ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Delphi – Η μεσογειακή μπύρα της Χαλκίδας

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση στον χώρο της μικροζυθοποιίας. Κάθε Ελλάδα και Ιταλία, συνεργάστηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα δυο ανθρώπων που αγαπούν την μπύρα.
χρόνο, σίγουρα, μια νέα μικροζυθοποιία κάνει την εμφάνισή της. Για το πρώτο εξάμηνο του 2013 μετράμε ήδη δυο. Η μια απ’ αυτές είναι μια ιδιαίτερη προσπάθεια, που απαίτησε την συνεργασία δυο κρατών. 
Ο λόγος για την Ντία Παπανικολάου και τον
 Γιώργο Κωστόπουλο, που αποφάσισαν σε συνεργασία με τον καλό τους φίλο και ζυθοποιό Ντάβιντε Ζινγκαρέλι (Davide Zingareli), να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό για την ελληνική αγορά. Αποφάσισαν, να κάνουν μια δοκιμαστική ζύμωση της ιδέας τους στο ζυθοποιείο του Davide στην Ιταλία και να παραχωρήσουν το αποτέλεσμα σε αρκετούς γνωστούς και επαγγελματίες για να εκφράσουν την άποψη τους. Η μπύρα δοκιμάστηκε και από το BeerBartender.gr, στα πλαίσια μιας γευστικής δοκιμής. Να θυμίσουμε εδώ, ότι πρώτοι, είχαμεανακοινώσει τα νέα για την νέα μικροζυθοποιία και την μπύρα Delphi, στις 14 Μαΐου!
Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, η Delphi, είναι μια διπλοζύμωτη premium μπύρα, που παρασκευάζεται από νερό, κριθάρι, λυκίσκο και μαγιά και ανήκει στην κατηγορία Pilsner. Ζυμώνεται στην φιάλη και είναι απαστερίωτη.
Photo 2-6-13 15 46 42Ανοίγοντας μια Delphi, απ’ την φιάλη των 750ml, ο χώρος πλημμυρίζει, πριν καν σερβιριστεί στο ποτήρι, από αρώματα λουλουδιών και κίτρου.Σερβίροντας την στο ποτήρι, μας αφήνει έναν λευκό αφρό με κρεμ ανταύγειες, μεγάλης διάρκειας, υψηλής πυκνότητας και μικρές φυσαλίδες. Το χρώμα του σώματος είναι ξανθό και θολό. Εύκολα εξ όψεως, από απόσταση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν Weiss.. Η αδιαφανής σύσταση τουμέτριου προς ελαφριού σώματος, δεν βοηθούν στην αντίληψη των μικρών υπολειμμάτων στο ποτήρι.
Τα αρώματα που διακρίναμε ανοίγοντας την φιάλη, βρίσκονται πλέον στο ποτήρι μας και μπορούμε να τα προσδιορίσουμε ως φρουτώδη και ανθικά.Κίτρο, γκρέιπφρουτ, λεμόνι και γιασεμί, νυχτολούλουδο, χαμομήλι και κάτι από κυπαρίσσι φέρνει στην μνήμη, η μπύρα, που όσο την μυρίζαμε μας ταξίδευε σε παιδικές αναμνήσεις από την εξοχή.
Γευστικά η μπύρα μας δίνει κάποιες γεύσεις από χορτάρι και εσπεριδοειδή. Το κίτρο έχει δηλώσει πάλι παρόν, ενώ διακρίνονται και κάποια απ’ τα προηγούμενα άνθη. Γενικά έχει έντονα αρώματα και στο στόμα, κρεμμώδη υφή, ήπια πικράδα η οποία είναι ευχάριστη και μέτριας διάρκειας επίγευση.
Δοκιμάζοντας για πρώτη φορά την Dephi, νομίζεις ότι πίνεις μια αντίστοιχη μπύρα με αυτήν της Estrella, την μπύρα του Ferran Andria, την Inedit. Η Deplhi, είναι μια μπύρα που μπορεί να συνδυαστεί με αρκετά φαγητά της ελληνικής, μεσογειακής και γαλλικής κουζίνας. Αξίζει μια θέση σε κάρτες καλών εστιατορίων και βέβαια την προσοχή πολλών καταναλωτών μπύρας. Δεν είναι μπύρα για παραλία, λόγω ποιότητας και συσκευασίας. Το μόνο που μας φοβίζει, είναι η τιμή της λόγω της φιάλης. Συνήθως οι μπύρες σ’ αυτές τις φιάλες είναι κάπως πιο υψηλές. Την τιμή θα την γνωρίζουμε τον Σεπτέμβριο, όπου πλέον θα διατίθεται στην ελληνική αγορά. Μια τιμή όμως γύρω στα €4,50-5,00 θα ήταν φυσιολογική κατά την άποψη μας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της φιάλης και το αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα που αυτή περιέχει.
speira_logoΣύμβολο της μπύρας είναι η «Σπείρα». Ένα απ’ τα αρχαιότερα σύμβολα που διαδόθηκε ανάμεσα σε πολλούς πολιτισμούς όπως Αιγυπτιακό, Μινωικό, Μυκηναϊκό και Μεσοποταμίας. Η «Σπείρα» συναντάται στην φύση (ανεμοστρόβιλους, κέλυφος σαλιγκαριού), στο διάστημα (γαλαξίας) και στα δακτυλικά αποτυπώματα. Το σχέδιο συμβολίζει την δυναμική κίνηση ενός κύκλου, γεγονός που υποστηρίζεται και απ’ τον συμβολισμό της ζωτικής δύναμης, σύμφωνα με τους αρχαίους πολιτισμούς.
Από τον Σεπτέμβριο η μπύρα θα παράγεται στο ιδιόκτητο ζυθοποιείο, στην Χαλκίδα. Ένα σύγχρονο ζυθοποιείο που θα λειτουργεί με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας απ’ το εξωτερικό, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κωστόπουλος. Η μεσογειακή, αριστοκρατική θα τολμούσαμε να πούμε μπύρα, παράγεται για λογαριασμό της ΕΛΙΞΗ ΑΕ,με έδρα την Λυκόβρυση.  ΠΗΓΗ http://beerbartender.gr/delphi-from-chalkida/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου