ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

80 ασυναγώνιστα ελληνικά προϊόντα (παρουσίαση)

Μπίρα Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας
Η ξανθειά pils είναι φρέσκια και ελαφρειά, με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο αφρό. Η καστανή pale ale είναι φρουτώδης, με αρώματα βύνης και λυκίσκου, ελαφρώς γλυκίζουσα, με καπνιστές νότες και πλούσιο αφρό. Και οι δύο είναι φρέσκιες απαστερίωτες μπίρες με βιολογικές πρώτες ύλες και με ημερομηνία λήξης που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος). Εχουν φανατικούς οπαδούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ευρώπης με παράδοση στη μπίρα…Η προσπάθεια του πειραιώτη φαρμακοποιού Αλέξη Κουμάντου, που γύρισε αρκετές μικροζυθοποιίες της Γερμανίας για να μάθει τα μυστικά της καλής μπίρας πριν στήσει τη  μικρή του ζυθοποιία στον Πειραιά πριν 8 χρόνια, δικαιώθηκε. Ηδη οι εγκαταστάσεις μεγάλωσαν και μεταφέρονται εκτός Αττικής. Θα δοκιμάσουμε τις μπίρες στο εκθετήριο της Πειραϊκής, στο φεστιβάλ της Τεχνόπολης.
Αλειμμα σολομού Εργον
Αλειμμα σολομού με προσθήκη ταραμά, μια λεπτή θαλασσινή γεύση με νότες καπνίσματος και βελούδινη υφή, ιδανικό για φρυγανισμένα ψωμάκια ή σαν ντιπ για μπαστουνάκια λαχανικών. Επιλέξαμε αυτό το προϊόν από την τεράστια γκάμα ελληνικών γεύσεων της Εργον, που περιλαμβάνουν από ελαιόλαδα και άγρια μανιτάρια Πίνδου μέχρι φασόλια Πρεσπών, ρύζια, παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, τουρσιά, θαλασσσινά deli. Ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούζης ανέλαβαν την οικογενειακή εταιρεία τροφίμων και δημιούργησαν ένα καταξιωμένο brand, μια ετικέτα-εγγύηση επιλεγμένων προϊόντων μικρών παραγωγών, που η ταυτότητά τους αναγράφεται στις συσκευασίες. Τα προϊόντα τους ταξιδεύουν, άξιοι πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής και των παραδοσιακών μας γεύσεων. Θα τα συναντήσουμε στο περίπτερό τους στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις, στην Τεχνόπολη.
Σκαλτσουνάκια Αρκαδίας
Κάτω από την άχνη κρύβεται ένα λεπτό φύλλο με μυρωδάτη γέμιση από καρύδια, κανελογαρύφαλλα και μέλι. Τυπικό παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Στεμνίτσας, με τα εμβληματικά υλικά της περιοχής, το μέλι και το καρύδι, ήταν ένα κέρασμα όχι μόνο της Σαρακοστής, αλλά όλου του χρόνου. Παρασκευάζονται με σπιτική συνταγή και εκλεκτά υλικά στο εργαστήριο της “Αρκαδιανής”, στο Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας. Πάνε δέκα χρόνια τώρα που ο Μάκης Παπούλιας πραγματοποίησε το σχέδιό του, να στήσει ένα κέντρο ανάδειξης των αρκαδικών γεύσεων και της τοπικής γαστρονομίας. Το εργαστήριο της “Αρκαδιανής” παρασκευάζει ακόμα χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, καρυδοκουραμπιέδες και πολλά άλλα, ενώ στο εστιατόριο μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα με τοπικά υλικά.
Παξιμαδάκια αμυγδάλου Σητειακός Μύλος
Αφράτα, χειροποίητα και διπλοφουρνιστά, είναι ζυμωμένα με μεγάλα κομμάτια καβουρδισμένου αμύγδαλου, τσικουδιά και εξ.παρθένο ελαιόλαδο Σητείας με τη συνταγή του κλασικού κρητικού καθημερινού κέρασματος. Παρασκευάζονται στο “Σητειακό Μύλο”, τη σύγχρονη μονάδα αρτοποιίας τρίτης γενιάς της οικογένειας Καλαμπόκη. Μαζί και δεκάδες ακόμα παξιμαδάκια και κουλουράκια, όλα με αγνές κρητικές πρώτες ύλες και ελληνικά αρώματα. Η αρτοποιία Καλαμπόκη έχει ιστορία από το 1930, όταν ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ζαχαροπλάστης από την Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Κρήτη και πάντρεψε τις πολίτικες με τις κρητικές συνταγές. Σήμερα εξάγει πολλά από τα πετυχημένα προϊόντα του. Μια επιλογή από αυτά θα δοκιμάσουμε στο περίπτερο του Σητειακού Μύλου, στο φεστιβάλ.
Ρέγγα καπνιστή Τραγάκη
Με ωραίο κάπνισμα και ήπιο αλάτισμα, η καπνιστή ρέγγα της σειράς “Ο μεζές του μερακλή” είναι μια πραγματική πρόκληση για ούζο. Είναι ένας από τους πολλούς ψαρομεζέδες που παρασκευάζει η βιοτεχνία Τραγάκη, στην παραλία Γερακινής στη Χαλκιδική. Καπνιστά ή μαρινάτα, σκέτα ή σε συνδυασμούς ορεκτικών, τα προϊόντα με γαύρο, σκουμπρί, χταπόδι, γαρίδες, λακέρδα έχουν ήπιο αλάτισμα ώστε να τρώγονται ευχάριστα και δεν περιέχουν συντηρητικά.
Σάλτσα πάπρικα Αλμωπία
Ενα πικάντικο ορεκτικό με την πυκνή γλυκειά γεύση της ψητής πιπεριάς. Γίνεται με πιπεριές Φλωρίνης,  ντομάτα, καρότο, ελαιόλαδο και μπαχαρικά από παλιά παραδοσιακή συνταγή της Πέλλας. Ταιριάζει με κρέατα στη σχάρα, με λευκά τυριά, σε μπρουσκέτες, σε ζυμαρικά, σαν ντιπ λαχανικών, αλλά και σε μια  πρωτότυπη τυροσαλάτα.  Είναι ένα από τα προϊόντα της βιοτεχνίας τροφίμων που ξεκίνησε ο Γιώργος Τσιρόπουλος στην Αριδαία το 1964, με σκοπό τη διαφύλαξη των τοπικών γεύσεων. Σπιτικές σάλτσες, ορεκτικά, τουρσί, αμπελόφυλλα, γλυκά κουταλιού, όλα με λαχανικά της περιοχής, χωρίς συντηρητικά. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση θα μας παρουσιάσει τα προϊόντα της  στο εκθετήριό της στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Κρητικός Τοπικός Οίνος (Ερυθρός)- Creta Olympias
Ένα κρασί με τη σφραγίδα της προσωπικότητας των τοπικών ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, από σταφύλια ημιορεινών αμπελώνων του νομού Ηρακλείου. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων με ευγενικές υποψίες δέρματος. Το στόμα είναι στρογγυλό με καλή ισορροπημένη οξύτητα και οδηγεί σε πολύ καλή επίγευση που διαρκεί . Θα το δοκιμάσετε στο περίπτερο της Creta Olympias στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου