ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά γίνονται… λατρεία!!!

Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά γίνονται… λατρεία!!!“Όλα αυτά που θα πρέπει να μάθουμε ,γι αυτόν τον χώρο όπου συνεχώς κερδίζει εντυπώσεις και πραγματικά φανατικούς καταναλωτές”   Οι επιστήμονες μελετώντας τα αιθέρια έλαια στο μικροσκόπιο έχουν διαπιστώσει, ότι τα αιθέρια έλαια είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις. Περιέχουν δηλαδή στο μόριό τους άτομα άνθρακα. Η επιστήμη της χημείας διδάσκει, ότι ενώσεις, που εμπεριέχουν άτομα άνθρακα είναι οργανικές, εμπεριέχουν δηλαδή ζωή. Δεν πρόκειται δηλαδή για αδρανή και αμετάβλητη ύλη, αλλά ύλη με κάποιου είδους εξελιγμένη ευφυΐα, η οποία αλληλεπιδρά έντονα και δραστικά με το περιβάλλον της. Άλλα τμήματα της
οργανικής χημείας είναι τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι. Ένας εύκολος τρόπος στην αρχή, για να νιώσουμε και να αντιληφθούμε τα αιθέρια έλαια, είναι τα παρομοιάσουμε με το καλό κρασί. Τα αιθέρια έλαια είναι δυναμικά, κινητικά, προσαρμοστικά. Μεταβάλλονται και εξελίσσονται διαρκώς. Η ευωδιά τους, όπως καθετί φυσικό, γνωρίζει κορυφώσεις και αποδυναμώσεις. Καθένα αιθέριο έλαιο, εφόσον είναι γνήσιο και καλής ποιότητας, υπόκειται σε πολλές μεταβολές, τις οποίες, αν έχεις δυνατή όσφρηση και καλή οσφρητική μνήμη, μπορείς να τις διαπιστώσεις. Άλλες φορές η μυρωδιά του μοιάζει πιο απλή στη δομή, πιο «μονοκύτταρη», ενώ άλλες φορές μοιάζει να εμπεριέχει χιλιάδες επιμέρους αποχρώσεις και εντάσεις, που εκτυλίσσονται σα μικροί στρόβιλοι κάτω από τη μύτη σου. Άλλες φορές η ευωδιά του είναι λεπτή και διακριτική και άλλες φορές μπορεί να αισθανθείς, ότι είναι ογκώδης, πλούσια και ορμητική. Σα να  πιάνει περισσότερο χώρο στο δωμάτιο. Άλλες φορές είναι πιο οξεία και άλλες φορές πιο πηχτή, πιο γήινη. Τα αιθέρια έλαια είναι, όπως είπαμε, κομμάτι της ζώσας οργανικής χημείας. Ανταποκρίνονται πάρα πολύ και άμεσα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το κρασί. Ακριβώς τα ίδια φαινόμενα συμβαίνουν και με ένα γνήσιο αρωματικό θεραπευτικό μίγμα. Ερεθίσματα, που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της ευωδιάς ενός αιθέριου ελαίου. Υπάρχουν και άλλου είδους ερεθίσματα, που επηρεάζουν πολύ περισσότερο ένα αρωματικό θεραπευτικό μίγμα. Τα αιθέρια έλαια, άσχετα από την ονομασία τους, στην πραγματικότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ελαιώδη. Δεν είναι δηλαδή λιπαρά. Σε γενικές γραμμές μάλιστα είναι καλύτερα να αποφύγουμε να αγοράσουμε ένα αιθέριο έλαιο, που εμφανίζει λιπαρή υφή. Περαιτέρω ονομάζονται αιθέρια, γιατί στις πιο πολλές περιπτώσεις αποτελούν προϊόν απόσταξης, δηλαδή υγροποίησης των ατμών (των αιθέρων) του φυτού. Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές,αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά. Η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών - συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά. Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών. Οι ερευνητές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μελέτησαν -και συνεχίζουν να μελετούν- τις δραστικές ουσίες και τα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως το θρούμπι, η ρίγανη, το δίκταμο και τα κράνα. Οι ουσίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε τρόφιμα (σνακ, ντρέσινγκ για σαλάτες, αναψυκτικά και χυμούς, που θα βελτιώνουν την υγεία.   Αξιοποίηση και χρήσεις : Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η χρήση των αιθέριων ελαίων, ουσιών δηλαδή που παράγονται με διάφορες μεθόδους από τα αρωματικά φυτά. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μείγμα ουσιών που υπάρχουν στο φυτό και λαμβάνονται από αυτό σε πολύ συμπυκνωμένη μορφή. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει χαρακτηριστική οσμή και ξεχωριστές ιδιότητες που οφείλονται στα συστατικά του, τα οποία μπορεί να είναι και εκατοντάδες. Σιγά - σιγά αναπτύχθηκαν πολυάριθμες μέθοδοι για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και η συστηματική μελέτη τους. Σήμερα πλέον, αν και υπάρχουν πολλές γνώσεις για τη χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων, ακόμη παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο τους στο φυτό, τη βιοσύνθεση τους και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται η σύσταση τους. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους ενδιαφέρονται για καλλιέργεια αρωματικών φυτών, γιατί συχνά παρατηρείται να υποβαθμίζεται η ποιότητα του αιθέριου ελαίου με καλλιεργητικές εργασίες που κατά τα άλλα ευνοούν την ανάπτυξη του φυτού. Επίσης, η ποιότητα του αιθέριου ελαίου μεταβάλλεται ανάλογα με μια σειρά από παράγοντες όπως η τοποθεσία και το μικροκλίμα της φυτείας, το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του ελαίου, ο βαθμός ωριμότητας του φυτού την ημέρα της συλλογής του, ακόμα και η συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα συλλεχθεί  το φυτό. Η παραλαβή των αιθέριων ελαίων μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους (απόσταξη, εκχύλιση, σύνθλιψη, κλπ.), ανάλογα με το είδος και το τμήμα του φυτικού υλικού και την περιεκτικότητα του σε αιθέρια έλαια. Η απόσταξη είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά είδη αυξάνεται συνεχώς καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία φαρμάκων, στην αρωματοποιία καθώς και στη βιολογική καταπολέμηση εχθρών σε καλλιεργούμενα φυτά. Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των αυτοφυών αρωματικών φυτών της χώρας μας προσανατολίζονται ήδη ελληνικές αλλά και ξένες εταιρίες, με την ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας με αντικείμενο την ανάδειξη ιδιοτήτων  φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής  χλωρίδας ..με πολλές Ελληνικές εταιρείες να πρωτοστατούν στην παρασκευή θεραπευτικών αρωματικών ,μαγειρικών και καλλυντικών ελαίων. Κλείνοντας  αυτό μου το άρθρο αγαπητοί  μου φίλοι, θα ήθελα να πω ….αγαπήστε τα ελληνικά αιθέρια έλαια ,βάλτε τα στην ζωή σας, δώστε πινελιά στην διατροφή, και λάμψη στο δέρμα σας!! - See more at: http://www.e-epikaira.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2947:%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1&Itemid=111#sthash.hyWVHs75.BBX4Fs83.dpuf