ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Campus - Εβροφάρμα: Ελληνικό γάλα 7 σημείων υπεροχής

campus milks
Campus - Εβροφάρμα: Ελληνικό γάλα 7 σημείων υπεροχήςΓίνε παιδί μου αγελαδάρης... Μια επίσκεψη στην πρότυπη φάρμα Campus της οικογένειας Παπαζηλάκη στη Μέστη του νομού Έβρου, όπου παράγεται ελληνικό γάλα με 7 σημεία υπεροχής.Η Ελλάδα από εισαγωγέας γάλακτος, μπορεί να γίνει αυτάρκης σε πρώτη ύλη αν επενδύσει στην κτηνοτροφία, αν επενδύσει στο «μοντέλο Campus». Το μοντέλο προτείνει η μητρική εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία «Εβροφάρμα», που επενδύει σε πτυχία, σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, επιτυγχάνοντας μέσα σε μία 8ετία να δεκαπλασιάσει την παραγωγή της σε αγελαδινό γάλα.Η «Εβροφάρμα» είναι γνωστή στην αγορά, από τα προϊόντα της, τα τυροκομικά, το στραγγιστό γιαούρτι, το αριάνι, το γάλα, την ξέρουμε από τις εξαγωγές και από την παραγωγή για μεγάλες αλυσίδες λιανικής.Το θέμα μας αυτή τη φορά δεν είναι η «Εβροφάρμα», αλλά η βάση πάνω στην οποία έφτασε εν πολλοίς να στηρίζεται η εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία. Το θέμα είναι η «Campus» και το «μοντέλο Campus» που η οικογένεια Παπαζηλάκη προτείνει για την ανάπτυξη της
ελληνικής κτηνοτροφίας.Για την «Campus» και το
cluster που έχει δημιουργήσει με αγελαδοτρόφους η οικογένεια Παπαζηλάκη στη Μέστη, περίπου δηλαδή στο όριο των νομών Έβρου και Ροδόπης, όπου είχε την ευκαιρία να δει πως το μεράκι, η συστηματική δουλειά με την ενσωμάτωση της γνώσης και της τεχνολογίας, τροφοδοτούν ανάπτυξη, δίνουν δουλειές, εισόδημα, πρώτη ύλη για έναν βιομηχανικό κλάδο με τα πιο ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα διεθνώς.
«Εσφαλμένα όσοι μιλάνε για καινοτομία θεωρούν ότι οπωσδήποτε αυτή έχει να κάνει με τους κλάδους της Νέας Οικονομίας. Είμαι χημικός μηχανικός, έχω δουλέψει σε κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η κτηνοτροφία είναι από τους πιο απαιτητικούς κλάδους σε γνώση. Θα πρέπει να πάψει να απαξιώνεται με αντιλήψεις του τύπου ‘το παιδί μου δεν παίρνει τα γράμματα, θα γίνει αγελαδάρης», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της «Εβροφάρμα» και της «Campus» Θανάσης Παπαζηλάκης.
Τρανή απόδειξη του «πιστεύω» των Παπαζηλάκηδων είναι τα τέσσερα πτυχία που έχουν επενδύσει ο Θανάσης και οι τρεις γιοί του σε «Εβροφάρμα» και «Campus», όπου ο Χρήστος είναι χημικός μηχανικός, ο Παναγιώτης μηχανολόγος μηχανικός και ο Παύλος φοιτητής Γεωπονίας.
Όταν το 1994 ξεκίνησε η «Εβροφάρμα», στον πρωτογενή, η οικογένεια είχε μόλις 50 αγελάδες. Πίστευαν όμως στη κτηνοτροφία, έστησαν την «Campus», στη συνέχεια το 1998-99 εξασφάλισαν γη στη Μέστη και από το 2007, χρονιά ορόσημο, αρχίζουν να δίνουν μεγάλο βάρος στη φάρμα   Γάλα 7 σημείων υπεροχής
Όπως είπε ο Θανάσης Παπαζηλάκης, δεν αφήνεται το παραμικρό στη τύχη, άλλωστε η κάθε αγελάδα φοράει το…βραχιολάκι της στο πόδι ( rfid σύστημα) ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες υγείας του ζώου, ο οίστρος, η ποιότητα και ποσότητα γάλακτος κ.αλ. , στοιχεία που συγκεντρώνονται σε ειδικό λογισμικό και περνάνε στην ‘καρτέλα’ της κάθε αγελάδας.
Mε τα παραπάνω και πολλά ακόμη, η «Campus» ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα για «το ανώτερο γάλα 7 σημείων υπεροχής», το οποίο επίσης περιλαμβάνει, ταχύτατη ψύξη του γάλακτος, απόλυτη ιχνηλασιμότητα, επεξεργασία γάλακτος εντός 24 ωρών, μικροβιακή χλωρίδα και σωματικά κύτταρα στο γάλα πολύ κάτω των επιτρεπομένων ορίων.
Τώρα τελευταία, δοκιμαστικά έχει ενσωματωθεί και ο ζεόλιθος στο πότισμα και στη διατροφή των αγελάδων και, αναλόγως με τα αποτελέσματα, μπορεί αυτή η προσθήκη να γίνει το 8ο σημείο υπεροχής για το ανώτερο γάλα.
Στο κατάλογο των αρχικών 7 σημείων περιλαμβάνεται και η αερόβια κομποστοποίηση της κοπριάς, η οποία διατίθεται σα λίπασμα σε συνεργάτες γεωργούς.
«Η «Campus» σήμερα παράγει το 1,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής σε αγελαδινό γάλα. Δυστυχώς η ελληνική πρώτη ύλη συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στις 600.000 τόνους όταν σα χώρα καταναλώνουμε ετησίως 1.600.000 τόνους γαλακτοκομικών. Πρέπει, συνεπώς, να τριπλασιάσουμε την παραγωγή μας σε αγελαδινό γάλα», τονίζει ο Χρήστος Παπαζηλάκης , εμπορικός διευθυντής, ο οποίος μάλιστα λέει ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε το λεγόμενο ‘greek yogurt’, τροφοδοτώντας την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της μεγάλης εθνικής επιτυχίας, αν δεν εξασφαλίσουμε επαρκή ελληνική πρώτη ύλη.
Να σημειωθεί ότι από την παραγωγή της «Campus» καλύπτονται οι ανάγκες της «Εβροφάρμα» σε ποσοστό 55%, ενώ το υπόλοιπο 45% προμηθεύεται από κτηνοτρόφους της Θράκης. Για το αιγοπρόβειο γάλα, η εταιρεία συνεργάζεται με 300 κτηνοτρόφους.
Η φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μία χρονιά με αυξημένες πωλήσεις κατά περίπου 10%, στα 24-25 εκατ. ευρώ, καλό EBITDA και θετικά καθαρά αποτελέσματα για τον όμιλο. Η «Εβροφάρμα» εξάγει κυρίως στραγγιστό γιαούρτι, φέτα και βιολογικά τυροκομικά σε Σκανδιναβία, Ιταλία και Ουγγαρία, ενώ έχει προτάσεις από αλυσίδες λιανικής της Αγγλίας και της Ρουμανίας.http://www.ethraki.com/index.php/greek-thracian-products/item/10996-evrofarma-campus

Πηγή: www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου