένα κίτρινο τυρί με προσωπικότητα όπως σε Σουφλέ ή σε παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές όπως Γκιουσλεμέδες, Κολοκυθολούλουδα γεμιστά, ή Σφουγγάτο Μυτιλήνης,, δίνοντας εντελώς ξεχωριστή γεύση.



























Φέτα Π.Ο.Π.
Διατίθεται σε:
- Φέτα Π.Ο.Π. σε άλμη σε μεταλλικό δοχείο: μεγέθη 16, 8 και 4 κιλών
- Φέτα Π.Ο.Π. σε άλμη σε συσκευασίες τάπερ: 400g , 1 κιλού και 2 κιλών
- Τεμάχιο 400g σε αεροστεγή συσκευασία (vacuum)
- Τεμάχιο 200g σε αεροστεγή συσκευασία (vacuum)
Φέτα Π.Ο.Π, της Γαλακτοκομικής Λέσβου, είναι ένα μαλακό τυρί άλμης αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα το οποίο ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και ευχάριστη υπόξινη γεύση

























Κασέρι Π.Ο.Π.
Διατίθεται σε:
- Ολόκληρο κεφάλι 8 κιλών
- Μπαστούνι 3 κιλών
- Κεφάλι μικρό 750g
- Τεμάχιο 350g σε αεροστεγή συσκευασία (vacuum)
Το Κασέρι Π.ΟΠ της Γαλακτοκομικής Λέσβου, είναι ένα ημίσκληρο τυρί συνεκτικής υφής με λευκοκίτρινο χρώμα.Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και έτσι χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και ξεχωριστή γεύση. Ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα (τουλάχιστον 85% πρόβειο) αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου. Η Λέσβος είνα μία από τις τρεις περιοχές της Ελλάδας όπου επιτρέπεται η αποκλειστική παρασκευή του.


























Γραβιέρα
Διατίθεται σε:
- Ολόκληρο κεφάλι 12 κιλά, 9 κιλά, 3 κιλά, 1.5 κιλό
- Τεμάχιο 350g σε αεροστεγή συσκευασία (vacuum)
Η Γραβιέρα της Γαλακτοκομικής Λέσβου, είναι ένα σκληρό τυρί με χρυσοκίτρινη επιδερμίδα. Έχει αχυρόχρωμη απόχρωση και αρκετές τρύπες διάσπαρτες στο εσωτερικό του. Διακρίνεται από μια ελαφριά υπόγλυκη γεύση. Παράγεται από περισσότερο πρόβειο γάλα και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες.
























Καλουπάκι Λέσβου
Διατίθεται σε:
- Καλουπάκι σε άλμη, σε μεταλλικό δοχείο 13 κιλών.
- Καλουπάκι σε συσκευασία τάπερ, 600g.
Το Καλουπάκι της Γαλακτοκομικής Λέσβου, είναι ένα λευκό τυρί άλμης σε σχήμα μικρού κεφαλιού 600-700g.
Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα και ξεχωρίζει για την ελαφριά όξινη γεύση και το πλούσιο άρωμά του.
Ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες.
























Κεφαλοτύρι
Διατίθεται σε:
- Ολόκληρο κεφάλι 8 κιλών
- Τεμάχιο 350 g σε αεροστεγή συσκευασία (vacuum)
Το Κεφαλοτύρι της Γαλακτοκομικής Λέσβου, ανήκει στα σκληρά τυριά, λευκού έως λευκοκίτρινου χρώματος με σκληρή επιδερμίδα και έντονη πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες.























Σκληρό Τυρί Μυτιληνιό
Διατίθεται σε:
- Ολόκληρο κεφάλι 8 κιλών,
- Τεμάχιο 300 g σε αεροστεγή συσκευασία.
Το Σκληρό Τυρί Μυτιληνιό, της Γαλακτοκομικής Λέσβου, ανήκει στην κατηγορία τυριών σκληρής και ελαστικής υφής, χρώματος λευκοκίτρινου με στρογγυλές οπές σε όλη τη μάζα του. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, ενώ διακρίνεται από απαλό άρωμα και λεπτή υπόγλυκη γεύση. Ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες.























Μυζήθρα ξηρή
Διατίθεται σε:
- Τεμάχιο 400 g.
Η Μυζήθρα ξηρή της Γαλακτοκομικής Λέσβου, ανήκει στα λευκά τυριά που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο τυρόγαλα.
Έχει σκληρή υφή και διαφορετικό σχήμα μικρού κεφαλιού 400g.
Ξεχωρίζει για την πλούσια και αλμυρή γεύση του.
















1 ΧΥΔΗΡΑ 81103, ΛΕΣΒΟΣ
T: +30 22530 51402 
F: +30 22530 51544
Email: info@lesvosdairy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου