ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Αρχοντικά, κρητικά σαπούνια

Ο Νίκος Ρεϊζάκης, επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης, και ο Γιάννης Μουρούτσος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δύο νέοι με τελείως διαφορετικούς δρόμους στη ζωή τους αλλά με κοινό όραμα την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του τόπου τους, συναντήθηκαν τυχαία, έγιναν φίλοι και τώρα συνέταιροι. Αψηφώντας την οικονομική κρίση και την κατήφεια της εποχής αποφασίζουν να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι νέο, αξιοποιώντας τόσο μια πρώτη ύλη που δίνει εδώ και χρόνια πλουσιοπάροχα η Κρήτη όσο και μια παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή.
Κανένας από τους δύο δεν είχε γνώση και εμπειρία στην παρασκευή σαπουνιών. Αξιοποιώντας όμως τη συνταγή της οικογένειας του Νίκου, την εμπειρία της μητέρας του και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής αρχίζουν να παρασκευάζουν σαπούνια και καλλυντικά.
Η συνταγή ήταν γνωστή από παλιά στην οικογένεια Ρεϊζάκη: η γιαγιά Ειρήνη μάθαινε την εγγονή Αγγελική (και μητέρα του Νίκου) πώς να φτιάχνει σαπούνια με ελαιόλαδο από τα κτήματά τους, καθώς τότε δεν υπήρχαν στο εμπόριο. Η Αγγελική έμαθε όλα τα μυστικά για την παρασκευή σαπουνιών και ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της γιαγιάς της. Ο Νίκος και Γιάννης εξελίσσουν αυτή τη συνταγή και δημιουργούν νέες μυρωδιές και νέα προϊόντα.
Σήμερα η παραδοσιακή συνταγή αποτελεί τη βάση μια μικρής επιχείρησης που λειτουργεί σε έναν πανέμορφο χώρο έξω από το Ρέθυμνο, στο χωριό Αρχοντική, όπου και παρασκευάζουν μια ξεχωριστή σειρά με χειροποίητα σαπούνια. Στο εργαστήριό τους βρίσκει κανείς μεγάλη ποικιλία από σαπούνια ελαιολάδου με βότανα για δερματικές παθήσεις: με αλόη (ιδανικό για εκζέματα, μύκητες, ψωρίαση κ.ά.), με μέλι (ενυδατώνει εκπληκτικά την επιδερμίδα), με δάφνη (για πιτυρίδα, τριχόπτωση, ξηροδερμία), με χυμό και ξύσμα λεμονιού (για λεκέδες, στίγματα, πανάδες). Παράλληλα παρασκευάζουν σαπούνια με άρωμα, σαπούνια γλυκερίνης αλλά και σαπουνάκια που χρησιμοποιούνται ως μπομπονιέρες.
Φιλοδοξία των παιδιών είναι να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την επιχείρησή τους και να προωθήσουν τα σαπούνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πίστη, η θέληση και η αγάπη για τον τόπο τους είναι τα εφόδια που τους κρατάνε δυνατούς, εξωστρεφείς και παραγωγικούς. Προσπαθούν, τολμούν, εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα της περιοχής τους και είναι αισιόδοξοι. Η κρίση για κάποιους μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για καινοτομία και για αλλαγή. Ο Νίκος και ο Γιάννης είναι η απόδειξη ότι ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί κάποιος να τις αρπάξει ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να τις «μυρίσει» .
Τα σαπούνια και τα ευωδιαστά λαδάκια για το σώμα μπορεί να τα βρει κανείς στο κατάστημα Archontiki Soap and Shop στο Ρέθυμνο, σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μέσω τουarchontikisoap.gr και της σχετικής σελίδας στο facebook.http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.paragoume&id=1644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου