ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Η αναγραφή χώρας στο μέλι μείωσε τις εισαγωγές

Κάμψη εμφάνισαν οι εισαγωγές μελιού στην χώρα το 2014, γεγονός που αποδίδεται από το μελισσοκομικό κόσμο και τις οργανώσεις τους, στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας συγκομιδής του προϊόντος στις ετικέτες.Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που διοργανώθηκε στο ΣΕΦ, το τριήμερο από Παρασκευή έως και Κυριακή.
Συγκεκριμένα, ενώ το 2013 εισήχθησαν στην Ελλάδα, 3,4 εκατ. κιλά μελιού, το 2014 η αντίστοιχη ποσότητα έπεσε στα 3,1 εκατ., κάτι που αποδίδουν οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους στην πιο «πλήρη ετικέτα».
Μιλώντας στο AgroNews ο πρόεδρος της
Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων, Βασίλης Ντούρας, στάθηκε στην ανάγκη «καλύτερης εκπαίδευσης των ελεγκτών», ώστε να παταχθούν περαιτέρω οι ελληνοποιήσεις μελιού.
Το Φεστιβάλ, για μια ακόμη χρονιά, αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας, με τους διοργανωτές να εκτιμούν, με δηλώσεις τους στο AgroNews, ότι οι επισκέπτες έφτασαν στα επίπεδα των 30.000.
Επίσκεψη στο ΣΕΦ πραγματοποίησε και ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος εξήρε την εξαιρετική ποιότητα του μελιού από όλη την Ελλάδα, καθώς για ακόμη μια χρονιά συμμετέχουν περισσότεροι από 250 μικροί παραγωγοί, όπως από τη Βυτίνα, τη Μάνη, το Λασίθι, την Πιερία, την Ημαθία, τα Χανιά, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Ροδόπη, την Αμοργό, την Ικαρία, την Κάρπαθο, την Κέα, τη  Λήμνο, τη Λέσβο, την  Τήνο και τα Ιωάννινα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε για το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν: «Το ελληνικό χρυσάφι, το οποίο με καινοτόμες συσκευασίες που αναδεικνύουν την ποιότητα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες δικαιούται μια θέση στα ακριβότερα ράφια της παγκόσμιας αγοράς. Αυτό αποτελεί την παρούσα πρόκλησή μας και υποχρέωση μας».
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, έπειτα από συνεργασία της ΟΜΣΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αλέξανδρος Μπίκας  ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/ktinotrofikes-farmes/arthro/136961/i-anagrafi-horas-sto-meli-meiose-tis-eisagoges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου