ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Βιολογικά πράσα

Βιολογικό πράσοΗ επιστημονική του ονομασία είναι Allium porrum. Ανήκει στο γένος Allium της οικογένειας των Λειριοειδών και είναι διετές φυτό. Αντέχει τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα κλίματα. Έχει πολλές ομοιότητες με το κρεμμύδι, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, είναι όμως φυτό σαφώς μεγαλύτερο.
Οι χειμερινές ποικιλίες δίνουν μεγαλύτερη παραγωγή. Καλλιεργείται με σπόρο και συλλέγεται σε τρεις περιόδους, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα. Η σπορά μπορεί να γίνει σε σπορείο και η μεταφύτευση όταν τα φυτά φτάσουν σε πάχος περίπου τα 8 χιλιοστά.
Το πράσο αγαπά την υγρασία και απαιτεί χώμα καλά λιπασμένο και πλούσιο σε άζωτο και κάλιο. Η φροντίδα και η λίπανση του εδάφους θα πρέπει να έχει γίνει πολύ πριν την καλλιέργεια. Κατά τη μεταφύτευση, τα φυτά τοποθετούνται σε σειρές με απόσταση 25 εκατοστά μεταξύ τους. Στην κάθε σειρά τα φυτά απέχουν περίπου 20 εκατοστά το ένα από το άλλο. Είναι απαραίτητο το συχνό σκάλισμα ώστε η επιφάνεια του εδάφους να παραμείνει αφράτη και να μην σχηματίσει κρούστα.

Βιολογικά πράσα - Βιολογική καλλιέργεια πράσου

Ξεκινώντας από την παρασκευή βιολογικού σπόρου πράσου, επιλέγουμε κάποια πράσα και τα βγάζουμε από το χώμα μαζί με αρκετό χώμα γύρω από τις ρίζες τους. Τα μεταφυτεύουμε σε απομονωμένο χώρο (για να αποφύγουμε την διασταύρωση με άλλες ποικιλίες πράσου). Η μεταξύ τους απόσταση να είναι περίπου στα 30 εκατοστά. Την επόμενη χρονιά που θα ανθίσουν συλλέγουμε τους σπόρους τους. Θα έχουμε έτσι κάθε χρόνο τους δικούς μας βιολογικούς σπόρους πράσου.
Πολύ πριν τη μεταφύτευση του φυτού σκάβουμε το χώμα καλά και αφαιρούμε όλα τα ζιζάνια από τις ρίζες. Ρίχνουμε άφθονη κοπριά, καλά χωνεμένη. Αν το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα εύφορο από μόνο του, μπορούμε να επαναλάβουμε την παραπάνω διαδικασία αρκετές φορές.
Τοποθετούμε τα φυτά μας (όταν είναι έτοιμα) στο χώμα με το αντίστοιχο εργαλείο ή σκάβουμε αυλάκια. Το πράσο φυτεύεται βαθιά στο χώμα. Ποτίζουμε συχνά γιατί το πράσο έχει ανάγκη από υγρασία. Η συχνότητα των ποτισμάτων εξαρτάται από την τοποθεσία και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Θρεπτική αξία βιολογικού πράσου

Ωμό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Κ και Β6, σε σίδηρο και Μαγγάνιο. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 60 ανά 100 γραμμάρια). Έχει καλή αντι-οξειδωτική δράση. Είναι αγαπημένο λαχανικό στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου. Στη μεσογειακή κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε πίττες, μαγειρευτά και σούπες.
- See more at: http://www.viologika.gr/viologika-prasa.php#sthash.UwMGb5MO.dpuf