ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Προϊόντα νησιών: Τοπικές λιχουδιές για να πάρετε μαζί

Προϊόντα νησιών: Τοπικές λιχουδιές για να πάρετε μαζίΑπό τη Νάξο γραβιέρα, από τη Σαντορίνη βινσάντο, μάντολες από την Κεφαλονιά και λικέρ κουμ-κουάτ από την Κέρκυρα. Ξεχωρίζουμε τα καλύτερα προϊόντα των ελληνικών νησιών και τα παίρνουμε μαζί επιστρέφοντας από τις διακοπές.

της Έλενας Μπούλια

Προϊόντα με προστατευμένη ονομασία προέλευση, με
προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη, με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης –μικρή σημασία έχει. Είναι όλα τους παραδοσιακά, ελληνικά και πεντανόστιμα και θα είναι μεγάλη αμέλεια να φύγουμε από το νησί αν δεν τα δοκιμάσουμε και αν δεν τα πάρουμε μαζί μας στην επιστροφή. 

Κυκλάδες Τυριά, κάπαρη, παστά χοιρινά και ψάρια, αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού από λεμονανθό, κρασιά και λικέρ είναι κάποια μόνο από τα χαρακτηριστικά προϊόντα των Κυκλάδων που αξίζει να αγοράσετε και να πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας στο σπίτι. 

Σαντορίνη: Χλωρό τυρί –το παραδοσιακό τυρί της Σαντορίνης που παράγεται από κατσικίσιο γάλα και συνήθως τρώγεται φρέσκο. Θα το βρείτε δύσκολα, καθώς παράγεται και καταναλώνεται κυρίως εντός των νοικοκυριών 
Απόκτι –Ντόπιο παστό χοιρινό από φιλέτο. 
Θα τα βρείτε στο Κτήμα Σιγάλα, στον κάμπο της Οίας (τηλ. 22860 71644), ενώ μπορείτε να τα αγοράσετε και onlineΦάβα –Άριστης ποιότητας η Φάβα της Σαντορίνης, θα διαπιστώσετε ότι έχει ιδιαίτερη γεύση. 
Θα τη βρείτε στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων Καραμολέγκος, στον Πύργο (τηλ. 22860 31113), ενώ μπορείτε να την αγοράσετε online και από εδώΚρασί Μπρούσκο –Έχει πάρει το όνομά του από τους Ενετούς που κυβέρνησαν το νησί και μπορεί να γίνει λευκό, κόκκινο ή ροζέ. Είναι δυνατό κρασί με μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλης (16-17%). 
Βινσάντο –Από τα πιο εκλεκτά κρασιά του νησιού που παίρνει το όνομά του από το κρασί της Θείας Μετάληψης (Vino Santo) γιατί είναι γλυκό. 
Θα τα βρείτε στο Santo Wines, στον Πύργο (τηλ. 22860 22233), στο Volcan Wines, στον Βόθωνα (τηλ. 22860 31322) και στους Αμπελώνες Γαβαλά, στο Μεγαλοχώρι (τηλ. 22860 82552). 
Σύρος: Τυρί Σαν Μιχάλη –σκληρό υποκίτρινο τυρί, με βάση το αγελαδινό γάλα και με 30-40% λιπαρά. Παράγεται αποκλειστικά στη Σύρο και είναι πεντανόστιμο.
Θα το βρείτε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου (ΒΙΟΣΥΡ), στην Ερμούπολη (τηλ. 22810 88592).Λουκούμια –θα τα βρείτε σε πολυάριθμα μικρά εργαστήρια του νησιού, μαζί με τις περίφημες χαλβαδόπιτες (λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο πίτα με γέμιση από μέλι, φρεσκοκομμένα αμύγδαλα και κάποια ρίζα. 
Θα τα βρείτε στο ζαχαροπλαστείο Κορρές, στην Ερμούπολη (τηλ. 22810 82037). 
Νάξος: Γραβιέρα –ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά τυριά, το οποίο στις Κυκλάδες και μόνο παράγεται από αγελαδινό γάλα. Η Γραβιέρα Νάξου (Π.Ο.Π.) είναι γλυκιά, με πλούσια γεύση και δύσκολα δεν θα σας αρέσει. 
Αρσενικό –σκληρό, κίτρινο τυρί για τρίψιμο, από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. 
Ρακί –Μπορεί να είναι σταφυλιά ή τσικουδιά ή τσίπουρο και παράγεται από τα τσάμπουρα των σταφυλιών (ό,τι απομένει δηλαδή από το πάτημα). 
Θα τα βρείτε στο κατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στην Χώρα της Νάξου (τηλ. 22850 25340). Κίτρο –Σπεσιαλιτέ του νησιού που παράγεται αποκλειστικά από το απόσταγμα φύλλων κιτριάς (όχι από τον καρπό) και πίνεται ως απεριτίφ. 
Θα το βρείτε στο αποστακτήριο Βαλληνδρά, στο Χαλκί (τηλ. 22850 31220). 
Άνδρος: Πετρωτή-εύγευστο τυρί από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα, που έχει πιεστεί και στραγγιχτεί από δύο μαρμάρινες πλάκες. 
Μαλαχτό –Φρέσκο τυρί που έχει πιεστεί («μαλαχτεί») ανάμεσα σε πέτρες και ύστερα ζυμώνεται με αλάτι. 
Θα τα βρείτε στο κατάστημα «Ερμής», στην Χώρα της Άνδρου (τηλ. 22820 22233), και στο κατάστημα «Τυροκομικά Άνδρου», στην περιοχή Κορθί (τηλ. 22820 61304). Καρυδάκι –Απολαυστικό γλυκό του κουταλιού με πλούσιο σιρόπι.
Θα το βρείτε στο ζαχαροπλαστείο Ανθός, στο Γαύριο (τηλ. 22820 72303). 
Ίος: Νιώτικο -Παραδοσιακό σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα που μοιάζει με κεφαλοτύρι. Η ωρίμανσή του διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες. 
Θα το βρείτε στο Τυροκομείο Ίου, στην Χώρα (τηλ. 22860 92506). 
Μύκονος: Λούζα –παστό φιλέτο χοιρινό που ζυμώνεται με αλάτι, πολλά μπαχάρια και θρούμπι. 
Θα το βρείτε στο Παντοπωλείον – Προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας, στη Χώρα (τηλ. 22890 22078). 
Δωδεκάνησα Μέλι και παστά ψάρια από την Λέρο, παξιμάδια από την Κάρπαθο, γλυκό κουταλιού και λικέρ ρόδι είναι κάποια μόνο από τα προϊόντα του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος. Ειδικότερα αναζητήστε ακόμα:

Ρόδος: Σούμα –Ένα είδος ούζου που παράγεται στο χωριό Σιάννα. 
Κρασί –Φημισμένο το ροδίτικο κρασί, ιδιαίτερα αυτό που παράγεται στην περιοχή του Έμπωνα. 
Cordiadolino –Παραδοσιακό λικέρ του νησιού σε αρκετές γεύσεις. 
Θα τα βρείτε στα οινοποιεία του Έμπωνα Emery, Κρασιά Μερκούρη (τηλ. 22460 41280),Οινοποιείο Κουνάκη
Κάλυμνος: Σφουγγάρια –Το πλέον φημισμένο προϊόν της Καλύμνου πωλείται σε όλα τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα του νησιού. Ενδεικτικά προτείνουμε το κατάστημα του Γιάννη Κυπραίου στην περιοχή Πόθια, το κατάστημα Κουτούζης, στον Άγιο Νικόλαο και το Kalymnos Shop από το οποίο μπορείτε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα και online

Νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου Ελαιόλαδο, μέλι, βότανα, τυριά και ψάρια είναι κάποια μόνο από τα εξαιρετικά προϊόντα που θα βρείτε στα νησιά του βόρειου-βορειοανατολικού Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, όμως, από τα παρακάτω νησιά αξίζει να αγοράσετε:

Λέσβος: Ούζο –Μακράν το γνωστότερο -και μάλλον καλύτερο- ελληνικό ούζο, από πολλές ποτοποιίες και ιδιαίτερα η ποικιλία γλυκάνισου. Ούζο θα βρείτε σε όλη τη Λέσβο, μα ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι και στην Αγία Παρασκευή, ενώ προτείνουμε να δοκιμάσετε τις παραγωγές Πιτσιλαδή, Βαρβαγιάννη (μπλε ή πράσινο) και Σαμαρά. 
Ελαιόλαδο –Ασύγκριτο σε γεύση και άρωμα, με λεπτόρρευστη υφή, ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα και διακριτική γεύση. Στην Καλλονή θα βρείτε το πρώτο αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Ακόμα, ελαιόλαδο θα βρείτε στη Μυτιλήνη, στο Πλωμάρι και στην Πέτρα. 
Τυριά –Λαδοτύρι, φέτα και κασέρι. Το δε λαδοτύρι αποκτά την γνωστή πικάντικη γεύση του μετά από τρεις μήνες συντήρησης σε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας. Για τα καλύτερα τυριά του νησιού επισκεφθείτε την περιοχή Μανταμάδος. 
Σαρδέλες –Οι πασίγνωστες σαρδέλες Καλλονής εξάγονται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Απολαύστε τις και αγοράστε τις για το σπίτι από την Σκάλα Καλλονής. 
Θα τα βρείτε όλα στο κατάστημα Ouzo Land, στη Μυτιλήνη (τηλ. 22510 48919), ενώ από την ίδια επιχείρηση μπορείτε να τα αγοράσετε και online
Σάμος: Κρασί –Το πρώτο ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν Ο.Π.Ε. και αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές μας στην ελληνική αγορά.
Θα το βρείτε, μεταξύ άλλων, στο κατάστημα Α. & Ν. Βουρλιώτη, στο Βαθύ (τηλ. 22730 28019 & 22730 52200). 
Χίος: Μαστίχα –Τι άλλο; Τσίχλες, ούζο, λικέρ, καραμέλες, πολλά και διάφορα γλυκά, είδη προσωπικής περιποίησης, αρώματα, καλλυντικά & μακιγιάζ, αρωματικά φυσικά σαπούνια και κεριά και ότι άλλο βάζει ο νους σας, πάντα με το μεθυστικό, θεραπευτικό άρωμα της και τις μαγικές της ιδιότητες… 
Θα την βρείτε σε όλα τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καθώς και στο Chios Shop από όπου μπορείτε να την αγοράσετε online.
Επτάνησα Κρασιά, τυριά, μέλια αλλά και πρωτότυπα γλυκίσματα έχουν και στα Επτάνησα την τιμητική τους. Αυτά που ξεχωρίζουν, όμως, είναι:

Κεφαλονιά: Κρασί Ρόμπολα –Τα κλήματα της Ρόμπολας βγαίνουν κυριολεκτικά μέσα από τις πέτρες, γι’αυτό και οι Ιταλοί αποκαλούν το κρασί αυτό Vino di dasso (κρασί της πέτρας). Είναι λευκό, με άρωμα από άνθη εσπεριδοειδών και φρούτα ροδάκινου, κίτρου και μήλου. 
Θα αγοράσετε από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρόμπολας, στα Ομαλά, δίπλα στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, αλλά και online από εδώΦέτα –Οι Κεφαλονίτες τυροκόμοι παινεύονται ότι από αυτούς εξαπλώθηκε η τέχνη της παρασκευής της σε όλη την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, πάντως η κεφαλονίτικη φέτα είναι πραγματικά εξαιρετική, αν και αρκετά πικάντικη. 
Θα την αγοράσετε από οποιοδήποτε super market του νησιού. Μάντολες –Τοπικό γλύκισμα που παρασκευάζεται από αμύγδαλα, ζάχαρη και φυτικό κόκκινο χρώμα, με τραγανή υφή και μοναδική γεύση. Στα ίδια καταστήματα όπου θα αγοράσετε μάντολες δοκιμάστε και μαντολάτο, ένα τοπικό γλύκισμα από ζάχαρη, αυγό, μέλι, αμύγδαλα, αμυλοσίροπο και βανίλια. 
Θα αγοράσετε από το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Βοσκοπούλα, στο Αργοστόλι (τηλ. 26710 25434), ενώ μπορείτε να αγοράσετε και online από εδώ
Κέρκυρα: Κουμ-κουατ –Πρόκειται για ποικιλία μικρού κινέζικου πορτοκαλιού, το οποίο έφερε στην Κέρκυρα ο Άγγλος ταξιδευτής Μέρλιν (αυτός που έφερε στο νησί και τα ομώνυμα γλυκά πορτοκάλια από την Αμερική). Από το γλυκόπικρο εσπεριδοειδές παράγεται το ομώνυμο λικέρ, καθώς και γλυκό του κουταλιού. Στην Κέρκυρα λειτουργούν τέσσερα εργοστάσια παρασκευής κουμ-κουάτ. 
Θα το αγοράσετε -σε όλες του τις εκδοχές- από το κατάστημα Βασιλάκη, στην οδό Αγίου Σπυρίδωνα 61(τηλ. 26610 44223).

ΠΗΓΗ http://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/206070/proionta-nhsion-topikes-lihoydies-gia-na-parete-mazi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου