ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Θησαυροί «Από Γης» των Τζουμέρκων

Μυρωδιές… Να βγαίνουν από το φούρνο, που ξεροψήνεται το αρνάκι ή το κατσικάκι, και να πλημμυρίζουν ολόκληρο το σπίτι. Κι εμείς, ως παιδιά, να μην κρατιόμαστε και να καίμε τα δάχτυλά μας, στην προσπάθειά μας να αρπάξουμε μέσα από τη γάστρα την πατατούλα με τη φρεσκοτριμμένη ρίγανη το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Και η άκρη της γλώσσας μας σχεδόν να μουδιάζει από την έντονη γεύση.
Photo: dustpanalley@Flickr
Photo: dustpanalley@Flickr
Συστατικά τόσο απλά, αλλά τόσο απαραίτητα για να θεωρηθεί πετυχημένη μια συνταγή από τις Ηπειρώτισσες γιαγιάδες μας. Είναι αυτό το τελευταίο «touch», που θα ‘λεγε και η σύγχρονη νοικοκυρά. Και μετά, εκείνο το αφέψημα ρίγανης που μας έφτιαχνε ο παππούς όταν αρρωσταίναμε. Έβραζε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη σε λίγο νερό, το σούρωνε, προσέθετε λίγο μέλι και μας το σέρβιρε με όλη του την αγάπη. Βάλσαμο, όπως και το φασκόμηλο για το κρυολόγημα και τον καταπονημένο οργανισμό.
Στις μέρες μας ίσως να ξεχνάμε πόσο καλό μας κάνουν κάποια αρωματικά φυτά και πόσο γεύση προσθέτουν στο φαγητό μας. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μας θυμίζουν τις εξαιρετικές τους ιδιότητες, καθώς επέλεξαν να επενδύσουν στην καλλιέργειά τους και να μας τα προσφέρουν απλόχερα στο τραπέζι μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο 40 χρονος Κωνσταντίνος Σιώζιος, ο οποίος απογοητευμένος από τα κοινά επαγγέλματα που «μαραζώνουν» λόγω κρίσης, είπε να επιστρέψει στο χωριό του πατέρα του, την Κυψέλη Άρτας, και να καλλιεργήσει αρωματικά φαρμακευτικά φυτά σε υψόμετρο 600μ. περίπου.
Σε αυτό τον τόπο, λοιπόν, τον πλούσιο σε βλάστηση, με καθαρό περιβάλλον, μακριά από τη ρύπανση της πόλης, έχει δημιουργήσει τη δική του παραγωγή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλαμβάνει η ρίγανη, ενώ σύντομα θα συμπληρωθεί με δενδρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο. Και το όνομα αυτής; «Από Γης...». Καθόλου τυχαίο, αφού η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών είναι βιολογική.
Το φυτό, όπως μας εξηγεί, από τον σπόρο μέχρι και την συγκομιδή, τρέφεται αποκλειστικά από τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επίσης η ξερική καλλιέργεια των φυτών και οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας, αποξήρανσης και επιμέλειας των βοτάνων συστήνουν ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, το οποίο από τη γη καταλήγει στο πιάτο μας ή στο ποτήρι μας. Ο κύριος Σιώζιος θέλει στο μέλλον να «πειραματιστεί» και με άλλα είδη για να εμπλουτίσει την παραγωγή του, ενώ στις προθέσεις του είναι και η δημιουργία συσκευαστηρίου, ώστε τα αγνά αυτά προϊόντα να κυκλοφορούν με τη δική τους ετικέτα. Εξάλλου, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά αρωματικά φυτά, αυτό το γνωρίζει καλά ο ιδιοκτήτης της εν λόγω επιχείρησης και σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί κατάλληλα.
Πάντως, προτρέπει τους νέους ανθρώπους να στραφούν στη γη για να δουν καλύτερες μέρες, μιας και οι πραγματικοί «θησαυροί», κρύβονται εκεί κάτω!
«Από Γης...» Βιολογικά αρωματικά φυτά Τζουμέρκων
Κωνσταντίνος Σιώζιος
Κυψέλη - Άρτα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944721328 και 2610310549
Δείτε το προφίλ της Βίκυς Κώστα στο protagon.gr.http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.paragoume&id=2056

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου