ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Κρασοτύρι από την Κω

Κρασοτύρι από την Κω
Το τυρί της πόσσιας ή τρυγιάς μετράει αιώνες παράδοσης στην Κω. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί.   Γνωστό περισσότερο ως κρασοτύρι, το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπης, είναι μοναδική περίπτωση. Εχουν χαλκοκόκκινο χρώμα και φίνο άρωμα, που συνδυάζει τα αρωματικά υπολείμματα του κρασιού με την λιπαρότητα του τυριού. Δοκιμάσαμε από ντόπιους παραγωγούς  και το βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον: παρασκευάζεται από
αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα "ξιδάτα" αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών. Ελληνικά τυριά με κατσικίσιο γάλα ,γιατί κάνουν την διαφορά στην γεύση ….και οι παρακάτω λόγοι σίγουρα να κάνουν να δείχνουμε μια ιδιαίτερη εκτίμηση σε αυτά . Ο κόσμος να τα επιλέγει περισσότερο, …πόσο μάλλον το κρασοτύρι που είναι πλέον  ευρέως  γνωστό!!   Από τα τυριά ΠOΠ, το Κατίκι Δομοκού παρασκευάζεται σχεδόν αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα (κάποιες φορές συνδυάζεται με πρόβειο). Αυτό το μαλακό, σαν αλοιφή, λευκό τυρί με την υπόξινη γεύση έχει φανατικούς οπαδούς. Άλλο τυρί ΠOΠ που μπορεί να βρείτε αποκλειστικά παρασκευασμένο από κατσικίσιο γάλα είναι το περίφημο «Ανεβατό», που παρασκευάζεται στο νομό Γρεβενών και στα χωριά του Βοΐου, στην Κοζάνη. Η όψη του αλλά και η γεύση του θυμίζουν αρκετά το Κατίκι (που στην Ευρυτανία και στην Αιτωλοακαρνανία θα το συναντήσετε με το χαρακτηριστικό όνομα «τσαλαφούτι»). Επίσης, το Γαλοτύρι μπορεί να προέρχεται μόνο από κατσικίσιο γάλα. Είναι και αυτό μαλακό σαν αλοιφή και λευκό, με ιδιαίτερο άρωμα και δροσερή γεύση. Τόποι παραγωγής του είναι κυρίως η Ήπειρος και η Θεσσαλία. Η Κοπανιστή που παρασκευάζεται στις Κυκλάδες και ξεχωρίζει από τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση της, πολλές φορές γίνεται από κατσικίσιο γάλα, όπως και το Μανούρι. Το συναντάμε κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία, αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλές χάρη στο λεπτό του άρωμα και τη γλυκιά του γεύση. O Μπάτζος είναι ένα ακόμη είδος τυριού που συχνά παρασκευάζεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα. Τόπος «καταγωγής» του είναι πάλι η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία. Είναι ημίσκληρο έως σκληρό με γεύση υπόξινη, ιδιαίτερα αλμυρή και ελαφρά πικάντικη (κάνει φοβερό σαγανάκι σε συνδυασμό με τηγανητά αυγά!). Ένα μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι περιέχει μόνο 25% λιπαρά, άρα μπορείτε να το καταναλώνετε χωρίς ενοχές όταν κάνετε δίαιτα. Και η «διάσημη» Ξινομυζήθρα Κρήτης, όπως και ένα ακόμη ΠOΠ, το Πηχτόγαλο Χανίων, πολλές φορές παρασκευάζονται μόνο από κατσικίσιο γάλα. Στη λίστα με τα κατσικίσια τυριά της χώρας, η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Μεσσηνία και η Λακωνία αντιπροσωπεύονται από τη σφέλα, που θα τη συναντήσετε επίσης ως μείγμα αιγοπρόβειου ή παρασκευασμένη αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα από τα τυριά που αναφέρθηκαν ήδη. Είναι ημίσκληρο τυρί που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη. Άλλο ένα γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό τυρί που παρασκευάζεται συνήθως από κατσικίσιο γάλα είναι η Φορμαέλα Αράχοβας, που είναι εξίσου νόστιμη όταν ψήνεται. Αν ταξιδέψετε στην Ελλάδα, θα«συναντηθείτε» και με άλλες, λιγότερο γνωστές και ανεπανάληπτες γεύσεις τυριών που παρασκευάζονται από κατσικίσιο γάλα. Η ικαριώτικη «καθούρα», το«αρμόγαλο» της Σάμου, το «κρασοτύρι» των Δωδεκανήσων, το «κατσικίσιο» του Μετσόβου, ο «τελεμές», το οικιακής παραγωγής «κλοτσοτύρι» είναι μερικά από αυτά που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.   Το κρασοτύρι μπορούμε να το προσθέσουμε στη ντοματοσαλάτα,να το φάμε με ντάκο, να το ψήναμε ελαφρώς στη σχάρα και να το προσθέσουμε σε σαλάτα ρόκας με σπανάκι, αρτυμένης με μια βινεγκρέτ, που του ταιριάζει πολύ. Σκέτο, θα το συνοδέψουμε με φρούτα σαν το σταφύλι και το καρπούζι και θα πιούμε μαζί τσίπουρο ή ούζο, κατά προτίμηση. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τυριά.   Ιδανικός συνοδός για ένα κρασοτύρι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά ένα κρασί. Προτιμήστε ένα "Αθήρι" απ' την Ρόδο. - See more at: http://www.e-epikaira.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2946:%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%89&Itemid=111#sthash.gOwbzJ0S.bkZnBEUY.dpuf