Ξεκινήσαμε από τις λαδόπιτες, σειρά παίρνουν τα νόστιμα, βουτυράτα τυριά. Στη σκυριανή μας βόλτα, η τελευταία - μα όχι έσχατη - στάση έγινε στα βόρεια του νησιού, 15 μόλις χιλιόμετρα από τη Χώρα, στην περιοχή Άγιος Πέτρος και την ομώνυμη ταβέρνα της Πόπης και του Τάκου Μαυρίκου. Τα νόστιμα που ετοιμάστηκαν στην κουζίνα και έφτασαν στα τραπέζια έπονται, τον πρώτο λόγο έχουν τα ονομαστά τυριά - όλα παραγωγής τους. Η γραβιέρα τους τιμήθηκε το 2007 με βραβείο Gourmet και εκείνοι φροντίζουν να διατηρούν τα φαμόζα κόλπα των παλιών παραγωγών και τις παραδοσιακές τους τεχνικές.
Το μεγάλο παιχνίδι όμως παίζεται στις γραβιέρες: Πάνω τους σημειώνεται η ημερομηνία που ετοιμάστηκαν (“9Γ”, δηλαδή 9 Γενάρη, φανερώνει εκείνη της φωτογραφίας). Στα δεξιά, η πυθαρίσια, με τη σκληρή όψη, είναι το τρανό κόλπο των Σκυριανών. Τα αναλυτικά τα μάθαμε στο ιστορικό-λαογραφικό μουσείο Φαλτάιτς: Μόλις έφτιαχναν το τυρί, γέμιζαν το πιθάρι με διαδοχικές στρώσεις τυριού και θυμαριού. Πρώτα, βέβαια, περνούσαν το πιθάρι με φωτιά για να αποστειρωθεί και πατούσαν το θυμάρι ανάμεσα σε βαριές πέτρες για να πλακαρέψει, να θυμίζει φέτες. Μια πλάκα πέτρινη κάτω, μετά θυμάρι, κατόπιν τυρί και πάει λέγοντας, 15 ως 20 κεφάλια χωρούσαν σε κάθε πιθάρι.
Μόλις έφταναν κοντά στο χείλος το κάλυπταν με το υπόλοιπο θυμάρι, μια ακόμα πλάκα από πάνω και στα πλάγια γέμιζαν τα κενά με μελάγγι, χώμα που χρησιμοποιούσαν στο νησί για τις ταράτσες, σκληρό και στεγανωτικό. Ο σκοπός τους, να μην υπάρχει χώρος να εισχωρήσουν έντομα. Στην ταβέρνα των Μαυρίκου το τυρί στο πυθάρι μπαίνει της Αγίας Μαρίνας, 17 Ιουλίου, όπως είθισται, και βγαίνει περίπου τον Γενάρη. Έξι και πλέον μήνες ανάμεσα σε σφιχτές πλάκες και θυμάρι, η όψη του σκουραίνει, η γεύση πλουτίζει και η υφή του θυμίζει πια παρμεζάνα αλλά με θυμαρίσια ευωδιά. Το πιθάρι θαβόταν μέσα στο σπίτι, στο πάτωμα της κουζίνας-αποθήκης των σκυριανών σπιτιών - βασικό στοιχείο της οικιακής αρχιτεκτονικής τους. Διαδικασία απαιτητική και χρονοβόρα, που σήμερα γίνεται μόνο για χάρη της οικογένειας.
Τα τυριά του Άγίου Πέτρου, προς μεγάλη μας απογοήτευση, δεν ταξιδεύουν εκτός Σκύρου. Ιδού ένας ακόμη λόγος να σπεύσετε να την επισκεφθείτε, για τα τυριά της και μόνο!http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.paragoume&id=3179
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου