ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τραχανάς με ντομάτα & γιαούρτι "Χιώτικο Κελάρι"

Ιστορία παραγωγού - Νίκος Κωνσταντουλάκης
Ο Νίκος Κωνσταντουλάκης, σεφ στο επάγγελμα, με μεγάλη προϋπηρεσία στα αθηναϊκά catering και στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων, αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, και να στήσει το 2009 τη δική του επιχείρηση, το ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ. Αξιοποιώντας τη μεγάλη του εμπειρία στη μαγειρική τέχνη και με οδηγό την αγάπη του για τα τοπικά προϊόντα έστησε ένα πρότυπο εργαστήριο σε ένα παραδοσιακό κτίριο στον οικισμό Βέσσα, στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια. Εκεί, παρασκευάζει μια πρωτότυπη γκάμα ζυμαρικών με φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά (όπως σέσκουλο, τσουκνίδα, άνυδρο ντοματάκι, χιώτικο μανταρίνι κ.ά.), χωρίς χημικά συντηρητικά, χρωστικές ή πρόσθετα. Τα προϊόντα του έχουν
αποσπάσει πολλές διακρίσεις από τον ειδικό Τύπο και από τους γευσιγνώστες και έχουν μυήσει τους σύγχρονους καταναλωτές σε γεύσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Ιστορία προϊόντος
Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα. Φτιάχνεται από αλεύρι, γάλα και αυγά και έχει σχήμα που θυμίζει ακανόνιστο χονδρό κόκκο. Παραδοσιακά η ζύμη τριβόταν με το χέρι σε χονδρά κόσκινα και απλωνόταν σε τελάρα με ανοξείδωτο πλέγμα, για να στεγνώσει καλά. Ο ελληνικός τραχανάς χαρακτηρίζεται από την υψηλή θρεπτική του αξία, τις λίγες θερμίδες και τα χαμηλά λιπαρά.
Λεπτομέρειες προϊόντος
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα είναι ο τραχανάς. Φτιάχνεται με βάση το αλεύρι και έχει σχήμα που θυμίζει ακανόνιστο χονδρό κόκκο. Παραδοσιακά η ζύμη τριβόταν με το χέρι σε κόσκινα με χονδρό πλέγμα και απλωνόταν σε τελάρα με ανοξείδωτο πλέγμα, για να στεγνώσει καλά. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή θρεπτική του αξία, τις λίγες θερμίδες και τα χαμηλά λιπαρά. Ο συγκεκριμένος τραχανάς είναι φτιαγμένος σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή του ξινού τραχανά με γιαούρτι και εμπλουτίζεται με φρέσκια ντομάτα. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό: βαθιά, μεστή γεύση, μοναδική νοστιμιά. Απολαύστε τον σαν αχνιστή σούπα με θρυμματισμένη βαρελίσια φέτα και συνοδεύστε με κριθαρένια παξιμαδάκια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τραχανότο (το αντίστοιχο του ριζότο) και να γαρνίρετε πιάτα με κρέας κοκκινιστό (μοσχάρι, κατσίκι ή γίδα). 
https://www.yolenis.com/14424/trahanas_me_ntomata_kai_giaourti_chiotiko_kelari_500g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου