ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Organic Islands: της Νάξου τα αρώματα

Η πρώτη φορά που τα συναντήσαμε ήταν στη στεγασμένη αγορά παραγωγών του Αγίου Στεφάνου, τοFarmers Republic, και κέρδισαν το μάτι μας με τις καλαίσθητες συσκευασίες και τα ζωηρά τους χρώματα. Περί των Organic Islands ο λόγος, μιας σειράς από ναξιώτικα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: λεβάντα, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ύσσωπος, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη, φασκόμηλο. Στο δικό μας καλάθι μπήκαν δοκιμαστικά τρία εξ αυτών (θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα) και από το άνοιγμά τους ακόμα γέμισαν την κουζίνα γήινες, μεσογειακές ευωδιές.
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Με λίγο ψάξιμο είδαμε πως πίσω από τούτα τα μυρωδάτα σακουλάκια βρίσκεται μία μικρή, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη, οικογενειακή επιχείρηση από τη Νάξο, η πρώτη - και μέχρι στιγμής η μόνη - που καλλιεργεί πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά φυτά. Τα νήματα κινεί ο Νίκος Χατζηανδρέου, που το 2010 αποφάσισε, μαζί με την οικογένειά του, να αξιοποιήσουν την περιουσία τους για χάρη της καλλιέργειας βιολογικών αρωματικών φυτών, όπως και έγινε. Στο χωριό Σαγκρί, στην ενδοχώρα του νησιού, στήθηκε η οικογενειακή επιχείρηση ή τουλάχιστον ένα μέρος της, το ξηραντήριο και η μονάδα καθαρισμού. Το συσκευαστήριο βρίσκεται στη χώρα.
Πολύ πριν την πρόσφατη καλλιεργητική μόδα των αρωματικών, η προσπάθειά τους ξεκίνησε πειραματικά, με προσωπικό διάβασμα και συνεχείς δοκιμές με το κλίμα και τις ξερικές συνθήκες των Κυκλάδων (λίγο νερό, δυνατός ήλιος, ιδιαίτερη σύσταση εδάφους), που έδειξαν να ευεργετούν τα φυτά. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από τα προϊόντα που μπορούμε να παράξουμε», αναφέρει ο Νίκος Χατζηανδρέου. Πρώτος τους στόχος ήταν να κατακτήσουν την αγορά των Κυκλάδων και στη συνέχεια να επιτύχουν «εξαγωγές στο εσωτερικό», όπως τις αποκαλεί ο ίδιος: ποντάροντας στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών στα κυκλαδίτικα νησιά και στην αναζήτησή τους για τοπικά προϊόντα σκέφτηκε πως παράλληλα με την εντός συνόρων πώλησή τους θα γίνονταν γνωστά και πέρα από την Ελλάδα μέσα από τα χέρια των ταξιδιωτών - ένα δίκτυο διάδοσης από... πιάτο σε πιάτο.
Φασκομηλιές και στο βάθος το Σαγκρί
Φασκομηλιές και στο βάθος το Σαγκρί
Επί της διαδικασίας, η Organic Islands συνεργάζεται με αρκετούς ντόπιους καλλιεργητές, που προσφέρουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τους τεχνικές ώστε να προκύψει αυτό το αψεγάδιαστο αποτέλεσμα, στηρίζοντας έτσι, και μέσω αυτής της οδού, την τοπική οικονομία. «Υπάρχουν όμως κανόνες», επισημαίνει ο Νίκος: «ο αυστηρά βιολογικός χαρακτήρας κάθε καλλιέργειας, καθώς και η ομοιότητα στο τελικό αποτέλεσμα, που εξασφαλίζεται με τις ίδιες ξερικές συνθήκες σε κάθε κτήμα». 
Το 2010 η καλλιέργεια ξεκίνησε με 12.000 στέμματα, το 2013 αυξήθηκε στα 30.000 και συνεχώς επεκτείνεται. Ως προς την αναγνώριση των προϊόντων, πέρα από την υψηλή τους ζήτηση, ήρθε και η επιβράβευση από επίσημα χείλη. Η ναξιώτικη εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει με αλλιώτικο τρόπο ένα παραδοσιακό γλύκισμα, το λουκούμι, δίνοντάς του γεύσεις βοτάνων, με βιολογικά έλαια: φασκόμηλο, φλισκούνι, λεβάντα και δεντρολίβανο. Συνέπραξαν γι' αυτό τον σκοπό με την εταιρεία Bariamis Sweets και κέρδισαν τους κριτές των έγκριτων Great Taste Awards μετά από συνεχείς «τυφλές» δοκιμές. Το λουκούμι με φλισκούνι απέσπασε διάκριση τριών αστεριών, βράβευση που αποδόθηκε μόνο σε 125 προϊόντα από τα 10.000 των συνολικών συμμετοχών. Όμως οι κριτές επεφύλασσαν δύο ακόμα αστέρια για την Organic Islands: ένα για το λουκούμι με δενδρολίβανο και ένα για το ρόφημα από ύσσωπο. Ο Νίκος Χαζτηανδρέου, πανευτυχής για τη βράβευση, πιστεύει πως η αναγνώρισή τους από τον έγκυρο αυτό διαγωνισμό, θα βοηθήσει την είσοδό τους στις εκτός Ελλάδος αγορές, ιδίως τη βρετανική, που αναγνωρίζει την ισχύ του θεσμού και όσα προϊόντα βραβεύονται στο πλαίσιό του.
Όχι μόνο αρωματικά· τα διακεκριμένα λουκούμια, αφεψήματα μπλεγμένα με εσπεριδοειδή καθώς και το ιδιαίτερο υποβρύχιο λεβάντα συμπληρώνουν την γκάμα ενώ καλλιεργούνται και βρίσκονται ακόμη σε στάδιο δοκιμών καλέντουλα, ενινάτσια, αχιλλέα και βαλσαμόχορτο. Περισσότερα θα βρείτε στηνιστοσελίδα τους καθώς και τη σχετική σελίδα στο facebook. Για όσους μάλιστα ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα φίνα καλούδια και βρίσκονται μακριά από τη Νάξο, τούτη η λίστα με τα σημεία πώλησης θα φανεί χρήσιμη ενώ διατίθενται και σε αρκετά e-shops, για τα οποία μπορούν να επικοινωνούν με τον Νίκο Χατζηανδρέου.
Υ.Γ.: Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, ο συνδετήρας της χαρτονένιας σακουλίτσας που, παρά τα απανωτά ανοιγοκλεισίματα, δεν αφήνει το περιεχόμενο να χάσει το άρωμά του στο ελάχιστο.http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.paragoume&id=2455

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου