ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

μπακαλιάρος τσιλαδιά

Αυθεντική γεύση από την τοπική κουζίνα της Καλαμάτας, που συνδιάζει το γλυκό της σταφίδας με το αλμυρό του μπακαλιάρου. Ένα φαγητό με ιδιαίτερη, ξεχωριστή γεύση που πρέπει όλοι να το δοκιμάσουν.
Μπακαλιάρος τσιλαδιά από την Καλαμάτα http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Νόστιμος ζεστός μπακαλιάρος τσιλαδιά
Η φίλη μας η Αργυρώ από την Καλαμάτα, μας έστειλε την αγάπη της και αυτή την πεντανόστιμη συνταγή, λέγοντας ότι εκτός από τον μπακαλιάρο μπορούμε να κάνουμε τσιλαδιά και άλλα ψάρια όπως τις συναγρίδες, τις πεσκανδρίτσα, την σφυρίδα, το μουγγρί, τον ροφό, τα καπόνια.

Υλικά
4 φιλέτα από μπακαλιάρο παστό
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2-3 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 ποτήρι χυμό απο ντομάτα στυμένη
1 φλυτζάνι μαύρη Κορινθιακή σταφίδα
1 φύλλα δάφνης
1 φλυτζάνι Καλαματιανό ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Παρασκευή
Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο, τον ξαλμυρίζουμε και τον βάζουμε να στραγγίξει.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Χτυπάμε το σκόρδο με το γουδί, ώστε να λιώσει.
Αν χρειαστεί, καθαρίζουμε τη σταφίδα από τις ουρίτσες.
Στύβουμε τη φρέσκια ντομάτα στο σουρωτήρι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουνε.
Προσθέτουμε τον φρέσκο χυμό ντομάτας (αν θέλουμε μπορούμε να διαλύσουμε μαζί και λίγο πελτέ) αφήνουμε βράσουν για ένα πεντάλεπτο και ρίχνουμε την σταφίδα.Αυθεντική γεύση Καλαμάτας http://syntagesapokatina.blogspot.gr
Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες στρογγυλές, τις στρώνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και επάνω τους ακουμπάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου.
Απλώνουμε στο φαγητό την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, βάζουμε τη δάφνη, αλατοπιπερώνουμε και αν χρειάαστεί συμπληρώνουμε με λίγο χλιαρό νερό ώστε η σάλτσα να σκεπάζει σχεδόν τον μπακαλιάρο. 

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μισή περίπου ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια..........http://syntagesapokatina.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html