ΣΕΛΙΔΕΣ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η παραγωγή φρούτων στη Νάουσα

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ανάπτυξη της φρουτοκαλλιέργειας στην περιοχή της Νάουσας δεν αρχίζει από πολύ παλιά. Για τα ελληνικά δεδομένα όμως, η Νάουσα και πάλι έχει την πρωτοπορία στην οργάνωση συστηματικής
καλλιέργειας οπωροφόρων, κυρίως μήλων και ροδάκινων.

Από το 1927 με πρωτοβουλία των αδελφών Λαναρά και κυρίως του Σπ. Λαναρά, ο οποίος (σε συνεργασία με τον Ιταλό γεωτεχνικό Φρ. Βιγκάτο) εφαρμόζει από το 1935 στην περιοχή συστηματική δενδροκαλλιέργεια με νέες ποικιλίες μήλων και ροδάκινων, ως απάντηση στην καταστροφή της παραδοσιακής καλλιέργειας των αμπελιών στη δεκαετία του 1920. Έτσι, μπαίνουν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτηκε ολόκληρη σχεδόν η μεταπολεμική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Νάουσα, που την έκανε το μεγαλύτερο κέντρο δενδροκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Σήμερα, οι καλλιεργητικές μέθοδοι έχουν αλλάξει. Μοντέρνες μέθοδοι, νέα τεχνολογικά μέσα, νέες ποικιλίες, νέοι τρόποι επεξεργασίας και προώθησης των προϊόντων, αποβλέπουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του σημερινού καταναλωτή για υγιή, νόστιμα, εμφανίσιμα, δηλαδή υψηλής ποιότητας φρούτα. Οι νεότεροι Ναουσαίοι φρουτοπαραγωγοί, συνεχίζοντας την παράδοση των πατεράδων τους, δικαιώνουν και σήμερα τη φήμη τους στην παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας, καλλιεργώντας με μεγάλο μόχθο και μεράκι τα κτήματά τους.
Δύο μεγάλοι συνεταιρισμοί στα όρια της Νάουσας και 20 περίπου στην περιφέρειά της οργανώνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Οι τεράστιες εγκαταστάσεις με το σύγχρονο εξοπλισμό για τη συγκέντρωση, διαλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προϊόντων, αποτελούν, μαζί με τις ανάλογες ιδιωτικές εγκαταστάσεις και το δίκτυο διάθεσης, την καλύτερη εγγύηση για την ποιότητα των προϊόντων, που φτάνουν φρέσκα ακόμη και σε τόπους πολύ μακρινούς.

Ένα μεγάλο κρατικό ερευνητικό κέντρο, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων που ιδρύθηκε το 1961 -το μοναδικό της χώρας -, βρίσκεται στο κέντρο της δενδροκομικής ζώνης της Νάουσας και διεξάγει έρευνες με στόχο την αξιολόγηση των ποικιλιών για τον εντοπισμό των καταλληλότερων, τη βελτίωση της καλλιεργητικής τεχνικής και την καταπολέμηση των ασθενειών των οπωροφόρων. Ακόμη, χορηγεί εμβόλια και δενδρύλλια νέων εκλεκτών ποικιλιών στους δενδροκαλλιεργητές.

Χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, στους νέους τρόπους φύτευσης, κλαδέματος και άρδευσης, στο ευρύτατο δίκτυο ασφαλτοστρωμένων αγροτικών δρόμων, στην υιοθέτηση νέων εμπορικών ποικιλιών και, τέλος, στο ζήλο των δενδροκαλλιεργητών -που νιώθουν το προϊόν τους όχι μόνο ως κάτι που θα τους φέρει κέρδος, αλλά και ως προέκταση του ίδιου του εαυτού τους -, τα μήλα και τα ροδάκινα της Νάουσας, τα αχλάδια και τα κεράσια, κατακτούν τις αγορές της χώρας και του εξωτερικού, και μεταφέρουν στα πέρατα του κόσμου τη δροσιά της γης που τα γέννησε, την αγάπη και τη φροντίδα των ανθρώπων που τα καλλιέργησαν.http://www.naoussa.gr/indepth/fruits/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου