Ο Κώστας Καδόγλου και η Τασούλα Ντέντου, γεωπόνοι, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, δημιούργησαν μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, συσκευασίας και διάθεσης αχλαδιών, της μοναδικής που υπάρχει στην περιοχή του Εβρου.
Μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη Φέρες του Νομού Εβρου και μια ανάσα από την Τουρκία, στην είσοδο του οικισμού Πόρος, δίνουμε ραντεβού με την Τασούλα Ντέντου και τον Κώστα Καδόγλου. Τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών του χωριού δείχνουν εντυπωσιακά. «Είδαμε ότι εδώ, τα
δέντρα ευδοκιμούν και είναι αρκετά πιο ψηλά από τα σπίτια. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή είναι κατάλληλη για δεντροκομία», εξηγεί ο κ. Καδόγλου. Ζευγάρι στη ζωή, γεωπόνοι και οι δύο, ο Κώστας και η Τασούλα πάντα ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Αγαπούν πολύ τη γη και τις αγροτικές εργασίες, επομένως οι σκέψεις και ιδέες που περιεργάζονταν πάντα, περιστρεφόταν γύρω από αυτή. Τα ψηλά δέντρα στις αυλές των σπιτιών ήταν απλώς η αφορμή για να γεννηθεί η ιδέα. Ακολούθησε μια συζήτηση με έμπορο στη Θεσσαλονίκη και σταδιακά οι προσδοκίες τους άρχισαν να πραγματοποιούνται.
Ηταν το 2006 όταν κατασκευάστηκαν τα ψυγεία δίπλα σε μια έκταση περίπου 55 στρεμμάτων, λίγα μέτρα μακριά από την Τουρκία, κοντά στον ποταμό Εβρο. Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, η μονάδα παραγωγής αχλαδιών Κρυστάλλια και Αbate fetel του ζευγαριού αποτελεί πραγματικότητα. «Είναι μια καθετοποιημένη μονάδα που έχει την παραγωγή, τη συσκευασία και τη διάθεση των αχλαδιών. Συνολικά καλλιεργούμε εξήμισι χιλιάδες δέντρα», σημειώνει η κ.Ντέντου.
Οι εργασίες διαρκούν όλο τον χρόνο. Η καλλιέργεια για την παραγωγή αχλαδιών είναι μια πάρα πολύ δύσκολη εργασία βεβαιώνουν και οι δύο. «Είναι πολύ ευαίσθητη, έχει εχθρούς και ασθένειες που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Ισως αυτός είναι ο λόγος που οι Ελληνες αγρότες δεν επιλέγουν να καλλιεργούν αχλάδια κι έτσι μεγάλες ποσότητες εισάγονται από το εξωτερικό. Είναι δύσκολη καλλιέργεια».
Υπερβαίνοντας τις δυσκολίες
Τι μπορεί να καταστρέψει τα αχλάδια; Η χαλαζόπτωση, αν και σήμερα αντιμετωπίζεται κι αυτή με αντιχαλαζιακά δίκτυα, όταν αυτά υπάρχουν βέβαια, γιατί δεν είναι εύκολο να εγκατασταθούν σε μια καθετοποιημένη μονάδα μεταγενέστερα. Τον Ιανουάριο, λίγο μετά τις γιορτές, ξεκινά το κλάδεμα των δέντρων. «Διαρκεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν το φούσκωμα των "ματιών" στα κλαδιά. Μετά αρχίζει η περίοδος της ανθοφορίας. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως τη συγκομιδή γίνονται διάφορες εργασίες όπως φυτοπροστασία, ψεκασμοί και βέβαια, ποτίσματα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρόνο. Η ποικιλία αχλαδιών Κρυστάλλια μαζεύεται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η ιταλική ποικιλία, τα Αbate fetel, πάει περίπου ένα μήνα αργότερα και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετά τη συγκομιδή τα φρούτα τοποθετούνται σε παλετοκιβώτια που ζυγίζουν περίπου 250 κιλά το καθένα και συντηρούνται στους 0 βαθμούς Κελσίου, στα ψυγεία της μονάδας. Τα φρούτα είναι ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή ο καταναλωτής ξέρει με ποιον τρόπο έχει παραχθεί το προϊόν, για το οποίο έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής», εξηγεί ο κ. Καδόγλου.
Κατά την περίοδο της συγκομιδής εργάζονται περίπου είκοσι άτομα στη μονάδα. Τον υπόλοιπο χρόνο απασχολούνται σε μόνιμη βάση τρεις άνθρωποι. «Δεν μπορούμε να τα φέρουμε "βόλτα" μόνοι μας. Χρειάζονται πάντα εργατικά χέρια», λέει ο κ. Καδόγλου. Οταν ξεκίνησε να υλοποιείται η μονάδα, ο κόσμος στην περιοχή έβλεπε μάλλον με επιφύλαξη τη φιλόδοξη προσπάθεια του Κώστα και της Τασούλας. Οπως θυμούνται, «έλεγαν, πού πάνε να μπλέξουν αυτοί, και μας απέτρεπαν. Πήγαμε και είδαμε άλλες αντίστοιχες καλλιέργειες και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς το κάναμε μόνοι μας. Τα δέντρα που φυτέψαμε στο χωράφι έπρεπε να σχηματίζουν σχήμα παλμέτας. Επειδή η καλλιέργεια είναι γραμμική και δεν είναι ελεύθερη η ανάπτυξη του φυτού, χρειαζόταν πολλή δουλειά ώσπου να γίνει η διαμόρφωση του σχήματος. Επρεπε να δεθούν τα κλαδιά πάνω στα σύρματα με καλώδια. Και φτιάξαμε χιλιάδες δεσίματα. Αυτή ήταν λεπτή δουλειά, δεν μπορούσε να την κάνει ο οποιοσδήποτε, έτσι την κάναμε εμείς. Μέρα νύχτα, μέχρι που βασίλευε ο ήλιος, ήμασταν εδώ και δέναμε», λέει γελώντας ο κ. Καδόγλου. «Στην αρχή μας έβλεπαν κάποιοι κι έλεγαν "τρελοί είναι αυτοί". Ε, τώρα είμαστε μέσα στις προδιαγραφές που είχαμε θέσει».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ - Xρύσα Kλειτσιώτη - ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΠΗΓΗ http://www.ethraki.com/index.php/greek-thracian-products/item/10368-paragogi-axladia-evros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου