ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΑΥΘΕΝΤΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ιστορία παραγωγού - Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης
Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης ιδρύθηκε το 1947 με στόχο να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης. Σήμερα η Ένωση, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, χαράζει νέα στρατηγική και εκσυγχρονίζεται. Οι επενδύσεις της σε νέες εγκαταστάσεις, νέα μηχανήματα, εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, έρευνα και ανάπτυξη σε συνδυασμό με το σεβασμό στην παράδοση, στο οικοσύστημα και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού έχουν συντελέσει στην
επιτυχημένη πορεία της εντός και εκτός Ελλάδος.
Ιστορία προϊόντος
Η σάλτσα ντομάτας προέκυψε από την ανάγκη συντήρησης της περίσσιας σοδειάς σε εποχές παλαιότερες που δεν υπήρχαν ψυγεία. Οι ντομάτες βράζονταν και προσθέτοντας ελαιόλαδο σαν φυσικό συντηρητικό μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το λυκοπένιο -μια από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η ντομάτα- βρίσκεται σε πολύ υψηλότερη συγκέντρωση, όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη.Η ντομάτα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Περού, ταξίδεψε στο Μεξικό, από εκεί έφθασε τον 16ο αιώνα στην Ευρώπη και το 1800 περίπου ήρθε στην Ελλάδα. Οι μεσογειακές χώρες αφομοίωσαν γρήγορα την ντομάτα, η οποία πλέον είναι ταυτισμένη με τη μεσογειακή διατροφή.
Λεπτομέρειες προϊόντος
Το ονομαστό ντοματάκι Σαντορίνης εμφανίστηκε στο νησί το 1875. Το μοναδικό ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης σε συνδυασμό με το άνυδρο περιβάλλον, τη θαλασσινή αύρα και τον καυτό κυκλαδίτικο ήλιο αποτέλεσαν το ιδανικό terroir για την ανάπτυξη του καρπού. Η ποικιλία είναι μικρόκαρπη, χοντρόφλουδη και θαμνώδης και όλη η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι, αφού η ιδαιτερότητα του εδάφους δεν επιτρέπει τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα όξινος με τη γεύση και τα αρώματα μιας άλλης εποχής.  Η συγκεκριμένη σάλτσα συνδυάζει τη βαθιά γεύση της σαντορινιάς ντομάτας με το μεθυστικό άρωμα του γλυκού κρασιού Vinsanto. Είναι έτοιμη σάλτσα για να σερβιριστεί με μια αχνιστή μακαρονάδα ή να προστεθεί σε κοκκινιστά φαγητά, για να δώσει μια άλλη διάσταση: ένα αυθεντικό γευστικό ταξίδι στη Σαντορίνη.
https://www.yolenis.com/657/saltsa_ntomatas_me_vinsanto_santo_280gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου