ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ...ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Η οικογενειακή επιχείρηση ΓΡΑΒΑΝΗΣ βρίσκεται  στο Μακρυχώρι Λάρισας στους πρόποδες του Κισσάβου
Ιδρύθηκε το 1959 από τρία αδέρφια τους Γεώργιο, Εμμανουήλ και Δημήτριο Γραβάνη. Αυτή την στιγμή την οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζουν οι: Εμμανουήλ Γραβάνης (Διαχειριστής) με την επόμενη τρίτη γενιά που οι τρεις υιοί Αστέριος (Τεχνολόγος Τροφίμων-υπεύθυνος ποιότητας), Μιχάλης (υπεύθυνος παραγωγής) και Χρήστος (Οικονομολόγος-υπεύθυνος λογιστηρίου) Δηλαδή έχουμε ιστορία 50 ετών και πάνω. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιστορία με τα τυροκομικά κρατάει από το 1925 όταν ο παππούς Αστέριος Γραβάνης ξεκίνησε να τυροκομεί στους πρόποδες του Σμόλικα της Πίνδου στην
ορεινή Σαμαρίνα.
Ξεκίνησαν να συλλέγουν γάλα και να παράγουν τυριά & γιαούρτια στα βουνά της Πίνδου, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, όμως η εργατικότητα, η βαθιά γνώση της παράδοσης και το μεράκι των αδερφών Γραβάνη για την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, έφεραν σιγά σιγά την ανάπτυξη. Αρχικά κατασκεύασαν ένα πρότυπο τυροκομείο στους πρόποδες του Ολύμπου & του Κισσάβου , στο χωριό Μακρυχώρι του Νομού Λαρίσης, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Το ξυνόγαλο, πρόβειο και κατσικίσιο τυρί, ανθότυρο, αγελαδινό τυρί, πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, γίδινο βούτυρο είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που παράγουν. Με το πέρασμα των χρόνων και την συμμετοχή της τρίτης γενιάς στην εταιρεία δημιουργούνται νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις 2000 τ.μ. στο 1ο χλμ Ε.Ο. Μακρυχωρίου- Λάρισας, όπου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συσκευαστήρια, αποθήκες, ψυγεία, ενώ ο υπερσύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός είναι για την διάθεση των τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας. Τα προϊόντα τους βρίσκονται σε ανοδική πορεία με αιχμή του δόρατος το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι σακούλας στο οποίο κατέχουν το 90%της παραγωγής όλης της Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας .

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΓΕΛΑΔΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ 2% λιπαρά

Ελαφρύ και δροσιστικό, με φρούτα ή δημητριακά, σκέτο ή με μέλι, ως πρωινό ή βραδινό γεύμα, το γιαούρτι είναι η εύκολη λύση για όλες τις ώρες. Η ικανότητά του να διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του γάλακτος ενώ παράλληλα να ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματά του το καθιστούν απαραίτητο στο τραπέζι κάθε οικογένειας. Άλλωστε, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του μέσου όρου ζωής.
Το γιαούρτι δεν είναι απλά ένα υποκατάστατο του γάλακτος, αλλά ένα ολοκληρωμένο γεύμα που δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Έτσι λοιπόν, από το γιαούρτι παίρνουμε βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την καλή όραση. Παίρνουμε ακόμα βιταμίνη D, έναν σύμμαχο κατά της ραχίτιδας και της οστεοπόρωσης, βιταμίνη C η οποία έχει αντιγηραντικές ικανότητες, καθώς και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και τον ομαλό μεταβολισμό. Εδώ έχουμε το εξής φαινόμενο: Με την επεξεργασία του γάλακτος μειώνεται η βιταμίνη Β12, ενώ αυξάνεται η Β6. Η περιεκτικότητα των άλλων βιταμινών συμπλέγματος της βιταμίνης Β παραμένει σταθερή.
Το γιαούρτι επίσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δύο ουσίες που δίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αφομοιώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει το 1/3 της ποσότητας ασβεστίου από όση χρειαζόμαστε καθημερινά και πρωτεΐνες σε ανάλογη ποσότητα με το γάλα. Αυτή η ποσότητα φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κολπίτιδων στις γυναίκες, πρόβλημα που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνότερο, λόγω τις θάλασσας και τις άμμου. Στην περίπτωση εμφάνισης του προβλήματος φαίνεται ότι συμβάλλει και στη μείωση των συμπτωμάτων.

Γιαούρτι πρόβειο Γραβάνης

Το πλήρες πρόβειο, με 6,6% λιπαρά είναι πλούσιο, αλλά συγχρόνως ανάλαφρο και καταλαβαίνεις την προέλευσή του περισσότερο στην υπέροχη επίγευση. Αξίζει να το δοκιμάσουν όσοι δεν πρόλαβαν την εποχή του γιαουρτιού μικρής παραγωγής -θα εντυπωσιαστούν από την αυθεντικότητα της υφής και την ορεκτική γεύση.
Η εκδοχή του βιολογικού πρόβειου με 0% λιπαρά είναι αναπάντεχα πλούσια και «γεμάτη» -δεν φαντάζεσαι ότι τρως ένα 0% και μάλιστα πρόβειο- και διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστκά του γνήσιου γιαουρτιού με το πλήρες.
Κυκλοφορούν και τα δύο σε πολύ κομψά και πρακτικά πλαστικά βαζάκια, καθώς και σε πήλινο βαζάκι. από τη παραδοσιακή οικογενειακή μονάδα ΓΡΑΒΑΝΗΣ










Γιαουρτι προβειο Γραβάνης σε πηλινο 

Το πλήρες πρόβειο, με 6,6% λιπαρά είναι πλούσιο, αλλά συγχρόνως ανάλαφρο και καταλαβαίνεις την προέλευσή του περισσότερο στην υπέροχη επίγευση. Αξίζει να το δοκιμάσουν όσοι δεν πρόλαβαν την εποχή του γιαουρτιού μικρής παραγωγής -θα εντυπωσιαστούν από την αυθεντικότητα της υφής και την ορεκτική γεύση.
Η εκδοχή του βιολογικού πρόβειου με 0% λιπαρά είναι αναπάντεχα πλούσια και «γεμάτη» -δεν φαντάζεσαι ότι τρως ένα 0% και μάλιστα πρόβειο- και διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστκά του γνήσιου γιαουρτιού με το πλήρες.
Κυκλοφορούν και τα δύο σε πολύ κομψά και πρακτικά πλαστικά βαζάκια, καθώς και σε πήλινο βαζάκι. από τη παραδοσιακή οικογενειακή μονάδα ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Γραβάνης κεφίρ



Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του. Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.
Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες το κεφίρ φημολογείται πως θεραπεύει πολλές παθήσεις όπως: Αναιμία, άσθμα και βρογχίτιδα, μεταβολικές διαταραχές, αθηροσκλήρωση, αλλεργικές παθήσεις φυματίωση, ανώμαλη αύξηση των κυττάρων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης , την υπέρταση κ.α
Η θρεπτική αξία είναι υψηλή και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Είναι εξαιρετική τροφή για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ, για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για άτομα τρίτης ηλικίας και για όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΞΥΝΟΓΑΛΑ Γραβάνης

από 100% Ελληνικό γάλα Αγελάδος 
Το ξυνόγαλo αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ξινόγαλo είναι υψηλοτάτης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του ασπραδιού του αυγού. Περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος.










ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Αναζητώντας την προέλευση στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στον περίφημο μύθο του κύκλωπαΠολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.
Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ήξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.
Το τυρί έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση πολλών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επικοινωνήστε Μαζί μας:
Διεύθυνση: 1ο χλμ Ε.Ο. Μακρυχωρίου- Λάρισας
Τηλέφωνο:  24950-22975

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου