ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ...ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ

Οι άνθρωποι του κτήματος "Τέχνη Οίνου"μοιράζονται έναν διαρκή ενθουσιασμό για την παραγωγή κρασιών ποιότητας.
Και αυτός ο ενθουσιασμός βρήκε την τέλεια έκφρασή του στη δημιουργία των αμπελώνων και του οινοποιείου του κτήματος στο Μικροχώρι Δράμας.

Το πάθος για την τελειότητα οδήγησε στη γέννηση κρασιών που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα…

Το κτήμα, οι αμπελώνες και το οινοποιείο

Πίσω από το Κτήμα "Τέχνη Οίνου" βρίσκονται οι
Γιάννης Παπαδόπουλος πολιτικός μηχανικός και  Γιάννης Καλαϊτζίδης αρχιτέκτονας μηχανικός , πετυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο. Το ξεκίνημα έγινε το 1993, με μεράκι, αγάπη και έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα.
Σήμερα, οι αμπελώνες του κτήματος "Τέχνη Οίνου" στο Μικροχωρι Δράμας  ατενίζουν το Παγγαίο όρος, βουνό που στην αρχαιότητα συνδέθηκε με τη Διονυσιακή λατρεία και την ορφική διδασκαλία, ενώ το κομψό, σύγχρονο οινοποιείο του κτήματος "Τέχνη Οίνου" βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού στο Μικροχώρι Δράμας.
Γνωρίστε καλύτερα το Κτήμα "Τέχνη Οίνου", μέσα από την ενότητα "Το κτήμα"

Επισκέψεις στο Οινοποιείο

Το Κτήμα "Τέχνη Οίνου" είναι ανοικτό στις επισκέψεις των οινόφιλων και όσων θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον μαγικό κόσμο του κρασιού.
Μάθετε περισσότερα στην σελίδα "Επισκέψεις" και δείτε τους χώρους του οινοποιείου μέσα από την"Εικονική Περιήγηση"
Το κτήμα
Πίσω από το Κτήμα Τέχνη Οίνου βρίσκονται οι Γιάννης Παπαδόπουλος πολιτικός μηχανικός και  Γιάννης Καλαϊτζίδης αρχιτέκτονας μηχανικός , πετυχημένοι επαγγελματίες και οι δύο.

Το ξεκίνημα γίνεται το 1993 όταν ο Γ. Παπαδόπουλος επενδύει το μεράκι του σ’ έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στο Μικροχώρι  Δράμας και ταυτόχρονα στεγάζει τ’ όνειρό του σ’ ένα χώρο λιτό και αρχίζει την οινοποίηση για χόμπι και προσωπική ικανοποίηση .
Δύο χρόνια αργότερα , το 1995 , περνάει το κατώφλι του οινοποιείου και ο Γ. Καλαιτζίδης .

Η δημιουργία του κτήματος Τέχνη Οίνου είναι πλέον γεγονός και συνοδεύεται από την κυκλοφορία των πρώτων τους κρασιών, τη σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» που πολύ γρήγορα κατέλαβαν τη θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών.
Στόχος του κτήματος είναι η ανάδειξη του άριστου εγκλιματισμού συγκεκριμένων κοσμοπολίτικων αλλά και ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, στο οικοσύστημα της Δράμας. Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίησή του είναι η κυκλοφορία του «Chardonnay Ήδυσμα Δρυός», το 1999. Το κρασί εγκαινιάζει τη σειρά των μονοποικιλιακών κρασιών του κτήματος «Ήδυσμα Δρυός» στην οποία σταδιακά προστίθενται τα: «Ασύρτικο», «Merlot», και «Syrah» . Σε εξαιρετικές χρονιές  κυκλοφορεί και τo «Nebbiolo» σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Τέχνη Αλυπίας Λευκό, Π.Γ.Ε. Δράμα.

WHITEΟ συνδυασμός του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο είναι υπεύθυνος για αυτό το φρουτώδες και υπέροχα αρωματικό κρασί.

Το χρώμα του κρασιού είναι λαμπερό, υποκίτρινο με πράσινες ανταύγειες.
Η μύτη χαρακτηρίζεται από επίμονο, όλο φρεσκάδα άρωμα εσπεριδοειδών και μάνγκο.
Στο στόμα η αφυπνιστική οξύτητα συνδυάζεται με τη διακριτική λιπαρότητα.

Απολαύστε το στους 8-10ºC.
Συνοδεύει εξαίσια θαλασσινά, ψητά ψάρια, κρέατα με λευκές σάλτσες



Τέχνη Αλυπίας Ροζέ, Π.Γ.Ε. Δράμα.

ROZE
Παράγεται από τις ποικιλίες, Syrah, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo και Cabernet Sauvignon.

Λαμπερό τριανταφυλλένιο χρώμα.
Απολαυστικά φρέσκια η μύτη όπου ξεχωρίζει εύκολα η αρωματική παλέτα της ώριμης φράουλας, του βατόμουρου και του βύσινου.
Στο στόμα πλούσια δομή, δύναμη και δροσιστική οξύτητα.

Απολαύστε το στους 8-10ºC.
Δοκιμάστε το με ζυμαρικά, λευκά κρέατα με σάλτσες φρέσκιας ντομάτας, μαγειρευτά λαχανικά (όπως κρασάτα μανιτάρια, ρολά μελιτζάνας, γεμιστές ντομάτες) και κρύα πιάτα φρέσκων αλλαντικών ή τυριών.



Τέχνη Αλυπίας Ερυθρό, Π.Γ.Ε. Δράμα.

REDΤα σταφύλια του Cabernet Sauvignon και του Αγιωργίτικου που συμμετέχουν στην ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού οινοποιούνται ξεχωριστά και το χαρμάνι ωριμάζει τουλάχιστον έναν χρόνο σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης.

Παράγεται με την κλασική ερυθρή οινοποίηση. Μετά από την αλκοολική και τη μηλογαλακτική ζύμωση, το κρασί ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το κρασί έχει σκούρο πορφυρό χρώμα. Στο πολύπλοκο και όμορφα εξελιγμένο μπουκέτο κυριαρχούν τα κεράσια και τα δαμάσκηνα, μετά εμφανίζεται η βανίλια, το πιπέρι. Στο στόμα είναι πλούσιο, μεστό και σαρκώδες, με τανίνες μαλακωμένες και καλή δομή. Ένα κρασί με γοητευτικό χαρακτήρα που προτείνεται για μακρόχρονη παλαίωση.

Απολαύστε το στους 16-18°C.
Συνοδεύεται από εδέσματα υψηλής γευστικής έντασης όπως κυνήγι, κόκκινα κρέατα και πουλερικά με έντονες σάλτσες.
Επιδέχεται παλαίωση.

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, Λευκό, Π.Γ.Ε. Δράμα.

Το κρασί ονομάστηκε Ήδυσμα Δρυός γιατί χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και τη γλυκύτητα που τα δρύινα βαρέλια χαρίζουν στη γεύση και το άρωμα του Chardonnay.

Μετά από την προζυμωτική εκχύλιση το κρασί οινοποιήθηκε σε  δρύινα γαλλικά βαρέλια, όπου παρέμεινε για διάστημα περίπου 5 μηνών σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και αρωματική πολυπλοκότητα.

Το χρώμα του κρασιού είναι χρυσοκίτρινο.
Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα εξωτικών φρούτων που συνοδεύονται από βανίλια και μέλι.
Γεύση πλούσια, λιπαρή και ισορροπημένη, με ευχάριστη οξύτητα.

Απολαύστε το στους 10-12ºC.
Συνοδεύεται από θαλασσινά, λιπαρά ψάρια ψημένα στη σχάρα, μαγειρευτά κρέατα με άσπρες σάλτσες και καπνιστά τυριά.
Επιδέχεται παλαίωση.




Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο, Λευκό, Π.Γ.Ε. Δράμα.

Στο Ασύρτικο ταιριάζει πολύ το βαρέλι κι εδώ έχουμε ένα εξαίρετο δείγμα της καλής τους σχέσης. Το κρασί ονομάστηκε Ήδυσμα Δρυός γιατί χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και τη γλυκύτητα που του χαρίζουν τα δρύινα βαρέλια.

Μετά από την προζυμωτική εκχύλιση το κρασί οινοποιήθηκε σε ένα μπλέντ καινούριων και μιάς χρήσης δρύινων γαλλικών βαρελιών, όπου παρέμεινε για διάστημα περίπου 5 μηνών σε επαφή με τις λεπτές οινολάσπες του, κερδίζοντας έτσι σε σώμα και αρωματική πολυπλοκότητα.

Το χρώμα του κρασιού είναι χρυσοκίτρινο.
Σύνθετο αρωματικά με χαρακτήρα που συνδυάζει τα καραμελωμένα εσπεριδοειδή με την επίμονη δρύινη ανάσα.
Στο στόμα η αίσθηση του όγκου ισορροπεί εξαίρετα με το νεύρο και τη φρεσκάδα.

Απολαύστε το στους 10-12ºC.
Συνοδεύεται από οστρακοειδή, ψάρια με λιπαρή δομή, πουλερικά ή χοιρινό με άσπρες σάλτσες και αρωματικά τυριά.
Επιδέχεται παλαίωση.



Ήδυσμα Δρυός Merlot, Ερυθρό, Π.Γ.Ε. Δράμα.

Από την εκλεκτή ποικιλία Merlot γεννιέται το κρασί αυτό. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις των αμπελώνων του κτήματος βοήθησε τα σταφύλια να προσεγγίσουν τη βέλτιστη φαινολική ωριμότητα. Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και μηλογαλακτικής ζύμωσης, το κρασί παλαιώνει για 12 περίπου μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα.
Στη μύτη αναδύεται ένα σύνθετο μπουκέτο μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (αγριοφράουλα, βατόμουρο).
Ο υψηλός αλκοολικός βαθμός υποστηρίζεται σωστά από την οξύτητα και τις ευγενικές τανίνες, με αποτέλεσμα το κρασί να είναι μεστό και με διάρκεια στην επίγευση.

Σερβίρεται στους 16-18°C.
Συνοδεύει κυνήγι, κόκκινα κρέατα με μυρωδικά, ώριμα τυριά.
Επιδέχεται παλαίωση.




Ήδυσμα Δρυός Syrah, Ερυθρό, Π.Γ.Ε. Δράμα.


Παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Syrah που καλλιεργούνται σε όξινα εδάφη του κτήματος στο Μικροχώρι Δράμας. Εφαρμόζεται παρατεταμένη εκχύλιση και στη συνέχεια -μετά από την αλκοολική και την μηλογαλακτική ζύμωση- το κρασί παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Έχει πυκνό μαυροκόκκινο χρώμα με ιώδεις αποχρώσεις.
Σύνθετη, όμορφα εξελιγμένη μύτη όπου κυριαρχούν τα αρώματα δαμάσκηνου, τρούφας και πιπεριού.
Στο στόμα είναι πλούσιο, καλά δομημένο, με στιβαρές τανίνες και μακριά επίγευση.

Σερβίρεται στους 16-18°C.
Δοκιμάστε το με κυνήγι, κόκκινα κρέατα με μυρωδικά, ώριμα τυριά.
Επιδέχεται παλαίωση.

"Τέχνη" Μαλαγουζιά, Λευκό, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μακεδονία.



MAL
Παράγεται από την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά η οποία χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και την ένταση των αρωμάτων της.

Λαμπερό υποκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη εκρητική με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και περγαμόντου. Πλούσιο  στόμα με δροσιστική οξύτητα που προσφέρει διάρκεια στην επίγευση.

Απολαύστε το στους   8-10  οC.

Συνοδεύει:  Πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά,πιάτα με έντονη γεύση όπως θαλασσινά ή Ασιατική κουζίνα.

"Τέχνη" Ασύρτικο, Λευκό, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα.



techni assyrtiko


Αποτέλεσμα της καλλιέργειας της εξαιρετικής αυτής ποικιλίας στο οικοσύστημα της Δράμας είναι ένα εντυπωσιακά πολύπλοκο και μοναδικό κρασί.
Χρώμα λαμπερό χρυσοκίτρινο.
Μύτη πολυσύνθετη που συνδυάζει αρώματα βερίκοκου, τροπικών φρούτων και ορυκτών με πινελιές βοτανικότητας.
Στο στόμα η δροσιστική οξύτητα ισορροπεί υπέροχα με την κρεμώδη υφή και προσδίδει απολαυστική διάρκεια στην επίγευση.
Απολαύστε το στους 10 ̊C.
Συνοδεύει πάστες θαλασσινών, γαρίδες στο γκριλ με σαλάτα σπαραγγιών, ριζότο με πανσέτα.


Pink Bang, Ροζέ, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα.



pink bang 2015


Το Pink Bang είναι ένα μοντέρνο ροζέ, αποτέλεσμα οινοποίησης σταφυλιών της ποικιλίας Touriga Nacional.
 Χρώμα απαλό ροζέ φλοιού litchi με ιώδεις ανταύγειες.
 Πολύπλοκη και ιδιαίτερα κομψή μύτη με αρώματα λουλουδιών και κόκκινων φρούτων.
 Ζωηρό στόμα με ευχάριστη φρεσκάδα και μια φρουτώδη και πικάντικη επίγευση.
 Απολαύστε το στους 8-10οC.
Δοκιμάστε το με ταρτάρ σολωμού, καρπάτσιο μοσχαριού και σούσι.

Nebbio, Ερυθρό, Τοπικός Οίνος Δράμας.


NEB
Παράγεται από την ιταλική ποικιλία Nebbiolo η οποία χαρακτηρίζεται από την υψηλή οξύτητα και τον πλούτο των τανινών της. Η μακρόχρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια σμιλεύει τις αιχμηρές τανίνες και συμβάλλει στην δημιουργία ενός σύνθετου μπουκέτου αρωμάτων.

Χρώμα όχι πολύ υψηλής έντασης, χαρακτηριστικό της ποικιλίας, με κεραμιδί ανταύγειες. Μύτη ιδιαίτερη με νότες μαύρης ελιάς, λιαστής ντομάτας και βύσσινου. Το στόμα χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και την μαλακή δομή των τανινών που προσδίδουν μια ευχάριστη αίσθηση πληρότητας.

Απολαύστε το στους   16 – 18 οC.
Συνοδεύει κυνήγι, πιάτα με μανιτάρια, ώριμα τυριά.
Επιδέχεται παλαίωση.

Touriga Nacional, Ερυθρό.


tn
Είναι η πρώτη επίσημη έκφραση της γνωστής πορτογαλικής ποικιλίας σε ελληνικό έδαφος.
Χρώμα σκούρο πορφυρό, εμπλουτισμένο με εντυπωσιακές ιώδεις ανταύγειες.
Μύτη χαρακτηριστική της ποικιλίας με νότες μαύρου πιπεριού, βιολέτας και κόκκινων φρούτων να κυριαρχούν.
Όμορφα δομημένο στόμα με όγκο και επίγευση που διαρκεί.
Απολαύστε το στους   15 – 17 οC. 

Επιδέχεται παλαίωση.

ΚΤΗΜΑ «ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ»
ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ
661 00 ΔΡΑΜΑ
ΤΗΛ:
25210 83626,
25210 83585
FAX:
25210 83632
e-mail: info@wineart.gr