ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Παξιμάδια με Ελαιόλαδο & Άγριο Θυμάρι

1Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να ετοιμάζουν στο ξυλόφουρνο παξιμάδια με ελαιόλαδο δικής τους εσοδείας, και άγριο θυμάρι που υπάρχει παντού διάσπαρτο στο νησί.
Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι έχουν έντονα άρωμα Αιγαίου. Κύριο συστατικό τους είναι το αγνό ελαιόλαδο με την πλούσια αρωματική του γεύση. Και βέβαια το άγριο θυμάρι, με την έντονη οσμή και τη διακριτική γεύση του. Απαλό λευκό και κίτρινο αλεύρι ζυμώνονται με το νερό, το ελαιόλαδο και το θυμάρι, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα τραγανό και πεντανόστιμο παξιμάδι.
Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι είναι χειροποίητα και διπλοφούρνιστα. Η πλούσια σε πρωτεΐνες σύνθεσή τους, τα καθιστά ιδανικό σνακ όλη μέρα. Συνδυάζονται εξαιρετικά με
τυρί και φρέσκα λαχανικά, συνοδεύουν σαλάτες εποχής, και δένουν γευστικά με λευκό κρασί, ούζο και ψάρι.
Το ελαιόλαδο, η πεμπτουσία της Μεσογειακής Διατροφής, έχει εξακριβωμένα έντονη μικροβιοκτόνα, απολυμαντική, χολαγωγική και αντιδιαβητική δράση, δημιουργεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά και ενισχύει το ανοσιοποιητικό σύστημα. Το θυμάρι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, κατευνάζει το βήχα, xρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της διάρροιας και συνιστάται ως καταπραϋντικό σε περιπτώσεις άγχους.

Παξιμάδια με Ελαιόλαδο & Άγρια Ρίγανη

2Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να ετοιμάζουν στο ξυλόφουρνο παξιμάδια με ελαιόλαδο δικής τους εσοδείας, και άγρια ρίγανη που ευδοκιμεί σε πολλά σημεία του νησιού.
Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και ρίγανη έχουν έντονα άρωμα Αιγαίου. Κύριο συστατικό τους είναι το αγνό ελαιόλαδο με την πλούσια αρωματική του γεύση. Και βέβαια η άγρια ρίγανη, με την ιδιαίτερη οσμή και τη διακριτική γεύση της. Απαλό λευκό και κίτρινο αλεύρι ζυμώνονται με το νερό, το ελαιόλαδο και η ρίγανη, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα τραγανό και πεντανόστιμο παξιμάδι.
Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και ρίγανη είναι χειροποίητα και διπλοφούρνιστα. Η πλούσια σε πρωτεΐνες σύνθεσή τους, τα καθιστά ιδανικό σνακ όλη μέρα. Συνδυάζονται εξαιρετικά με τυρί και φρέσκα λαχανικά, συνοδεύουν σαλάτες εποχής, και δένουν γευστικά με λευκό κρασί, ούζο και ψάρι.
Το ελαιόλαδο, η πεμπτουσία της Μεσογειακής Διατροφής, έχει εξακριβωμένα έντονη μικροβιοκτόνα, απολυμαντική, χολαγωγική και αντιδιαβητική δράση, δημιουργεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά και ενισχύει το ανοσιοποιητικό σύστημα. Η ρίγανη έχει ιδιότητες τονωτικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιβηχικές, αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές, αντιφυσητικές, αποχρεμπτικές, και εμμηναγωγές.

Γλυκά Παξιμάδια Αμυγδάλου

3Τα γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου είναι μια οικογενειακή συνταγή. Μας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, τότε που ετοίμαζαν τις μπουκιές αυτές με ελαιόλαδο οικογενειακής εσοδείας, φρέσκα αυγά από το κοτέτσι και φρέσκα αμύγδαλα από τους μπαξέδες, για να τις προσφέρουν ως καλωσόρισμα και φίλεμα σε επισκέπτες και ταξιδιώτες.
Κύριο συστατικό του είναι το αγνό ελαιόλαδο με την πλούσια αρωματική του γεύση. Και βέβαια το αμύγδαλο, με την ανάλαφρη και ισορροπημένη γεύση του και την ημίσκληρη υφή του. Σημαντικό στοιχείο για τη γεύση του προϊόντος είναι τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο), ενώ τα φρέσκα αυγά δένουν όλα τα υλικά μαζί και κάνουν ακόμα πλουσιότερη τη γεύση.
Τα γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου είναι χειροποίητα και διπλοφούρνιστα. Η πλούσια σε πρωτεΐνες σύνθεσή τους, τα κάνει ιδανικό τονωτικό σνακ για κάθε στιγμή. Τα γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου συνοδεύουν εξαιρετικά κάθε μορφής ζεστό ή κρύο ρόφημα. Δοκιμάστε με τον καφέ, το γάλα ή το τσάι, ή αντί για γλυκό μετά το φαγητό.
Το ελαιόλαδο, η πεμπτουσία της Μεσογειακής Διατροφής, έχει εξακριβωμένα έντονη μικροβιοκτόνα, απολυμαντική, χολαγωγική και αντιδιαβητική δράση, δημιουργεί ασπίδα προστασίας για την καρδιά και ενισχύει το ανοσιοποιητικό σύστημα. Τα αμύγδαλα βοηθούν στις παθήσεις του αναπνευστικού και στη δυσμηνόρροια, έχουν θετικές επιδράσεις στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν ευεργετικούς ερεθισμούς στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Γαλατοκούλουρα

galakoulouriΤα γαλατοκούλουρα είναι μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας. Το όνομά τους προκύπτει από το γάλα (χρησιμοποιείται στο ζύμωμα). Οι ντόπιοι συνήθιζαν να φτιάχνουν γαλατοκούλουρα όλο το χρόνο. Αποτελούσε το αγαπημένο γλυκό και συνάμα τονωτικό μετά την κούραση της σκληρής χειρονακτικής εργασίας.
Βασικό συστατικό τους με βάση το οποίο προκύπτει και το όνομά τους είναι το γάλα. Επίσης, σημαντικό στοιχείο για τη γεύση του προϊόντος είναι το θυμαρίσιο μέλι Αστυπάλαιας, εξαιρετικά ονομαστό για τη γεύση και την ευωδία του. Και βέβαια η περίφημη μαστίχα Χίου που προσδίδει μια οξύτητα στην επίγευση του προϊόντος. Τα γαλατοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο, θυμαρίσιο μέλι Αστυπάλαιας, μαστίχα Χίου, κανέλα και γαρύφαλλο που συνδυαστικά προσδίδουν μια ημίγλυκη οξεία γεύση και ένα ροδαλό χρώμα στο προϊόν.
Τα γαλατοκούλουρα είναι χειροποίητα και διπλοφούρνιστα. Η πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες σύνθεσή τους, τα κάνει ιδανικό τονωτικό σνακ για κάθε στιγμή, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Τα γαλατοκούλουρα συνοδεύουν εξαιρετικά κάθε μορφής ζεστό ή κρύο ρόφημα. Δοκιμάστε με τον καφέ ή το τσάι, ή αντί για γλυκό μετά το φαγητό. Είναι ονειρικά βεβαίως με το γάλα (ειδικά το ζεστό) είτε το πρωί είτε το βράδυ.
Το θυμαρίσιο μέλι έχει εξακριβωμένα έντονη τονωτική, αντισηπτική και χημειοπροστατευτική δράση, και αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου προστάτη και μαστού. Η μαστίχα Χίου έχει έντονες αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει την χοληστερόλη του αίματος και επιταχύνει την επούλωση ελκωτικών περιοχών του στόματος και του ανθρωπίνου σώματος.

Κιτρινοκούλουρα

kitrinokoulouriΤα κιτρινοκούλουρα είναι συνώνυμα της Αστυπάλαιας. Το όνομά τους προκύπτει από το χρώμα που δίνει στα κουλούρια η άγρια αυτοφυής ζαφορά (βασικό συστατικό). Οι ντόπιοι έφτιαχναν τα κιτρινοκούλουρα την περίοδο του Πάσχα και τα διατηρούσαν όλο το χρόνο μέσα σε τενεκέδες. Αποτελούσε το αγαπημένο κολατσιό τους για τα χωράφια και τις εξωτερικές εργασίες.
Βασικό συστατικό τους με βάση το οποίο προκύπτει το χρώμα και κατεπέκταση το όνομά τους είναι το σαφράν (κρόκος ή ζαφορά). Στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας φύεται άγρια ζαφορά και συλλέγεται κάθε Φθινόπωρο από τους κατοίκους. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό είναι η χλωρή, το περίφημο ανθότυρο της Αστυπάλαιας, που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο τυροκόμησης στο νησί από ντόπιο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, που προσφέρουν τα χιλιάδες ζώα και βοσκούν ελεύθερα σε όλο το νησί. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο και συνδυασμό από μπαχάρια που τους δίνουν μια ελαφρά πικάντικη γεύση.
Τα κιτρινοκούλουρα είναι χειροποίητα και διπλοφούρνιστα. Αποτελούν μια υγιεινή και εξαιρετικά απολαυστική γευστική πρόταση για όλη την ημέρα. Η πλούσια σε πρωτεΐνες σύνθεσή τους, τα κάνει ιδανικό τονωτικό σνακ για κάθε στιγμή. Τα κιτρινοκούλουρα συνδυάζονται εξαιρετικά με λευκό τυρί, φρέσκια ντομάτα και φρέσκα λαχανικά. Συνοδεύουν εξαιρετικά πράσινες σαλάτες, ενώ δένουν γευστικά με ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε τα με λευκό κρασί και ούζο.
Η ζαφορά έχει εμπεριστατωμένα έντονη αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση, σημαντικές ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύει τη διαδικασία της πέψης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει τις διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες, βοηθά σε κρίσεις άσθματος. Πρόκειται για ένα από τα πολυτιμότερα μπαχαρικά στον κόσμο και αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κουζίνας από τους αρχαίους χρόνους.

Μέλι Αστυπάλαιας

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η Αστυπάλαια παράγει μέλι εκλεκτής ποιότητας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία γνωρίζει χαρακτηριστική άνθηση.
Οι μελισσοκόμοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ειδικά τις μέρες που επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες ταΐζουν οι ίδιοι τα μελίσσια τους.
Η τροφή των μελισσών προέρχεται από βότανα και αγριολούλουδα, γεγονός που δικαιολογεί άλλωστε και τη μυρωδάτη γεύση που θα αποκομίσετε δοκιμάζοντάς το!
Μέλι με φήμη, ονομαστό. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.

Χλωρή ή Χλωροτύρι


Ένα φρέσκο, λευκό, μαλακό πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί που ωριμάζει συχνά μέσα σε άλμη οπότε σκληραίνει αισθητά και χρησιμοποιείται για τρίψιμο, ενώ μπορεί να αποξηρανθεί.
Στην Αστυπάλαια βρίσκεται και χωρίς ωρίμανση σε άλμη κι έτσι γίνεται γλυκό. Χρησιμοποιείται στην τοπική σπεσιαλιτέ, στα γλυκά πουγκιά.

Επαφή

  • Δημαρχείο – τηλ. 22433 60000
  • Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού – τηλ. 22430 61412
  • Φαξ: 22430 61166
  • Web Site: www.astypalaia.gr  –  www.astipalea.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου