ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΒΟΙΩΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ



Η Βοιωτία είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδος. Η εκτεταμένη πεδινή έκτασή της είναι πλούσια σε γεωργική παραγωγή. Κύρια προϊόντα είναι το βαμβάκι, ο καπνός, οι ελιές, τα σιτηρά, τα όσπρια, τα κηπευτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι μεγάλες πόλεις της είναι κέντρα εμπορίου και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.
Τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Αράχωβα είναι το τσίπουρο, η φέτα, το γιαούρτι, το οψιμοτύρι (γαλακτοκομικό προϊόν), οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, τα αμυγδαλωτά, τα
καρυδάτα (ή σκαλτσούνια), οι ροζιέδες,ο χαλβάς, τα κοκοτάκια και οι τηγανήτες.
Το πιο φημισμένο προϊόν της Αράχωβας είναι η φορμαέλλα, η ονομασία της οποίας έχει καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Είναι είδος τυριού που παράγεται αποκλειστικά στην Αράχωβα και θεωρείται εκλεκτός μεζές.
Το Αραχωβίτικο κρασί, μαύρο και μπρούσκο, είναι ξακουστό. Τώρα πια παράγεται σε μικρές ποσότητες και είναι δυσεύρετο. Το Αραχωβίτικο λάδι είναι κορυφαίας ποιότητας. Ο ελαιώνας της Αράχωβας είναι ορεινός και οι ελιές καλλιεργούνται με τέτοιο τρόπο που εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα.
Επίσης στην Αράχωβα παράγεται μέλι από τα αγριολούλουδα του Παρνασσού. Και βέβαια δεν λείπουν οι παραδοσιακές «γλυκιές γεύσεις»: Το μυγδαλάτο, το καρυδάτο, τα κοκοτάκια, οι τηγανίτες, κυδώνι, μαρμελάδες, που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Αράχωβας με αγνά υλικά και συνταγές που περνούν από γιαγιά σε εγγονή.
Στην Αράχωβα ακόμα κατασκευάζονται χειροποίητα ολόμαλλα υφαντά με φυτικά χρώματα σε παραδοσιακούς αργαλειούς.
http://www.holidayshop.gr/id/holiday-guide-Boeotia-products-67/info.html?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου