ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΠΕΛΛΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΠΕΛΛΑΣΘρεπτική αξία ανά 100gr
Πρωτείνες 7gr
Υδατάνθρακες 35gr
Λίπος 6gr
Νάτριο 140mg
H ιστορία:
Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.
 
Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Λίγα λόγια για την τοποθεσία Πέλλα
Η Πέλλα είναι κτισμένη επάνω σε λόφο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και τον αρχαιολογικό χώρο. Νοτίως του δρόμου βρίσκεται ο εύφορος κάμπος, που προέκυψε από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών.( Η λίμνη αποξηράνθηκε από την Αμερικανική εταιρεία Foundation μεταξύ των ετών 1927-1937).
Έχει έκταση περίπου τρία τ. χμ. και πληθυσμό 2450 κατοίκους. Η Πέλλα (Αγ. Απόστολοι), στην περίοδο της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον Καζά (επαρχία) Γιαννιτσών και ήταν τσιφλίκι του Σελήμ μπέη, μέλος της οικογενείας των Εβρενός (Γαζή Εβρενός ο κατακτητής της περιοχής μας), που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη και ενός Εβραίου ιταλικής  υπηκοότητας του Σαούλ Μοδιάνο.
Επί Tουρκοκρατίας είχε 80 περίπου οικογένειες που ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και ήταν συνδεδεμένοι με τους ιδιοκτήτες με διάφορες σχέσεις (αγροτικοί εργάτες, κολίγοι κλπ.) Οι κάτοικοι ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ακόμη και σε ερείπια εκκλησίας, όπως αναφέρει ο Γάλλος Cousinery το 1831. Η νέα εκκλησία κτίστηκε το 1867 που είναι αφιερωμένη στους Αγ. Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και λίγο αργότερα (1871-2) λειτούργησε και το σχολείο του χωριού που κτίστηκε μπροστά στην εκκλησία. Το 1957 κτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Σχολείο οπότε την ίδια χρονιά το παλαιό κατεδαφίστηκε.
- See more at: http://www.neagi.gr/product/250501/aktinidia-pellas#sthash.Jd3KOIi2.dpuf ..ΠΗΓΗ http://www.neagi.gr/product/250501/aktinidia-pellas