ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα: Τι προβλέπει νέα απόφαση για το πρόγραμμα

 Νέα απόφαση για το Υποέργο «Sub2. Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» προβλέπει ότι η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται έως τις 31/05/2025.

Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της τελευταίας αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν ξεπερνά την 31η Μαΐου 2025.Με την ίδια τροποποιητική απόφαση ορίζεται επίσης ότι το πρώτο αίτημα καταβολής της ενίσχυσης υποβάλλεται εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης. Η μη εμπρόθεσμη οριστικοποίηση του πρώτου αιτήματος υποβολής της ενίσχυσης συνεπάγεται την απένταξη του δυνητικού δικαιούχου.

Μετά την αποδοχή της εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής σε κάθε δικαιούχο μέχρι το 100% της δημόσιας χρηματοδότησης, με αίτημα που υποβάλλεται από τον δικαιούχο έως την λήξη της προθεσμίας υποβολής του 1ου αιτήματος καταβολής της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος προσκομίζει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέλος του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, η οποία εκδίδεται υπέρ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με διάρκεια ισχύος είτε αορίστου χρόνου, είτε ορισμένου χρόνου με λήξη 12 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του υποέργου, είναι:

Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα δηλαδή, στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

  •   Η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
  •   Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.
  •   Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.
  •   Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.
  •   Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
  •   Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
  •   Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
TO ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου