ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τραχανάς Σιταρένιος Γλυκός 500gr

Θρεπτική αξία ανά 100γρ. προϊόντος:Υγρασία: 6,0%
Πρωτεΐνες: 13,1%
Λιπαρά: 5,0%
Υδατάνθρακες: 69,1%
Ενεργειακή Αξία: 374 Kcal

H ιστορία:  
Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.

Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος. 
Λίγα λόγια για την τοποθεσία Άγιος Γεώργιος Γρεβενών
Τα Γρεβενά είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού Γρεβενών. Έχει 10.939 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι έδρα του ομώνυμου δήμου. Η οικονομία της πόλης βασίζεται στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Η πόλη εμφανίζεται από την εποχή του Βυζαντίου. Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται το καλοκαίρι, ενώ λαμβάνουν χώρα και διάφορα τοπικά έθιμα όπως αυτό της "Γκαμήλας" την Κυριακή της Αποκριάς. - See more at: http://www.neagi.gr/product/169099/trachanas-sitarenios-glikos-500gr#sthash.LOC3bdq4.dpuf ..ΠΗΓΗ http://www.neagi.gr/product/169099/trachanas-sitarenios-glikos-500gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου