ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ.....ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Στα διαλεχτά χώματα της Μακεδονικής γης στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, στη νότια πλαγιά απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς και σε υψόμετρο 680μ. βρίσκεται ο αμπελώνας της οικογένειας Στεργίου που αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον. 
Το κλίμα είναι ημι-ηπειρωτικό. Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα με βροχές και χιονοπτώσεις αλλά και το ήπιο ξηρό καλοκαίρι, χαρακτηρίζει τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. 
Ο αμπελώνας είναι γραμμικός (1,00Χ 2,30 μ) και καλύπτει 60 στρέμματα με την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc , Ξινόμαυρο και Riesling. 
Το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα, εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο επιτάσσει η τεχνολογία. 
Το Κτήμα Στεργίου επιμένει να φτιάχνει κρασιά από τους δικούς του αποκλειστικά αμπελώνες.
Στόχος μας δεν είναι η μαζική παραγωγή, αλλά η πραγμάτωση ενός οράματος: η αξιοποίηση της ιδιαιτερότητας και του μικροκλίματος της περιοχής για να δημιουργήσουμε εκφραστικά κρασιά, με τυπικότητα και χαρακτήρα που αντανακλά τον τόπο και την ποικιλία που το γέννησαν..
Και φυσικά, για εμάς, κανένα οικοσύστημα δεν είναι πλήρες αν δεν διαφυλάσσει τις τοπικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες. Ο σεβασμός σε αυτές ολοκληρώνει το σύστημα και ενισχύει τη σημασία του. Επιδιώκουμε την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο.

Οίνοι
Οι οίνοι του Κτήματος Στεργίου είναι: Κόκκινη Πέτρα ερυθρός ξηρός, Άσπρη Πέτρα λευκός ξηρός και Κτήμα Στεργίου ερυθρός ξηρός. 


ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ
Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ 60% MERLOT 20% CABERNET SAUVIGNON 20% 


Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.
Στρεμματική Απόδοση: 540 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, για 5 μήνες ανάδευση στις οινολάσπες του.
Παλαίωση: 14 μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα του πορφυρό με αρώματα φρεσκοτριμμένου πιπεριού, μοσχοκάρυδου, που συνοδεύονται από διακριτικές νότες βανίλιας. Το στόμα πλούσιο, ισορροπημένο καταλήγει σε μια μακριάς διαρκείας επίγευση.Σερβίρεται στους 16o-18o C.



ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ
Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
CABERNET SAUVIGNON 60% MERLOT 40%


Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς -Κόκκινη Πέτρα
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.
Στρεμματική Απόδοση: 540 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, για 5 μήνες ανάδευση στις οινολάσπες του.
Παλαίωση: 12 μήνες σε επιλεγμένα Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 10 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης στην αγορά.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το έντονο πορφυρό χρώμα με τις βιολετί ανταύγειες εντυπωσιάζει. Αρώματα μπαχαρικών, υπερώριμης τομάτας και αποξηραμένου σύκου συνδυάζονται με ένα πλούσιο, συμπυκνωμένο στόμα, με μεγάλη επίγευση. Σερβίρεται στους 16o-18o C.



ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
Π.Γ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
SAUVIGNON BLANC 90%, RIESLING 10% 


Θέση: Μεταμόρφωση Καστοριάς - Άσπρη Πέτρα
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Μεταμόρφωσης Καστοριάς
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες.
Στρεμματική Απόδοση: 600 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση , αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Αρώματα φρεσκοκομμένου πεπονιού, ώριμης μπανάνας – τυπικά της ποικιλίας Sauvignon Blanc – συνοδεύονται από πινελιές κίτρου και mango από την μικρή συμμετοχή του Riesling σε ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, έντονα λιπαρό, δροσερό, απόλυτα ισορροπημένο με μια διακριτική οξύτητα. Σερβίρεται δροσερό στους 8o-10o C.


Αμπελοτόπια
Ο αμπελώνας εκτείνεται σε μια έκταση 60 στρεμμάτων στην Μεταμόρφωση Καστοριάς σε υψόμετρο 680 μέτρα .Τα εδάφη είναι αμμώδη - αμμοαργιλώδη με άριστη αποστράγγιση. Το Κλίμα στην περιοχή είναι ημι-ηπειρωτικό με χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Η αύρα της λίμνης Καστοριάς επηρεάζει έντονα το μικροκλίμα του αμπελώνα. 

Είναι πιστοποιημένος ως προς την βιολογική καλλιέργεια . 


Η διαμόρφωση του είναι αμφίπλευρη Royat με αποστάσεις φύτευσης 1,00Χ 2,30 μ. 
Έχει εγκατασταθεί σύστημα στάγδην άρδευσης και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο υδατικό στρες ως προς την διαχείριση του αμπελώνα. 

Η ποικιλιακή σύνθεση είναι η εξής: Ξινόμαυρο ,Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Riesling.



Τηλ. 24670 72508 
Φαξ 24670 72505 
e-mail: info@ktimastergiou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου