ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ρυζείς... για να Ζείς!

Το Καστανό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας «Ρυζείς», του Ηλέσιον, δεν είναι ένα ξύλινο ομοίωμα ρυζιού αλλά ένα υγιές γέννημα της φύσης, προικισμένο με δεκάδες αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χωρίς τη χημική ρύπανση των φυτοφαρμάκων. Και επειδή έχει μια... σοβαρή αποστολή, παίρνει κάθε χρόνο με θάρρος τη θέση του κοντά στον καταναλωτή.


Το αγνό χωράφι μας έδωσε και φέτος έναν πολύτιμο καρπό.
Οι διακοπές του στα ειδυλιακά λιμνοχώραφα της ορυζοπαραγωγού Ανθήλης, (Λαμία) τελείωσαν αίσια.
Αποχαιρέτησε τους συν-τρόφους του: τον άγριο
βασιλικό, την κύπερη, την μουχρίτσα, τα καλάμια… Έβαλε τέλος στα παιχνίδια με τις πεταλούδες, τις πασχαλίτσες και τις λιβελούλες και πήρε το δρόμο για το τραπέζι των συνειδητοποιημένων καταναλωτών.
Τα μαθήματα άρχισαν κανονικά. Σε κάθε σπιτικό ένα «σχολείο» ανοίγει. Γιατί από μόνο του το «Ρυζείς» είναι μάθημα, σωστής διατροφής και ως εκ τούτου... καλής ζωής!
Μπορεί ο Άνθρωπος να Ζήσει με τους κανόνες της Φύσης και όχι με αυτούς των κερδοσκόπων!
Η Κοινότητα του Ηλέσιον αρνούμενη την «πράσινη επανάσταση στη γεωργία», που τόσες καταστροφές έφερε στους ανθρώπους, προχώρησε στην φυσική και βιολογική καλλιέργεια του ρυζιού.
Διαχώρισε τη θέση της στα χημικά σκευάσματα του κανονισμού βιολογικής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), γιατί οι επιστημονικές επιτροπές της ΕΕ πιεζόμενες από τα «λόμπι» των φαρμακοβιομηχανιών όλο και περισσότερο εγκρίνουν ουσίες, σκευάσματα και φυτοφάρμακα «ολίγον» τοξικά σαν επιτρεπόμενα στην βιολογική γεωργία και παραγωγή.
Το Ηλέσιον είναι υπέρ της φυσικής βιολογικής γεωργίας και παραγωγής με την επέμβαση μόνο με φυσικά υλικά, όπως κοπριά, κομπόστα, ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) κ.λπ.
Θεωρεί τα «ζιζάνια» συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές της βασικής καλλιέργειας. Προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει μειώνοντας τον πληθυσμό τους με την πρώιμη ψευδοσπορά.
...Και κάπως έτσι κερδίσαμε ένα ακόμα στόχο, που βάλαμε με θάρρος, πορευόμενοι στη βάση των παραδόσεων του τόπου μας.
Μαγειρεμένο το Καστανό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας "Ρυζείς" είναι πραγματικά πεντανόστιμο, με γεύση γεμάτη και ευωδιαστή. Είναι σπυρωτό, εύπεπτο και με όλη τη φρεσκάδα του νέο συλλεγμένου καρπού που αναδεικνύεται γενναιόδωρα σε κάθε πιάτο - εκδοχή.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο με φυτικές ίνες), πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Δεν περιέχει χοληστερόλη και νάτριο σε ίχνη...
Γιατί καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι υπερτερεί του λευκού και του κίτρινου ρυζιού σε θρεπτικά συστατικά γιατί γίνεται μία μόνο παρέμβαση, η αποφλοίωση του εξωτερικού φλοιού (άγανο). Ο εσωτερικός φλοιός, το φύτρο, το άρωμα και τα φυσικά συστατικά παραμένουν και έτσι παραμένει σε αυτό «η δύναμη του σπόρου».
Κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 99% της βιταμίνης Β1, 72% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου, το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών και πολλά άλλα. Έτσι δημιουργήθηκε μαζικά η ασθένεια beri beri στους πληθυσμούς της Ασίας, που άλλαξαν τη διατροφή τους από καστανό σε λευκό ρύζι, με την επιβολή του Codex Alimentarius και της λεγόμενης «πράσινης επανάστασης στη γεωργία».
Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Πατώντας εδώ βλέπεται την πλήρη σύνθεση του ρυζιού.
Οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος και είναι φιλικές με το έντερο. Είναι εύπεπτο βρασμένο με το ζουμί του (1 ρύζι σε 3,5 μέρη νερό, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό του). Ο κρόκος του πάει πολύ. Το αλάτι πάντα στο τέλος. Το νερό από το φυσικό ρύζι βοηθάει πολύ το στομάχι και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ηρεμιστικά και αναζωογονητικά του πεπτικού συστήματος.
Το καστανό ρύζι χρησιμοποιείται για όλες τις μαγειρικές χρήσεις γιατί παραμένει σπυρωτό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα αρώματα και τη νοστιμιά του.
Ένας υγροβιότοπος ζωντανός!
Το ρύζι "θρέφει" 9.000 χρόνια τους ανθρώπους, από όσα γνωρίζουμε. Το καλλιεργούμενο ρύζι έλκει την καταγωγή του από την Κίνα και όχι από την Ινδία όπως κάποτε θεωρείτο. Άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 8.200 - 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου της Κίνας, ενώ στην κοιλάδα του Γάγγη ποταμού στην Ινδία οι αντίστοιχες καλλιέργειες άρχισαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια.
Το «Ρυζείς» καλλιεργήθηκε στη περιοχή «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού και είναι μία από τις λίγες καλλιέργειες που βοηθούν στη γονιμότητα των αλατούχων εδαφών και στη διατήρηση του οικοσυστήματος των υδροβιότοπων. Η καλλιέργεια του «Ρυζείς» έγινε χωρίς τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ). Συγκαλλιεργήθηκε και αντάλλαξε αρώματα μαζί με άγριο βασιλικό και όλη την βιοποικιλότητα της περιοχής.
Το «Ρυζείς» βρίσκεται σε διάθεση, για τους φίλους και τα μέλη του Ηλέσιον, στις Αγορές Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου