ΣΕΛΙΔΕΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Λίγα λόγια
Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι σκληρό τυρί της Λέσβου που παράγεται από την αρχαιότητα και συντηρείται μέσα σε ελαιόλαδο, κοινώς λάδι (εξ’ου και η ονομασία). Έχει πικάντικη γεύση, ευχάριστο άρωμα και χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα. Είναι γνωστό και ως «κεφαλάκι», ενώ είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.
Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό;
Ξεχωρίζει για τη δριμεία, αλμυρή του γεύση και το ευχάριστό του άρωμα. Έχει υφή σκληρή με μικρές οπές και χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο, ενώ είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από το κυλινδρικό του σχήμα.
Παράγεται αποκλειστικά στη
Λέσβο (κοινώς Μυτιλήνη), από γάλα πρόβειο, ή μίγματα του με κατσικίσιο γάλα (σε ποσοστό το πολύ 30%), ενώ ωριμάζει σε εγκαταστάσεις του νησιού. Οι τρόποι παραγωγής και παρασκευής του είναι ιδιαίτεροι και παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτοι μες στο χρόνο.
Πού παράγεται και πώς συνδέεται με το περιβάλλον της περιοχής;
Το γάλα από το οποίο παράγεται το τυρί προέρχεται από τη Λέσβο και, πιο συγκεκριμένα, από φυλές προβάτων και αιγών που εκτρέφονται παραδοσιακά με το εκτατικό ή ημιεκτατικό σύστημα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωφυσικές συνθήκες του νησιού (π.χ. ξηροθερμικό κλίμα, χαμηλή πλην ποικιλόμορφη βλάστηση με χιλιάδες ενδημικά είδη) είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη φυλών αιγοπροβάτων με ισχυρή προσαρμοστικότητα. Αυτό συμβάλει στην παραγωγή γάλακτος με ιδιαίτερα πλούσια σύσταση και εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες. Βέβαια, η εμπειρία των τυροκόμων και ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής και συντήρησης του τελικού προϊόντος, παίζουν το δικό τους ρόλο στο δεσμό του με το νησί.
Πώς παρασκευάζεται;
Το γάλα που παράγεται τυροκομείται το αργότερο εντός 48 ωρών από την άμελξη. Κατά την τυροκόμηση δεν προστίθεται σκόνη γάλακτος η οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία (π.χ. χρωστική, συντηρητική). Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 32-34οC, με παραδοσιακή συνήθως πυτιά, εντός 30 λεπτών. Ακολουθεί διαίρεση, αναθέρμανση μέχρι τους 45οC και μεταφορά του τυροπήγματος σε καλούπια, όπου παραμένει μέχρι να αποκτήσει σταθερή δομή και το χαρακτηριστικό του σχήμα. Στη συνέχεια αλατίζεται επιφανειακά και μεταφέρεται για ωρίμανση σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία (περίπου 85%) και θερμοκρασία (12-18οC) για τρεις τουλάχιστον μήνες. Τέλος, διατηρείται σε ελαιόλαδο, σε χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες (3-4οC), στους οποίους μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για ένα περίπου χρόνο.
Ποιοί το παράγουν;
Ο Αγροτικός συνεταιρισμός Μανταμάδου, καθώς και οι εταιρείες ΛΕΣΒΙΓΑΛΘυμέλης Ε. Α.Β.Ε.Ε. Τυροκομικά προϊόντα ΛέσβουΓαλακτοκομική ΛέσβουΔ. Σαντζηλιώτης ΑΒΕΕ και η Γαλακτομικά Προϊόντα Μεσοτόπου παράγουν το ιδιαίτερο αυτό προϊόν. Το προϊόν διατίθεται κι από την εταιρεία Κουρέλλας, ενώ στην Αθήνα θα το βρείτε από την Πάμφορο Γαία......http://www.gyri.gr/gyroscope/pdp-pgi/item/13-ladotyri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου