Γεύσεις και αρώματα Ελλάδας.
Στις αρχές του 1900, ο Βασίλειος Χαραλαμπίδης, ξεκίνησε από την γενέτειρά του την Καισάρεια, Μικράς Ασίας και ανηφόρησε προς την Κωνσταντινούπολη, για να βρει την τύχη του. Εργάστηκε σκληρά κοντά σε καταξιωμένους τεχνίτες ζαχαροειδών προιόντων (λουκούμια, ακιντέδες, καραμέλες, ...). Αργότερα άνοιξε ένα δικό του εργαστήριο στο Eminonu κα άρχισε να τα παρασκευάζει ο ίδιος με μεράκι. Η τέχνη του, τα αγνά υλικά και η εργατικότης του γρήγορα τον έκαναν γνωστό. Άρχισε να επεκτείνεται και να ανοίγει καταστήματα χονδρικής (Tahtakale), απασχολώντας προσωπικό. Το 1923, ανοίγει ένα μεγαλύτερο, ιδιόκτητο και πιο σύγχρονο για την εποχή του εργαστήριο, με την επωνυμία "Βασίλειος Χαραλαμπίδης & Υιός", παίρνοντας κοντά του και τον υιό του Θεόδωρο, απόφοιτο τότε της Εμπορικής Σχολής, στον οποίο δίδαξε, όχι μόνον την τέχνη του sekerci (παρασκευαστή ζαχαροειδών), αλλά την τιμιότητα και την εργατικότητα. Γύρω στο 1940, επικεφαλής πλέον της επιχείρησης του ο
υιός του Θεόδωρος, δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς τροφίμων, σε χονδρικό εμπόριο με όσπρια, ρύζια, καφέδες, mini market, κτλ. και σε άλλες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης (Pangalti, Macka). Αυτά μέχρι το 1965, οπότε η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε σε άλλους τομείς. Σήμερα, η μικρότερη από τις δύο εγγονές του Θεοδώρου Χαραλαμπίδη,Κυβέλη, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με σπουδές Marketing, μαζί με το σύζυγό της Ευάγγελο Κυπραίο, χημικό , που γεννήθηκε στη Σάμο, ανέσυραν από τα μπαούλα της οικογενείας της, τις συνταγές της μητέρας της Μακρίνας Χαραλαμπίδου, που είχαν φέρει από την Κωνσταντινούπολη, τις προσάρμοσαν με την βοήθειά της στα σημερινά δεδομένα, τιμώντας έτσι την οικογενειακή παράδοση των προγόνων της, δημιούργησαν το εργαστήριοΚυβέλη.
Κάνοντας μια γευστική αναδρομή στις οικογενειακές μνήμες και αναμνήσεις που έχουμε, προχωρούμε στο μέλλον με αισιοδοξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου