ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Εικόνα Σιθωνίας 2Τοπικά προιόντα
Η Σιθωνία έχει χαρακτηριστεί … «η μάνα της μελισσοκομίας»!  άνω του 10% της ελληνικής παραγωγής παράγεται εδώ, όπως και μεγάλες ποσότητες ελιάς και ελαιόλαδου, εκλεκτής ποιότητας. Το κατσικίσιο τυρί, οι μαρμελάδες από τα άφθονα φρούτα, το τσίπουρο και το κρασί, από τα εύγευστα αμπέλια είναι μερικές ακόμη από τις
αυθεντικές,  πατροπαράδοτα φτιαγμένες,   γαστρονομικές απολαύσεις της Σιθωνίας.

ΜΕΛΙ
Από τη γη της Σιθωνίας παράγεται το 10% της εγχώριας παραγωγής μελιού! Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός «Σίθων», είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και ιδρύθηκε το 1952. Η σπάνια μελισσοτροφική χλωρίδα συνδυασμένη με το κατάλληλο κλίμα, είναι ο ένας βασικός λόγος, που το μέλι «Σίθων» βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Με στόχο την πιστοποιημένη ποιότητα, ο Συνεταιρισμός δημιούργησε το δικό του εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου μελιού. Το μέλι ελέγχεται για την ποιότητά του από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά εργαστήρια εξέτασης μελιού APPLICA και QSI.
Σήμερα, πάνω από 70.000 μελισσοσμήνη και 140 μελισσοκόμοι δουλεύουν για το μέλι! Καθένας από τους μελισσοκόμους διαθέτει μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες - 500 ως 1600 κυψέλες- και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην παραγωγή του μελιού. Επαγγελματίες αφοσιωμένοι στο μέλι, μεταφέρουν τις κυψέλες σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το δρόμο των λουλουδιών. Παλιότερα οι μετακινήσεις των μελισσιών γινόταν μέσα στη Χαλκιδική. Τώρα, ξεκινούν τη μελισσοκομική τους χρονιά το Νοέμβριο από την Πελοπόννησο ή την κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη επιστρέφουν στη Μακεδονία. Εδώ παράγεται ανθόμελο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.
Ο Συνεταιρισμός στα 4000 τμ των εγκαταστάσεών του, παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1000 τόνους, ισοδυναμώντας με το 12-14% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού!

ΚΡΑΣΙ
Η συστηματική καλλιέργεια των αμπελιών από τους κατοίκους του Δήμου Σιθωνίας έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα από τα χώματα της Σιθωνίας εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών που μας δίνουν κρασιά υψηλής ποιότητας. Γνωστούς σε όλους είναι τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος «Porto Carras». Ανάλογης ποιότητας είναι και τα κρασιά που παράγουν και όλοι οι μικροί παραγωγοί.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Χαρακτηριστικό της περιοχής μας είναι το τσίπουρο και η κατανάλωσή του. Το τσίπουρο παράγεται από σταφύλια και μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία που τις περισσότερες φορές καταλήγει σε κανονικό γλέντι. Παραδοσιακά ρακοκάζανα με ξύλα χαρίζουν μια ιδιαίτερη γεύση και η όλη διαδικασία για τους εμπλεκόμενους θυμίζει ιεροτελεστία...

ΛΑΔΙ
Το εύφορο κλίμα της Σιθωνίας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την καλλιέργεια της ελιάς. Το λάδι που παράγεται στον τόπο μας είναι εξαιρετικής ποιότητας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου.
Στο Μεταγγίτσι καλλιεργούν πάππου προς πάππου μια ιδιαίτερη ποικιλία πράσινης ελιάς, η οποία είναι και βρώσιμη και εξαιρετική για ελαιόλαδο, ανθεκτική στην ξηρασία και το ψύχος. Η καλλιέργεια της ποικιλίας Γαλανό ή Στρογγυλολιά ή Πρασινολιά, όπως είναι αλλιώς γνωστή υφίσταται πριν από το 1855, όπως αποδεικνύεται από τη μέθοδο της δενδροχρονολόγησης που πραγματοποιήθηκε σε υπέργηρα δέντρα του χωριού.
Το 1924 οι κάτοικοι του χωριού Μεταγγίτσι ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου. Η καλλιέργεια του Γαλανού ριζώνει για τα καλά τα επόμενα χρόνια, επιβιώνει από μια μεγάλη φωτιά τη δεκαετία του ‘50 και μπαίνει δυναμικά στη νέα χιλιετία με την ετήσια παραγωγή μέχρι και το 2006 να φθάνει τους 1400-1600 τόνους. Σήμερα ο αριθμός των δέντρων ανέρχεται σε 450000 με τους παραγωγούς να φθάνουν τους 300.

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ
Στο δήμο Σιθωνίας και ιδιαίτερα στην δημοτική ενότητα Τορώνης ανθεί η κτηνοτροφία, καθώς στην ορεινή του περιοχή φιλοξενούνται περίπου 20.000 αιγοπρόβατα και 1.500 βοοειδή.
Οι παραγωγοί του αιγοπρόβιου γάλακτος παραδίδουν το γάλα σε εταιρίες γαλακτοκομικών ή σε ιδιωτικά τυροκομεία ή παρασκευάζουν οι ίδιοι τυρί και το προωθούν στην αγορά.
Τα βοοειδή της περιοχής είναι μόνο για κρεατοπαραγωγή και φημίζονται για την ποιότητα τους.

ΨΑΡΙΑ
Οι ψαράδες της περιοχής δουλεύουν στη θάλασσα και διαθέτουν καθημερινά   φρεσκότατα ψάρια που μπορεί να τα απολαύσει κανείς μαγειρεμένα στις ταβέρνες της περιοχής ή να τα προμηθευθεί από τα ιχθυοπωλεία που θα βρει σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου.
Ένα από τα ομορφότερα σημεία του δήμου μας, και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδος, γνωστός προορισμός όσων αγαπούνε το φρέσκο ψάρι αλλά και το αγκυροβόλι των περισσότερων ψαράδων και επισκεπτών με τα πλεούμενα τους,  το λιμάνι του Πόρτο Κουφό.
http://www.halkidiki.gr/taste-in-sithonia/local-products

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου