ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

80 ασυναγώνιστα ελληνικά προϊόντα (παρουσίαση)

Κίτρον Νάξου special Προμπονά
Ενα ευγενικό απόσταγμα 40ο, με το μοναδικό άρωμα των αιθέριων ελαίων του κίτρου της Νάξου. Είναι ένα από τα γνωστότερα τοπικά προϊόντα του νησιού και από τα πιο διάσημα ελληνικά λικέρ και παρασκευάζεται στα Αγκίδια Νάξου από το 1915. Την αποσταγματοποιία Προμπονά εκσυγχρόνισε και κρατάει σήμερα ο Σταμάτης Προμπονάς με τις κόρες του, παράγοντας το περίφημο λικέρ κίτρο σε τρεις εκδοχές και άλλα αποστάγματα. Θα τα δοκιμάσουμε στο περίπτερό τους, στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Φλομάρια Λήμνου “Κασπακ’νές Λιχουδιές”
Παραδοσιακό λημνιό ζυμαρικό που μοιάζει με κοντό, χοντρό φιδέ. Τα παρασκευάζει με ντόπια αβγά, αιγοπρόβειο γάλα και το φημισμένο αλεύρι της Λήμνου η Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου στην οικοτεχνία της, στον Κάσπακα της Λήμνου. Τρώγονται σκέτα με βούτυρο και τυρί, συνοδεύουν κρεατικά με κόκκινη σάλτσα, μπαίνουν σε κρεατόσουπες. Είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του εργαστηρίου “Κασπακ’νές λιχουδιές” που χρησιμοποιεί μόνο τοπικά υλικά της Λήμνου και διατηρεί τις παραδοσιακές συνταγές σε ζυμαρικά, βουτήματα, γλυκά με ιστορία, πίτες και τυροπιτάκια, όλα χειροποίητα και χωρίς συντηρητικά. Θα τα βρούμε στο εκθετήριο της “Λημνίας Γης” στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Λουκάνικα με πορτοκάλι Μουτεβελή
Γίνονται από χοιρινό κρέας με προσθήκη φρέσκιας φλούδας πορτοκαλιού και μυρωδικών, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της Καλαμάτας, είναι πολύ νόστιμα ψητά ή στο τηγάνι χωρίς άλλο λίπος, αλλά και μαζί με γίγαντες στο φούρνο. Παρασκευάζονται από τη βιοτεχνία αλλαντικών Μουτεβελή, με καταγωγή από την Καλαμάτα και ιστορία από το 1970. Τα λουκάνικα είναι η ειδικότητά τους και ανάμεσα στα πολλά είδη ξεχωρίζουν τα μοσχαρίσια με κρασί και θυμάρι, τα λουκάνικα με θρούμπι και κύμινο, τα πελοποννησιακά με σκόρδο, εκείνα με το πράσο. Θα υπάρχουν στο εκθετήριο της βιοτεχνίας στο φεστιβάλ.
Αβγοτάραχο Στέφος
Λυώνει στο στόμα ελευθερώνοντας συμπυκνωμένη γεύση θάλασσας, ξηροκαρπάτες νότες, ευχάριστη αλμύρα και υπέροχη, μακρυά επίγευση. Το αβγοτάραχο, που παρασκευάζεται στην περιοχή του Μεσολογγίου εδώ και αιώνες, προέρχεται από τα αβγά της μπάφας (του θηλυκού κέφαλου) και ήταν το εκλεκτό και πολύτιμο κέρασμα των ψαράδων της λιμνοθάλασσας. Τη συνταγή της οικογένειας έμαθε και ο Θεόδωρος Στέφος, μεγαλώνοντας στις όχθες της λιμνοθάλασσας και με βάση αυτήν έστησε τη βιοτεχνία του στο Αιτωλικό το 2008. Η επεξεργασία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και το αβγοτάραχο εμβαπτίζεται στο τέλος σε φυσικό κερί μέλισσας για να διατηρηθεί. Απολαύστε το ιδανικά με ένα malt με θαλασσινά αρώματα, αλλά και με ένα παλαιωμένο τσίπουρο ή μια βότκα. Η “Στέφος” θα βρίσκεται στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη και θα μας δείξει όλα τα προϊόντα της με βάση το αβγοτάραχο.
Eλαιόλαδο Poliana
Δεν αναφερόμαστε σε ένα αλλά σε τρία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας και γεύσης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Από ποικιλία μανάκι Αργολίδος, με λεπτή γεύση, μαλακό και ήπιο. Από κορωνέϊκη της Αργολίδας, με έντονη γεύση ελιάς, πιπεράτο και δυνατό. Από κορωνέϊκη της Μεσσηνίας, κλασικό, φρουτώδες και πλούσιο. Στην Poliana, ο στόχος τους είναι να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας σε συνδυασμό με το terroir και αυτός είναι ο λόγος που δεν τις αναμειγνύουν. Τηρείται ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής και η ψυχρή έκθλιψη γίνεται σε πέτρινο λιοτρίβι. Οι ελαιώνες της οικογένειας βρίσκονται στα Φίχτια Μυκηνών και στο Νιοχώρι Μελιγαλά Μεσσηνίας. Θα μιλήσουμε με τους παραγωγούς στο φεστιβάλ του αθηνοράματος στην Τεχνόπολη -σίγουρα έχουν να μας πουν πολλά ενδιαφέροντα για το ελαιόλαδο.
Κτήμα Δερέσκου, οίνος Chardonnay
Ίσως το καλύτερο chardonnay της Μεσσηνιακής γης. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε μικρά γαλλικά και αμερικανικά δρύϊνα βαρέλια. Στη μύτη κυριαρχούν τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας (κυρίως κίτρινα φρούτα) και διανθίζονται από ευγενικές νότες βανίλιας και καμένου ξύλου. Θα το δοκιμάσετε στο περίπτερο του Κτήματος Δερέσκου στο φεστιβάλ Eλλάδα, Γιορτή – Γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου