ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΤΗΝΟΥ

ph proion-myzithraΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΤΗΝΟΥ
Μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου. Είναι το
κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το 1809 ο τηνιακός (από το χωριό Κρόκος)ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμά του με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ” που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.
Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του μόνο στα νησιά των Κυκλάδων Χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.
Συσκευάζεται σε δοχεία 3 , ή 3,5 ή 5 ή 10 ή 18 κιλών.