ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ellopia: το βραβευμένο μέλι της Άνδρου

Τσάι του βουνού, ρίγανη και θυμάρι αλλά το μέλι παραμένει το κορυφαίο της γκάμας της Ellopia greek foods. Στα φετινά Great Taste Awards, τον έγκυρο βρετανικό διαγωνισμό γεύσης, ήταν το μοναδικό ελληνικό προϊόν που έφτασε ως τη νικητήρια λίστα των 50 καλύτερων παγκοσμίως.
Η προέλευσή του ανδριώτικη, από χέρια ντόπιων παραγωγών, που επιμένουν σε μεθόδους παραδοσιακές και ρυθμούς βιοτεχνίας. Η Ellopia παίζει ρόλo συντονιστή: συγκεντρώνοντας το προϊόν των μελισσοπαραγωγών του νησιού, γίνεται πρεσβευτής του πολύτιμου μελιού κυρίως εκτός συνόρων και, όπως έδειξε η πρόσφατη διάκρισή της, τα καταφέρνει καλά. Η επιλογή της Άνδρου ως τόπο προμήθειας διόλου τυχαία, αφού εκεί φύεται το αγριοθύμαρο που ευθύνεται για τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά του κορυφαίου μελιού της.
Εξάλλου στην Άνδρο, όπως και τις υπόλοιπες Κυκλάδες, η μελισσοκομία και το μέλι ήταν ανέκαθεν καθοριστικό κομμάτι της οικονομίας των νησιών. Οι γνωρίζοντες αποδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στο ξηρό κλίμα της χώρας: πιο παχύ και με λιγότερη υγρασία από τα συνηθισμένα.
Το θυμαρίσιο μέλι, εμβληματικό για το νησί χάρη στους κατάφυτους με θυμάρι λόφους του, είναι ο καλοκαιρινός «καρπός» της Ellopia - προς το φθινόπωρο, με τις πρώτες βροχές, ετοιμάζεται το μέλι πεύκου, το τελευταίο της χρονιάς, παχύρρευστο και χορταστικό.
Βορειότερα, στην Ήπειρο και τα βουνά της Πίνδου, ετοιμάζεται το μέλι ανθέων. Έντονα αρωματικό: θυμάρι, ρίγανη, άγρια τριαντάφυλλα και τσάι του βουνού. Τα μελίσσια βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και των εθνικών πάρκων της Πίνδου, ώστε η πρώτη ύλη να μένει, στο μέτρο του δυνατού, ανέγγιχτη. Αυτό είναι το κέντρο της προσπάθειας της Ellopia greek foods: προϊόντα από περιοχές προστατευμένες φυσικά ώστε να αποτυπώνεται στη γεύση και τις ευωδιές τους ο χαρακτήρας της γης, να αποκτούν ταυτότητα με την απλούστερη δυνατή δευτερογενή επεξεργασία. 
Η παραγωγή μένει σε χαμηλούς ρυθμούς και με προσανατολισμό κυρίως εξαγωγικό. Το κέντρο της προσοχής για την ώρα είναι το μέλι. Στα της επεξεργασίας του: ωμό, αφιλτράριστο, χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά οποιουδήποτε είδους. Αυτό εξηγεί και τα σημάδια κρυστάλλωσης που εμφανίζει μετά από αρκετούς μήνες.
Όλα τα συναφή και αναλυτικές πληροφορίες θα τα βρείτε στην επίσημη σελίδα της εταιρείαςellopiagreekfoods.comhttp://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.paragoume&id=2655

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου