ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Βιολογικα Προϊοντα Υγεία και βιολογική διατροφή

Υγεία και βιολογική διατροφή

Τα βιολογικά προϊόντα, δηλαδή οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις μέρες μας. Οι καταναλωτές ανησυχούν ολοένα περισσότερο για την υγεία τους και διαρκώς αναρωτιούνται πόσο ασφαλείς είναι με τη διατροφή τους. Όλο και πιο συχνά συναντάμε ανθρώπους, ακόμα και στις πόλεις, που εκμεταλλεύονται και τον παραμικρό διαθέσιμο χώρο για να φυτέψουν βιολογικά αρωματικά και άλλα φυτά και λαχανικά για προσωπική τους χρήση.
Βιολογική καταπολέμιση παρασίτων

Ποιά ονομάζουμε βιολογικά προϊόντα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ενιαία νομοθεσία καθορίζει αυστηρά ποιές τροφές μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιολογικές. Τα κριτήρια είναι κοινά για όλες τις χώρες-μέλη. Παρ' όλα αυτά, η κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να θεσπίζει δικούς της ανεξάρτητους νόμους για την εγχώρια κατανάλωση.
Σύμφωνα με την USDA, (United States Department of Agriculture) και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως βιολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται εκείνα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
βιολογικό κρέας,
βιολογικά πουλερικά,
Βιολογική διατροφήβιολογικά αυγά,
βιολογικά γαλακτοκομικά,
βιολογικά λαχανικά,
βιολογικά φρούτα και
βιολογικά καλλυντικά
όταν προέρχονται από ζώα και φυτά στα οποία δεν χορηγούνται αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. Η βιολογική τροφή παράγεται χωρίς την χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων, συνθετικών λιπασμάτων, παραγώγων λημμάτων, μετάλλαξη και ακτινοβολία ιονισμού.
Οι υποστηρικτές βιολογικών τροφίμων ισχυρίζονται ότι οι τροφές προερχόμενες από βιολογική (οργανική) καλλιέργεια είναι πιο ασφαλείς και πιο θρεπτικές από τροφές που έχουν παραχθεί με συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και ορμόνες. Πολλοί άνθρωποι πλέον δεν εμπιστεύονται αυτά τα χημικά και δεν θέλουν να τα βάλουν μέσα στο σώμα τους μέσω της τροφής τους. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα μη βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα περιέχουν κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών, ο μόνος τρόπος για την αποφυγή χρήσης χημικών ουσιών είναι η στροφή στα βιολογικά προϊόντα.
Βιολογικά πουλερικά
Για να πιστοποιηθούν ως βιολογικά, τα προϊόντα διατροφής πρέπει να προέρχονται από καλλιέργειες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχονται από έμπειρους και πιστοποιημένους οργανισμούς για να εξασφαλιστεί ότι τα βιολογικά αγροκτήματα ή κτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αντίστοιχου βιολογικού προτύπου.
Είναι απαραίτητη η κρατική σφραγίδα για την πιστοποίηση ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν δε μολύνουν το περιβάλλον με φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα και άλλες μη-οργανικές ενώσεις. Η νομοθεσία κάθε χώρας ορίζει μεν αυστηρά ποιά προϊόντα θεωρούνται βιολογικά, υπάρχουν όμως στην αγορά προϊόντα 100% βιολογικά που στερούνται πιστοποίησης. Απαγορεύεται όμως δια νόμου να χρησιμοποιήσουν τον όρο.
Τα κυριότερα βιολογικά προϊόντα που διακινούνται στην Ελληνική αγορά είναι:
για τα λαχανικά οι βιολογικές ντομάτες και τα βιολογικά αγγούρια,
κάποια βιολογικά φρούτα όπως πορτοκάλι και μήλο,
το βιολογικό κρέας
και τα βιολογικά αυγά.
Βρίσκονται σε βιολογικά καταστήματα καθώς και σε διάφορες λαϊκές αγορές, βιολογικές ή μη. Θα τα βρείτε ακόμα και στους πάγκους των περισσότερων σούπερ μάρκετ. Άλλα προϊόντα, όπως τα βιολογικά ψάρια, τα βιολογικά αρωματικά και βότανα έχουν χαμηλότερη αγοραστική ζητηση που όμως αυξάνεται και αυτή σταδιακά.
http://www.viologika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου