ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΚΕΤΣΑΠ ΧΥΜΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΜΑ

Τα βιολογικά προϊόντα «Ηλιογέννημα» προέρχονται από τομάτες βιολογικής καλλιέργειας παραγωγής μας, στην Ανάβρα του Δήμου Ταμασίου, του Νομού Καρδίτσας. Είναι το πρώτο μεταποιημένο βιολογικό προϊόν του νομού.
Την καλλιέργεια των κηπευτικών και ειδικά της τομάτας, τη γνωρίζαμε από τα παιδικά μας χρόνια, που την καλλιεργούσαμε ανελλιπώς για να συμπληρώσουμε το οικογενειακό μας εισόδημα, στην αρχή σαν περιβολάρηδες, που διοχετεύαμε τα προϊόντα μας νωπά στην τοπική αγορά, και αργότερα τη βιομηχανική τομάτα στις βιομηχανίες τοματοπολτού.
Στα χρόνια αυτά, γνωρίσαμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της καλλιέργειας, τόσο τα οικονομικά (έξοδα - έσοδα) όσο και τα ποιοτικά. Τα χημικά λιπάσματα (νιτρικά), τα ζιζανιοκτόνα - μυκητοκτόνα - εντομοκτόνα, είχαν τον πρώτο λόγο στο λεγόμενο συμβατικό τρόπο καλλιέργειας. Το έδαφος χρόνο με το χρόνο έχανε τη
γονιμότητά του, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής ακόμη και με αυξημένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Την περίοδο αυτή άρχισαν να ακούγονται και στην κοινωνία μας οι πρώτες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές σκέψεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκαν, ειδικά μετά τα γεγονότα του Τσερνομπίλ, των τρελών αγελάδων και των διοξινών, σε σοβαρό οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα.

Όλα αυτά επέδρασαν θετικά στην οικογένεια και από το 1998 αρχίσαμε δειλά - δειλά να ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της τομάτας και παράλληλα να αποκτούμε τηβασική τεχνογνωσία της μεταποιητικής διαδικασίας. Η προσπάθεια της τυποποίησης της βιολογικά καλλιεργούμενης τομάτας, άρχισε αρχικά σε αγροτεμάχιο 6,5 στρεμμάτων (φτάνοντας σήμερα τα 50 στρέμματα) και είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας, γνώσης και εμπειρίας. Η εντατική καλλιέργεια αντικαταστάθηκε με την αμειψισπορά.
Τα χημικά νιτρικά λιπάσματα έδωσαν τη θέση τους στο βίκο (ψυχανθή - όταν ο βίκος ανθίσει οργώνεται το χωράφι και με αυτόν τον τρόπο το οργανικό άζωτο αναμειγνύεται με το χώμα). Η ζιζανιοκτονία γίνεται με πολύ τσάπισμα και με εδαφοκάλυψη όπου είναι εφικτό. Τα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα καταργήθηκαν και τη θέση τους πήραν τα εκχυλίσματα και βάμματα από αγριόχορτα (τσουκνίδα - στεκούλι - φτέρη - πολυκόμπι κι άλλα), τα οποία είναι άφθονα στη φύση και με μηδαμινό κόστος παρασκευής έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τη χρήση τους.
Σε έντονες προσβολές της καλλιέργειας από ασθένειες και εχθρούς, καταφεύγουμε στην χρήση βιολογικών σκευασμάτων που μπορούμε να βρούμε εύκολα πλέον στην αγορά, η εφαρμογή των οποίων έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Διαδικασία Παραγωγής των προϊόντων
Για την παραγωγή των προϊόντων μας ακολουθείτε η παρακάτω διαδικασία:
Χυμός τομάτας
Με τη μεταφορά της πρώτης ύλης στο εργαστήριο αφού πλυθεί καλά και ολοκληρωθεί η διαδικασία της δεύτερης διαλογής, μεταφέρεται με μεταφορική ταινία στον σπαστήρα και πολυτεμαχίζεται. Με τη βοήθεια της βαρύτητας οδηγείται στην Ραφινέζα όπου διαχωρίζονται ο χυμός της τομάτας, από τους σπόρους και τις φλούδες. Με τη χρήση ανοξείδωτης αντλίας ο χυμός μεταφέρεται στον προθερμαντήρα και θερμαίνεται σε θερμοκρασία 80-85 βαθμούς κελσίου. Κατόπιν ο ζεστός χυμός οδηγείται στον απαερωτή όπου σε συνθήκες κενού αέρος επιτυγχάνεται η επιθυμητή συμπύκνωση του χυμού.

Το επόμενο στάδιο είναι η εμφιάλωση σε βάζα των 0,72L και 0,50L και στη συνέχεια η παστερίωση σε θερμοκρασία 100 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά της ώρας. Μετά την παστερίωση γίνεται η επικόλληση της ετικέτας του προϊόντος και της ταινίας ασφαλείας.

Διατίθεται στην αγορά σε χαρτοκιβώτια των 12 Χ 0.72L ή 20 Χ 0.50L.
Κέτσαπ
Παράγεται από την οικογένεια με πολύ μεράκι και είναι η αδυναμία των παιδιών.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μερικά βιολογικά προϊόντα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α έδειξε ότι το βιολογικό κέτσαπ είχε 57% περισσότερο από το αντιοξειδωτικό λυκοπένη σε σχέση με το κανονικό κέτσαπ.
Η διαδικασία παραγωγής είναι συνέχεια του χυμού. Μετά την συμπύκνωση που υπέστη ο χυμός τομάτας, οδηγείται στους βραστήρες όπου προστίθενται τα απαραίτητα υλικά στις αντίστοιχες αναλογίες. Συνεχίζετε ο βρασμός και όταν επέλθει η επιθυμητή συμπύκνωση, τοποθετείται σε αποστειρωμένα βάζα των 0,33L και κατόπιν παστεριώνεται. Τα επιπλέων υλικά που χρησιμοποιούμε είναι και αυτά βιολογικά σε πλήρη στάδιο και βέβαια πιστοποιημένα. Τα συστατικά που χρησιμοποιούμε είναι χυμός τομάτας, ζάχαρη, κρεμμύδι, σκόρδο, ξύδι, μυρωδικά και αλάτι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κέτσαπ σαν βιολογικό προϊόν είναι το μοναδικό που παράγεται στη χώρα μας.
Διατίθεται στην αγορά σε χαρτοκιβώτια των 24 τεμαχίων.
Μαγειρεμένη Σάλτσα 
Ακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής του χυμού τομάτας μετά την ελαφρά συμπύκνωση στον απαερωτή, διοχετεύουμε το προϊόν στους βραστήρες όπου αφού προσθέσουμε τα απαραίτητα πρόσθετα υλικά συνεχίζεται ο βρασμός μέχρις ότου έχουμε την επιθυμητή συμπύκνωση οπότε και εμφιαλώνουμε το τελικό προϊόν σε γυάλινα βάζα των 0,37L. Ακολουθεί παστερίωση και το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Τα συστατικά που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή της σάλτσας είναι: χυμός τομάτας, βασιλικός, πιπεριά, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανός, ελαιόλαδο και αλάτι. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βιολογικά και πιστοποιημένα.

Διατίθεται στην αγορά σε χαρτοκιβώτια των 24 τεμαχίων.
Αποφλοιωμένο τοματάκι με χυμό τομάτας.
Επιλεγμένες τομάτες τοποθετούνται σε βραστό νερό και ύστερα με το χέρι αφαιρούμε την φλούδα τους. Τοποθετούμε τις αποφλοιωμένες τομάτες σε βάζα των 0,550L, βάζουμε τον απαραίτητο χυμό τομάτας και ακολουθεί η παστερίωση. 
Διάθεση Προϊόντων
Τα βιολογικά προϊόντα Ηλιογέννημα διατίθενται μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου διανομής στα παρακάτω σημεία λιανικής πώλησης:
1. Σε όλες τις Βιολογικές Λαϊκές Αγορές της Αθήνας.
2. Μέσω των εταιριών διανομής Βιο-Yγεία & Βιοαγρός με έδρα την Αθήνα και Κρύα Βρύση Ν. Πέλλας αντίστοιχα, σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων με τα οποία συνεργάζονται οι αντίστοιχες εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.
3. Σε 2 Σούπερ Μάρκετ της Τράπεζας της Ελλάδος (Μεσογείων 243, Χολαργός).
Διάθεση στην Κρήτη
1. Στο Σύνδεσμο Μελών ΙΝ.ΚΑ. Χανίων, με αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ σε όλη την Κρήτη.
Διάθεση στην Κύπρο
Στην Κύπρο διάθεση από την εταιρεία Green Network Trading LTD στα 7 δικά της καταστήματα και μέσω αυτής στα ALHPA MEGA Super Markets.
Διάθεση στον Βόλο
1. Γεωργάκος & ΣΙΑ, αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ στην πόλη του Βόλου.

Διάθεση στην Λαμία
1. Αφοί Σκούρα, Αλυσίδα καταστημάτων στη Λαμία & στη Στυλίδα.
Διάθεση στην Σκιάθο
1. Αφοί Σκούρα, Αλυσίδα καταστημάτων.
Διάθεση στην Λάρισα
Σούπερ Μάρκετ Carrefour.
Διάθεση στην Καρδίτσα
  1.  Σούπερ Μάρκετ Carefure,
  2. Ένωση Παντοπωλών, Λαχανά & Κωνσταντίνου Καραμανλή, Καρδίτσα.
  3. Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Καμινάδων 6 Καρδίτσα.
  4. Αφοί Οικονόμου, Κουμουνδούρου.
  5. Οικονόμου Ιωάννης «Πράσινη Γωνιά», Διάκου 5, Καρδίτσα.
  6. Γαϊτανίδη Β., Ιεζεκιήλ 6 & Ιεζεκιήλ 53, Καρδίτσα.
Τα προϊόντα προμηθεύονται και χρησιμοποιούν:
  • Δημόσιοι Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί του Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα παρακάτω: Δ. Καρδίτσας, Δ. Σοφάδων & Δ. Ταμασίου. (Η διάθεση γίνεται από την επιχείρηση)

  • Ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς & παιδικούς σταθμούς της Καρδίτσας. (Η διάθεση γίνεται από την επιχείρηση)
  • Σύντομα κοντά σας σε ακόμα περισσότερα σημεία.
    Για να ενημερωθείτε για το κοντινότερο σήμειο πώλησης στην περιοχή σας επικοινωνήστε μαζί μας.
    Τηλ.: 24430 81381
    Φαξ: 24430 81002
    Κιν.: 6974 126083
    e-mail: info@iliogennima.gr





    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα:
    24430 81381 ή 6974126083
    ή στο e-mail : info@iliogennima.gr
    ή 
    συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας
    για οποιαδήποτε πληροφορία ή σχόλια, που θα θέλατε να μας στείλετε.





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου