ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Status Deluxe – «Σε πολυτελή κατάσταση»

DSC03209-b-900PIXELS
Στην ομάδα των ανθρώπων που μεγάλωσαν στο εξωτερικό και δη στην Γερμανία, ανήκει ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την μπύρα STATUS. Η STATUS, είναι μια ελληνική προσπάθεια από Έλληνα του εξωτερικού (3ης γενιάς). Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά το 2009, για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και φέτος την Άνοιξη επανήλθε δυνατά. Η εταιρεία είναι Ελληνική με έδρα την Θεσσαλονίκη, ωστόσο η μπύρα παράγονταν υπο την επίβλεψη του ίδιου του Βασίλη Στεργίου, σε ένα ζυθοποιείο στην Βαυαρία, το οποίο χρονολογείται από το 1380! Πρόκειται για ένα
μικρό ζυθοποιείο που απασχολεί περίπου 15 άτομα προσωπικό και η παραγωγή του είναι αρκετά περιορισμένη.
Η συνταγή της μπύρας, δοκιμάζεται και επεξεργάζεται συνεχώς από το 2009, καθώς ο Βασίλης Στεργίου, είναι ένας άνθρωπος, που γνωρίζει από μπύρα, όχι μόνο γιατί έχει μεγαλώσει στην Γερμανία, αλλά γιατί έχει σπουδάσει ζυθολογία. Μετά από αρκετά χρόνια (2009) είναι αρκετά πιθανό η μπύρα να αρχίσει να παράγεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Παιανία, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Για την παραγωγή της μπύρας χρειάζονται αρκετές ώρες, καθώς το ζυθογλεύκος είναι αποτέλεσμα τριπλής έγχυσης. Ακολουθεί σύμφωνα με τον ίδιο κάθε οδηγία για την παραγωγή μπύρας, σύμφωνα με τον Γερμανικό Νόμο περί αγνότητας της μπύρας. Η STATUS είναι μια βυθοζύμωτη μπύρα που υφίσταται επεξεργασία σε θερμοκρασία κύριας ζύμωσης κάτω των 4°C, όταν οι υπόλοιπες μπύρες ζυμώνονται στους 7-13°C. Αυτή η θερμοκρασία έχει κύρια σημασίαστην ωρίμανση της μπύρας. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ακόμη και στην κύρια ζύμωση, αυξάνεται ο χρόνος διατήρησης και δημιουργείται σταθερός αφρός κατά το σερβίρισμα, λειτουργώντας ωφέλιμα στα γευστικά της χαρακτηριστικά.
Σε μια minimal φιάλη, χωρίς τις πολλές ετικέτες ή τις περιττές ελληνικότητες, με μπλε ετικέτα και τον Περικλή, στον λαιμό, η STATUS Deluxe, έρχεται στην ελληνική αγορά, για να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία, εκείνη των Deluxe. Το λέει και το φωνάζει: «Η πρώτη Ελληνική μπύρα Deluxe».
status_beer_2-sl-bb-wΔοκιμάζοντας την μπύρα, περίμενα να δω αυτόν τον πλούσιο με μεγάλη διάρκεια αφρό, που ακούγεται πως έχει. Η αλήθεια είναι, πως δεν ήμουν και πολύ σίγουρος καθώς σε διαφημιστικά κόλπα έχω ακούσει πολλά, αλλά ο λευκός με κάποιες μπεζ ανταύγειες αφρός, ήταν και πολύ πηχτός και αρκετή διάρκεια είχε. Αφήνει μάλιστα όσο την δοκίμαζα, δαχτυλίδια στο ποτήρι και δεν εξαφανίζεται σχεδόν ποτέ (όσο υπάρχει μπύρα στο ποτήρι)..
Χρυσό το χρώμα της, όπως φαίνεται και από την φιάλη, με ελάχιστες φυσαλίδεςΜέτριου σώματος, με ικανοποιητική την αίσθηση του ανθρακικούΑρώματα βύνηςγλυκού σταφυλιού, χορταριού-γρασιδιού και νωπού χώματος στην μύτη. Στο στόμα, γεύτηκα ελάχιστα εσπεριδοειδή καθώς και βύνη με λίγα χορτάρια. Ένιωσα κάποιεςνότες λυκίσκου και στις δυο περιπτώσεις. Γευστικά είναι μια γλυκιά μπύρα, κλασικά θυμίζει λίγο μέλι, η οποία αφήνει μια πικράδα. Με ξηρή επίγευση, μέσης διάρκειας, βρίσκεται σε μια συνεχής εναλλαγή μεταξύ γλυκού και ελαφρώς πικρού.
Μπύρα που καταναλώνεται εύκολα, σε δροσερές θερμοκρασίες και εντάσσεται στις Pilsener. Διατίθεται σε επιλεγμένες κάβες και σημεία, κυρίως εστιατόρια και ξενοδοχεία σε φιάλη των 330ml μόνο. Απαστερίωτη και φιλτραρισμένη. Το αλκοόλ της είναι 4,9%abv και είναι μια ελαφριά απόλαυση για το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Με έδρα την Θεσσαλονίκη η  Status Deluxe Beer Company ΕΠΕ, έχει στόχο να κατακτήσει τις καρδιές μας, αφού δηλώνει”Μέσα σε κάθε μπύρα Status θα «ανακαλύψετε» το Status του Έλληνα: δύναμη, πάθος, ένταση, χαρά. Και, κυρίως, τη γεύση μιας μοναδικής μπύρας από νέους με άριστη τεχνογνωσία στα περί ζύθου!”. Θα τα καταφέρει;....http://beerbartender.gr/status-deluxe-beer/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου