ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Το ζυθοποιείο μας λειτουργεί σε ένα παλιό πέτρινο κτήριο της συνοικίας των Παλιών στο Βόλο, στο χώρο του ιστορικού κάστρου, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως ώστε να καλύπτει με ακρίβεια τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για χώρους παραγωγής ποτών.
Η διατήρηση του πετρόκτιστου κελύφους και της κεραμοσκεπής μέσω σύγχρονων μεθόδων συντήρησης, ειδικών για χώρους παραγωγής ποτών, εξασφαλίζει τη βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και αερισμού για την ωρίμανση της μπύρας όλες τις εποχές του χρόνου.

Στόχος μας ήταν το ζυθοποιείο μας να συνδυάζει άριστα τις παραδοσιακές αρχές και τις δοκιμασμένες τεχνικές με τις σύγχρονες μεθόδους, όπως ακριβώς και η μπύρα μας!

Η παραγωγική μας διαδικασία ξεκινά από τη:

Προσεκτική Επιλογή των Α’ υλών

Η επιλογή των Α’ υλών γίνεται με κριτήριο την υψηλή ποιότητα που επιθυμούμε να έχει το τελικό προϊόν. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε τους προμηθευτές μας με κριτήριο την υψηλή και σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας.

Η μπύρα μας παράγεται από 4 και μόνο συστατικά, όπως όλες οι μπύρες ανώτατης ποιότητας. Αυτά είναι:

νερό
βύνη
λυκίσκος
μαγιά

Κατά την παραλαβή των Α’ υλών (βύνη, λυκίσκος, μαγιά) γίνεται αυστηρός ποιοτικός έλεγχος οπτικός και εργαστηριακός ανάλογα με το είδος της πρώτης ύλης και τις απαιτούμενες κάθε φορά ανάγκες. Και επειδή το 90% τουλάχιστον της μπύρας είναι νερό, φροντίζουμε αυτό να έχει την καταλληλότερη χημική σύνθεση, αφού πρώτα υποστεί επεξεργασία σε σύστημα πολλαπλών φίλτρων και αντίστροφης όσμωσης, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σταθερά υψηλή ποιότητα.

Η παραγωγική διαδικασία μπορεί να περιγραφεί από τα παρακάτω βασικά στάδια.

Άλεση της βύνης

Οι βύνες αλέθονται σε ειδικό μύλο έτσι ώστε να αυξηθεί η επιφάνειά τους και να δοθεί η δυνατότητα δράσης στα ένζυμα να αποικοδομηθούν και να εκχυλιστούν. Για την ARGO Golden Ale χρησιμοποιούμε τρεις βύνες από κριθάρι και μία από σιτάρι.

Πολτοποίηση-Διήθηση

Η αλεσμένη βύνη μεταφέρεται στο δοχείο πολτοποίησης-διήθησης όπου αναμειγνύεται με νερό συγκεκριμένης χημικής σύνθεσης και θερμοκρασίας. Στη συνέχεια ακολουθεί η θέρμανση και η ανάδευση του μίγματος-πολτού σε συγκεκριμένο θερμοκρασιακό προφίλ το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα ιδιαίτερα γευστικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της παραγόμενης μπύρας.

Ακολουθεί η φίλτρανση του πολτού για την απομάκρυνση των στερεών υπολειμμάτων της βύνης. Το εκχύλισμα που περιέχει τις διαλυτές ουσίες της βύνης, ζυμώσιμες και μη ζυμώσιμες, ονομάζεται ζυθογλεύκος. Με τη διήθηση αυξάνουμε τη διαύγεια του ζυθογλεύκους, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα της μπύρας.

Βρασμός- Προσθήκη Λυκίσκου

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διήθησης ακολουθεί ο βρασμός, η αποστείρωση και η συμπύκνωση του ζυθογλεύκους και προστίθεται ο λυκίσκος που προσδίδει στο ζυθογλεύκος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μπύρας, την ελαφριά πικράδα στη γεύση και τα αρώματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος. Για την ΑΡΓΩ GOLDEN ALE χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό από τρεις ιδιαίτερα αρωματικές αμερικανικές ποικιλίες λυκίσκου. Ακολουθεί φυγοκέντρηση ως φυσική μέθοδος διαύγασης και απομάκρυνσης των υπολειπόμενων στερεών υπολειμμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Ζύμωση-Ωρίμανση

Τον βρασμό ακολουθεί η ταχεία ψύξη από τους 104οC στους 12-16 οC με ταυτόχρονη προσθήκη αέρα ενώ απομακρύνεται μερικώς το ψυχρό θόλωμα. Το ζυθογλεύκος αποθηκεύεται σε δεξαμενή συγκεκριμένης κωνικοκυλινδρικής μορφής όπου προστίθεται μαγιά για την ανάπτυξη της ζύμης με την ταυτόχρονη παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και CO2. Σε αυτή τη διεργασία σχηματίζονται από το μεταβολισμό της ζύμης προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη επίδραση στον οργανοληπτικό χαρακτήρα της μπύρας. Η ελεγχόμενη διακοπή της ζύμωσης, ανάλογα με το παραγόμενο είδος μπύρας, ακολουθείται από τη πλήρη ζύμωση του εναπομείναντος ζυμώσιμου εκχυλίσματος και το φυσικό κορεσμό της μπύρας με CO2. Στη φάση αυτή της ωρίμανσης σχηματίζονται οι επιθυμητές αρωματικές ενώσεις που προσδίδουν τελικά στη μπύρα την επιθυμητή γευστική αρμονία. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης η μπύρα μεταφέρεται σε δεξαμενές για την αποθήκευσή και συντήρησή της, μέχρι την τελική φίλτρανση και εμφιάλωση.

Φίλτρανση- Εμφιάλωση

Πριν την εμφιάλωσή της, η μπύρα, φιλτράρεται ώστε το τελικό προϊόν να αποκτήσει τη χαρακτηριστική διαύγεια της golden ale, να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του προϊόντος και να εξασφαλιστεί σταθερή ποιότητα χωρίς να αλλοιωθεί η διατροφική του αξία.


Για το λόγο αυτό η μπύρα που παράγουμε δεν παστεριώνεται, διατηρώντας ατόφια τη γεύση των συστατικών της Η εμφιάλωση της μπύρας μας γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε το προϊόν να μην έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα που υποβαθμίζει την ποιότητα της μπύρας.
Παπακυριαζή 70, Βόλος 
το e-mail: info@volosbeer.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου