ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

80 ασυναγώνιστα ελληνικά προϊόντα (παρουσίαση)

ospriaΠροϊόντα Ελλήνων παραγωγών που εκφράζουν στο έπακρο την ελληνική ποιότητα και γεύση και πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε! 
Ένας πολύτιμος οδηγός γευστικής απόλαυσης. 
Από την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων επιλέξαμε 80 και πλέον εξαιρετικές γεύσεις που αξίζει να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε :
Σας τις παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά.
Θα βρίσκονται όλα συγκεντρωμένα εκεί, μπροστά σας, στο φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή- Γεύσεις”
Ενας θησαυρός ελληνικών γεύσεων από επιλεγμένους παραγωγούς με γνώση και μεράκι -από τυριά παραδοσιακής τυροκόμησης και όσπρια παλαιών σπόρων μέχρι τοπικά ζυμαρικά, ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, σπιτικές μαρμελάδες, αλλαντικά σπάνιας νοστιμιάς, κρασιά και μπίρες μικρών παραγωγών.
Μοναδική ευκαιρία να τα δείτε από κοντά, να συζητήσετε γι’ αυτά με τους ίδιους τους παραγωγούς τους, να τα γευτείτε, ακόμα και να τα προμηθευτείτε.
Αυτή η λίστα θα είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος στην επίσκεψή σας.
Προσούτο Ευρυτανίας Στρεμμένου
Λεπτή γεύση, σωστό αλάτισμα και απαλή υφή, σε αυτό το εκλεκτό αλλαντικό φυσικής ωρίμανσης, που συναγωνίζεται τα διάσημα ιταλικά. Παράγεται από το 1992 στο Στρογγυλοβούνι Ευρυτανίας, σε μια μικρή ρεματιά μοναδικής ομορφιάς, κάτω από το μοναστήρι του Προυσού. Εκεί, ο πρέσβυς Χρήστος Στρεμμένος βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση των αλλαντικών του, με πρώτο το προσούτο, που μπορεί να θεωρείται ιταλικό αλλαντικό, αλλά δεν διαφέρει και πολύ από το χοιρινό “ακροκώλιον” των προγόνων μας. Το αλλαντοποιείο Στρεμμένου χρησιμοποιεί βιολογικά χοιρινά δικής του εκτροφής, αλλά και μαύρο ελληνικό χοίρο από μικρούς παραγωγούς. Αυτό και τα άλλα εκλεκτά αλλαντικά του, λουκάνικα, σαλάμι αέρος, χοιρομέρι κρασάτο, λόντζα θα βρίσκονται στο περίπτερό του, στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη.
Γλυκό κουταλιού βύσσινο, Ηδιστον
Για να εκτιμήσεις την ποιότητα του γλυκού βύσσινου, πρέπει να έχεις τη γευστική εμπειρία του καλού σπιτικού. Το  βύσσινο του “Ηδιστον” είναι άψογο: το φρούτο διατηρεί τo άρωμα και την υπόξινη γεύση του, το σιρόπι είναι διαυγές, λεπτόρευστο και τέλεια δεμένο, με νότες λεμονιού, η ζάχαρη όση πρέπει. Τα βύσσινα έρχονται από την περιοχή της Τεγέας, καθώς στο “Ηδιστον” δίνουν μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη των γλυκών τους. Ο τρόπος παρασκευής περιλαμβάνει όλα εκείνα τα σπιτικά “μυστικά” της τέχνης του σωστού γλυκού. Η Νάνσυ Λαζάρου και η Αναστασία Αρώνη ξεκίνησαν από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο για να καταλήξουν στο φημισμένο εργαστήριο τους, που προμηθεύει γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες τα πιο ψαγμένα  deli. Η γεύση μαρτυράει τη χωρίς συμβιβασμούς δουλειά τους.
Filia λιόλαδο, Αναστασόπουλου
Ενα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έντονα φρουτώδες, με νότες φρεσκοκομμένου χορταριού, ελαφρά πικάντικο, με τα τυπικά χαρακτηριστικά της κορωνέϊκης ποικιλίας. Η επεξεργασία του αμέσως μετά το μάζεμα της ελιάς, με ψυχρή έκθλιψη, δίνει ένα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας και γεύσης. Παράγεται από τα ελαιοπερίβολα του Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου, στο χωριό Φίλια στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Το αγουρέλαιο Filia έχει ακόμα πιο έντονα φρουτώδη αρώματα και την ελαφρά πικρή γεύση της φρεσκοστυμμένης ελιάς και κυκλοφορεί σε περιορισμένη ποσότητα, στην εποχή του. Στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη θα μάθουμε από τον Κωνσταντίνο Αναστασόπουλο για τη νέα παραγωγή που ετοιμάζει, από ελαιώνες άνω των διακοσίων ετών…