ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Δίκταμο: της Ελλάδος τα καλά

Δίκταμο: της Ελλάδος τα καλάΤο 1999, όταν ο μπαμπάς αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο μαγαζί με τοπικά και βιολογικά προϊόντα, η γειτονιά ήξερε μόνο από σουπερμάρκετ.
Ο Γιώργος και η Κάλλια οι οποίοι έχουν αναλάβει πια το τιμόνι θα σε συγκινήσουν όχι μόνο με τις γνώσεις και το πάθος τους για το μέλλον της διατροφής, με την ευγένεια και με την απίστευτη δουλειά που κρύβεται στα μετόπισθεν των ραφιών αλλά και με τη μυρωδιά του
σπιτικού ψωμιού που ψήνεται στο φούρνο τους.


Το τραπεζάκι της αυλής σε καλεί να στρωθείς με τις ώρες ανάμεσα στους ξύλινους μπουφέδες με τα χειροποίητα σαπούνια και τα χρώματα των λαχανικών που έρχονται από παλιό σπόρο κι από όλη την Ελλάδα. Να δοκιμάσεις την οικογενειακή ρακή από το Ρέθυμνο παρέα με ελιές που φτιάχνει φίλος των παιδιών στη Καλαμάτα κι ένα κρίθινο παξιμαδάκι από τον Πύργο της Κρήτης.
Όπου να 'ναι έρχονται και τα φρέσκα αβγά από το οικογενειακό κτήμα στη Βραυρώνα και μέχρι να βγει το ψωμί έχεις ήδη πιάσει κουβέντα με την πολυπληθή πελατεία που εδώ νιώθει σαν στο σπίτι της. Καθόλου τυχαίο, αφού τα προϊόντα προσφέρονται στη μισή τιμή από τα υπόλοιπα μαγαζιά του είδους.

Το ιδιόκτητο ακίνητο, η συμπαράσταση των συγγενών από την Κρήτη και οι μετρημένες φιλοδοξίες των παιδιών αποδεικνύουν πως το τοπικό προϊόν μπορεί κάλλιστα να συναγωνιστεί ένα φτηνό σουπερμάρκετ.
Η μαμά φτιάχνει μόνη της το ξιδάτο χταπόδι και τις λεμονάτες γαρίδες, γεμίζει πιπεριές με λαχανικά και σκορδάκι, φτιάχνει την χορτόπιτα με τα 10 διαφορετικά άγρια χόρτα και τα μυζηθροπιτάκια, η Κάλλια τις πίτσες με τη ντίνκελ ζύμη, και το σουτζούκι, ο θείος από τις Αρχάνες στέλνει το λάδι, τη σταφίδα και τα άγρια σαλιγκάρια.
Κι ενώ τα περισσότερα μαγαζιά τοπικών προϊόντων αρχίζουν να μοιάζουν λίγο με deja-vu εδώ βρήκαμε κάποια ξεχωριστά προϊόντα, όπως κουλουράκια με στακοβούτυρο από τις Αρχάνες, αβγά από την Αράχωβα, πρόβειο στραγγιστό γιαούρτι και οψιμοτύρι του Δημητρέλου από τη Λειβαδιά, ξινόχοντρο του Τσουρμπάτη πλασμένο σε μπισκοτάκια με ελαιόλαδο, βούτυρο από τον χιώτικο Συνεταιρισμό Μανταμάδου, τραχανά ολικής από το Κριεκούκι και θεϊκά μουστοκούλουρα με σταφίδα από τη Λευκάδα.
Ακόμα, καπνιστή μπριζόλα των αδερφών Λαμπάκη από τον Αγ. Κων/νο σε συνταγή του 17ου αιώνα, εξαιρετικές φέτες με προσωπικότητα από την Κεφαλονιά, τη Χαλκιδική και τις Καρίνες του Ρεθύμνου αλλά και μια υπέροχη άπαχη γραβιέρα του Τζουρμπάκη, που δεν προδίδει με τίποτα τα λίγα λιπαρά της. Γιατί το τοπικό προϊόν δεν είναι προνόμιο των λίγων αλλά η μικρή πολυτέλεια της καθημερινότητας που μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή όλων μας.
Καραολή & Δημητρίου 63, Ν. Ελβετία, τηλ. 210 7658 530  ΠΗΓΗ http://www.tovima.gr/vimagourmet/grocery/article/?aid=458088

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου