ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΛΗΜΝΟΥ ...ΧΡΥΣΑΦΗ

Η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗ ιδρύθηκε στη Λήμνο πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που με πάθος συνεχίζει την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού.

Με έμβλημα το κρινάκι της θάλασσας, ένα
χαρακτηριστικό και σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας της Λήμνου, η οικογένεια ΧΡΥΣΑΦΗ αναβιώνει παραδοσιακές συνταγές αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της Λημνίας γης: το πρόβειο και αίγειο γάλα, το αλεύρι από την ποικιλία «μαυραγάνι», τα ντόπια αυγά.
Σε όλα τα στάδια της παραγωγής η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗ εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΕΝ ISO 22000:2005.
Παράλληλα, από το 2009 συνεργάζεται στενά με το «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (www.fns.aegean.gr) σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή είναι πολυδιάστατη και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την υλοποίηση εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων.

Στο νησί της Λήμνου η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗ έχει 10 καταστήματα λιανικής:

Μύρινα (Ξυλόφουρνος), Τ.: 22540-24004
Μύρινα (Λ.Δημοκρατίας), Τ.: 22540-24424
Μύρινα (Κεντρική Αγορά), Τ.: 22540-22730
Μύρινα (Τρίφωτο), Τ.: 22540-25202
Μύρινα (Σούμπρα), Τ.: 22540-24828
Ατσική (πλατεία), Τ.: 22540-31590
Άγιος Δημήτριος, Τ.: 22540-61850
Μούδρος, Τ.: 22540-71355
Κοντοπούλι, Τ.: 22540-41007
Καρπάσι, Τ.: 22540-31330

Σε όλα τα καταστήματα Χρυσάφη θα απολαύσετε καθημερινά:

  • Αρτοποιήματα από τον ξυλόφουρνο
  • Παραδοσιακά γλυκά: βενιζελικά και σαμσάδες
  • Παραδοσιακά τυριά: καλαθάκι Λήμνου, μελίχλωρο, φέτα και κασκαβάλι
  • Χειροποίητα ζυμαρικά «Φλωμάρια»
  • Χειροποίητες πίτες
  • Φρέσκα παγωτά και γλυκά εξαιρετικής ποιότητας
Η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗ στη Λήμνο διαθέτει οργανωμένο τμήμα catering για γάμους,βαφτίσεις, επαγγελματικές εκδηλώσεις κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22540-31330, 22540-31690.

Παξιμάδια

Λέγεται ότι η Λήμνος οφείλει το όνομά της στο ομηρικό «λήιον» που σημαίνει σπαρμένο χωράφι. Από την αρχαιότητα το νησί ήταν ο σιτοβολώνας του Αιγαίου. Σήμερα στη Λήμνο υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις με ντόπιες ποικιλίες σιτηρών, όπως η ποικιλία σιταριού «μαυραγάνι», το κριθάρι της Παναγιάς κ.ά.

Τα σταρένια και κριθαρένια παξιμάδια Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ παράγονται από εκλεκτά σιτάρια και κριθάρια Λήμνου, χωρίς συντηρητικά, και μπορείτε να τα απολαύσετε σαν ελαφρύ γεύμα ή σαν υγιεινό σνακ συνδυάζοντάς τα με:
  • Καλαθάκι Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ, φρέσκια ντομάτα, ελιές και ρίγανη
  • Καλαθάκι Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ, πελτέ σαντορινιάς ντομάτας και κρίταμο
  • Φέτα ΧΡΥΣΑΦΗ, κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, ελιές και λιαστές ντομάτες. 
    Και επίσης:
  • σε χωριάτικη σαλάτα με ελαιόλαδο, ντομάτα, καλαθάκι Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ, και ρίγανη
  • σε πράσινες σαλάτες με μαρούλι, ρόκα, φρέσκο σπανάκι, καυκαλήθρες και τυρί Κασκαβάλι ΧΡΥΣΑΦΗ
  • συνοδεύοντας μια ποικιλία ούζου
Τα μικρά παξιμάδια (μπουκιές) μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για κρουτόν σε σαλάτες ή σούπες ή να τα αλείψετε με κρεμώδη τυριά, με μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, πατέ λιαστής ντομάτας, πατέ κάπαρης, πολτό ελιάς και να δημιουργήσετε υπέροχα καναπεδάκια.
















Καλαθάκι Λήμνου (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)

Πρόκειται για ένα πλούσιο σε γεύση τυρί, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα καταπράσινα λιβάδια της Λήμνου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μικροκλίμα του νησιού καθορίζει τη γεύση και την ποιότητα του γάλακτος και χαρίζει ξεχωριστή γεύση στο παραγόμενο τυρί. Η ονομασία «καλαθάκι» προέρχεται από το σχήμα που παίρνει το τυρί, το οποίο κατά την παραγωγή του τοποθετείται σε πλεκτά καλάθια για να στραγγίξει και στη συνέχεια, μετά το ξηρό αλάτισμά του, αποθηκεύεται σε άλμη σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσει. Το Καλαθάκι Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Γάλακτος τον Οκτώβριο του 2009.

Μελίχλωρο

Το Μελίχλωρο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Βασικό στάδιο της παραγωγής του είναι η στράγγισή του, που γίνεται σε σκιερούς και καλά αεριζόμενους χώρους και σε περιόδους που η υγρασία είναι σχετικά χαμηλή, δηλαδή μετά το τέλος της άνοιξης. Σε πρώτη φάση το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού (μελίχλωρο), ενώ όταν προχωρήσει η αφυδάτωση το τυρί γίνεται σκληρό. Είναι ιδανικό για τρίψιμο, για σαγανάκι ή σαν επιτραπέζιο.

Κασκαβάλι

Το κασκαβάλι είναι από τα πιο παλιά τυριά της Λήμνου και το τρόπος παραγωγής του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για ένα έντονα αρωματικό τυρί με βουτυράτη γεύση από ντόπιο πρόβειο γάλα, γνωστό για την παραγωγή του κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους από τους κτηνοτρόφους (κεχαγιάδες) της Λήμνου. Χαρακτηριστικό της παραγωγικής διαδικασίας είναι η αναθέρμανση του τυροπήγματος. Σε παλαιότερες εποχές η διαδικασία της ξήρανσης γινόταν παραδοσιακά μετά το μήνα Μάϊο. Τα κεφαλάκια του τυριού τοποθετούνταν μέσα σε ξύλινα καφάσια με σίτα και αφήνονταν να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος -κάτω από δένδρα συνήθως- σε θερμοκρασία άνω των 22οC. Το κασκαβάλι προσφέρεται σαν επιτραπέζιο τυρί, αλλά είναι επίσης ιδανικό για σαγανάκι, τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά, σαν εκλεκτό συστατικό σε ριζότο, πίτσες, πίτες και πράσινες σαλάτες.

Φέτα (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)

Πρόκειται για ένα τυρί με ελαφρώς αλμυρή και υπόξινη γεύση, που παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα από ζώα ελεύθερης βοσκής. Η χλωρίδα του νησιού και το μικροκλίμα του, που επηρεάζεται από την θαλασσινή αύρα, χαρίζουν ιδιαίτερη γεύση στο γάλα των ζώων και ξεχωριστό «χαρακτήρα» στο παραγόμενο προϊόν.

Πίτες

Οι χειροποίητες πίτες Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ φτιάχνονται με χωριάτικο φύλλο από το τοπικό αλεύρι του νησιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ακολουθώντας παραδοσιακές λημνιακές συνταγές. Στην πλούσια γέμιση ξεχωρίζουν τα εκλεκτά προϊόντα του νησιού, όπως τα τυριά Καλαθάκι Λήμνου και Κασκαβάλι, τα φρέσκα χόρτα και μυρωδικά, η κίτρινη κολοκύθα.

Οι χειροποίητες πίτες Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗ είναι κατεψυγμένες και έτοιμες για ψήσιμο.
  • Τυρόπιτα με Καλαθάκι Λήμνου, τυρί ΠΟΠ
  • Σπανακοτυρόπιτα με Καλαθάκι Λήμνου, τυρί ΠΟΠ
  • Κοτόπιτα Λήμνου με τυρί κασκαβάλι
  • Κολοκυθόπιτα Λήμνου με κίτρινη κολοκύθα

Φλωμάρια ΧΡΥΣΑΦΗ

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.

Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών σε προηγούμενες εποχές ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν όλες μαζί από σπίτι σε σπίτι για να φτιάξουν τα φλωμάρια της κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να κουτσομπολέψουν και να φάνε όλες μαζί στο τέλος της διαδικασίας. Το κόψιμο των φλωμαριών ήταν ένα από τα στοιχεία που καθόριζαν την επιδεξιότητα μιας νοικοκυράς.
Τα φλωμάρια φτιάχνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες, για να στεγνώσουν σωστά, και αποθηκεύονταν, για να αποτελέσουν ένα γρήγορο και χορταστικό φαγητό τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Τα φλωμάρια χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές λημνιακές συνταγές με κρέας ή με λαχανικά και σε σούπες. Χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα με φλωμάρια είναι τα εξής:
  • Πετ'νός (κόκκορας) κοκκινιστός με φλωμάρια: παραδοσιακό φαγητό της Λήμνου, το συνήθιζαν σε όλες τις γιορτές και κυρίως του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας.
  • Πέρδικα κοκκινιστή με φλωμάρια
  • Φλωμάρια λαδερά με μελιτζάνες (ή σκέτα με φρέσκια ντομάτα)
  • Φλωμάρια με σαλιγκάρια
Τα φλωμάρια κυκλοφορούν σε 3 τύπους: ψιλά, μέτρια και χονδρά.

ΧΡΥΣΑΦΗ ΑΒΕΕ Καρπάσι, 81401, Λήμνος τ. 22540-31330, 22540-31690 f. 22540-31632 
e. xrisafi@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου