ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ..ΠΙΑΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ξενώνας Παπανικόλα βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1150 μέτρα στο όρος Μαίναλο στο γραφικό χωριό Πιάνα, περίπου 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 19 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Μακριά από τον μαζικό τουρισμό μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με εξαιρετική θέα, ιδανικός για τους λάτρεις της φύσης, των mountain bikes (με
δικά μας ποδήλατα), rafting στον Λούσιο ποταμό, πεζοπορία στο δάσος, ορειβασία κ.λ.π. Επίσης το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου βρίσκεται μόλις 28 χιλιόμετρα από τον ξενώνα. Ο ξενώνας μας διαθέτει 8 δωμάτια και 2 junior σουίτες με τζάκι. Όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση, αυτόνομη θέρμανση, χρηματοκιβώτιο, μίνι bar, μίνι hi-fi, επώνυμα καλλυντικά μπάνιου, πιστολάκι μαλλιών, ανατομικά στρώματα και δωρεάν πρόσβαση στο internet.

Το Χωριό

Η Πιάνα βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλεως Διπαίας. Πήρε το όνομά της από το μυθικό Θεό Πάνα, τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής λάτρευαν ιδιαίτερα κατά την Αρχαιότητα. Η Πιάνα, στην εδαφική περιφέρεια της οποίας ανήκει το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίσι, το ιστορικό χωριό των Κολοκοτρωναίων, απετέλεσε μαζί με τα άλλα χωριά του τέως Δήμου Φαλάνθου τη δεξαμενή, από την οποία αντλούσε τη δύναμή του και τους πολεμιστές του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Εδώ οργανώθηκαν από το Θ. Κολοκοτρώνη τα πρώτα στρατιωτικά τμήματα, που ενίσχυσαν τη μάχη του Βαλτετσίου και κυρίευσαν αργότερα την Τρίπολη. Δημιουργήθηκαν Εθνικοί Φούρνοι, οι οποίοι σε συνεργασία με τους μύλους του παραρρέοντα την Πιάνα ποταμού Ελισσώνα τροφοδοτούσαν τους πολεμιστές ολόκληρης της περιοχής.

Ιστορικό Χωριού

Ο Παυσανίας κατά την 5η έξοδό του από την Μεγαλόπολη επισκέφθηκε την «Μαινάλια Χώρα». Πάνω από τον Κάμπο της Δαβιάς υψώνεται το Όρος Μαίναλο με τις κορυφές Οστρακίνα ύψους 1.980 μέτρων και Αιντίνη, ύψους 1.849μέτρων. Αυτές τις δύο κορυφές αντίκρισε ο Παυσανίας. Στην Μαιναλία περιοχή κοντά στην Σύλιμνα ήταν η πόλη Λυκόα με το Ιερό της Λυκοάτιδος Αρτέμιδος. Ο Παυσανίας έφθασε στην πόλη του Μαινάλου, που ήταν στην περιοχή της σημερινής Ζαράκοβας. Εκεί είδε το Ιερό του Πανός.
Αρχαία πόλη Διπαία
Η Αρχαία πόλη Διπαία βρισκόταν στην περιοχή της Πιάνας στη Θέση « Λιτρίβα » δεξιά του λόφου Τραπέζι.
Στην Διπαία το 497 π.Χ. έγινε μάχη, όπου οι Λακεδαιμόνιοι νίκησαν τους Αρκάδες. Όπως αναφέρεται η Αρχαία πόλη Διπαία είχε βγάλει δυο Ολυμπιονίκες. Σε πολλά σημεία της περιοχής αυτής βρίσκονται υπολείμματα αρχαίων πήλινων αγγείων.
Επανάσταση 1821
Η Πιάνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του Μεγάλου Ξεσηκωμού για την Ελευθερία της Ελλάδας. Στην Πιάνα, ένα από τα τρία, μαζί με το Χρυσοβίτσι και την Αλωνίσταινα, έστησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, με προσωπική στρατολογία, το πρώτο Στρατόπεδο για την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Από εδώ ξεκίνησε ο Δημήτρης Πλαπούτας με 800 παλικάρια για τις νίκες στο Βαλτέτσι στις 12-13 Μαΐου και στα Δολιανά/Βέρβενα στις 18 Μαΐου 1821. Μετά τη Μάχη στα Τρίκορφα - τον Ιούνιο του 1825 - πέρασε ο Ιμπραήμ από την Πιάνα και την κατέστρεψε. Για την καλύτερη φύλαξη των μύλων του ποταμού Ελισσώνα, άφησε 130 Τουρκοαλβανούς, Ράπηδες και Αρβανίτες στο καστράκι της Πιάνας, στο σημείο, όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του Αι-Γιώργη.
Μάχη στα Τρίκορφα
Στις 26 Ιουνίου 1825 πάνω από 300 Έλληνες σκοτώθηκαν στα Τρίκορφα, μεταξύ αυτών πολλοί Φαλάνθιοι καπετάνιοι και σημαντικοί οπλαρχηγοί. Τα μαυροφορεμένα χωριά της περιοχής ξεσηκώθηκαν και νίκησαν στη Μάχη της Πιάνας, τον Αύγουστο του 1825 σκοτώνοντας στο καστράκι της Πιάνας τους 130 άνδρες του Ιμπραήμ.

Δραστηριότητες

Στο χωριό μας:

  • επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο
  • περιήγηση στα σοκάκια και στις ιστορικές εκκλησίες
  • περπάτημα στην εντυπωσιακή σπηλιά του θεού Πάνα
  • περπάτημα στον ποταμό Ελισσώνα
  • ποδηλασία με τα mountain bikes μας

Στην γύρω περιοχή:

  • ανάβαση μέσω σηματοδοτημένων ορειβατικών μονοπατιών στις κορυφές του Μαινάλου
  • trekking, rafting, kayak στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου και στην λίμνη του Λάδωνα καθώς και άλλες δραστηριότητες εξωτερικού χώρου
  • σκί στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου(απόσταση από τον ξενώνα 28 χλμ.)
  • εκδρομές στα ιστορικά χωριά όπως το Λιμποβίσι, η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, τα Λαγκάδια και άλλα
  • επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία ιστορίας και πολιτισμού όπως οι μονές Προδρόμου, Φιλοσόφου, Αιμυαλών και Καλαμίου, τα πέτρινα γεφύρια και αρχαιολογικοί χώροι.

Βρείτε σχετικές πληροφορίες:

Φωτογραφίες δωματίων  Φωτογραφίες ξενώνα
Φωτογραφίες δραστηριότητες   Φωτογραφίες επισκέψεων

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τη διαθεσιμότητα του Ξενώνα.
Διεύθυνση: Πιάνα Αρκαδίας
Τηλ: +30 2710 43 11 70-1
Fax: +30 2710.43 11 72
Mobile: +30 6985 719 023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου