ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ...ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ


Μια ιστορία φυσικής καθαριότητας

που ξεκίνησε από...μία πλάκα!


Η οικογένεια Μαλικούτη έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Κρήτη, οι οποίες φτάνουν μέχρι το 1700. Ο Νικόλαος Μαλικούτης, οπλαρχηγός ανατολικών επαρχιών του Νομού Ρεθύμνης, υπήρξε ιστορική και ηρωική μορφή του νησιού και μνημονεύεται από τον ιστορικό Ψυλλάκη. Η γκραβούρα του εκτίθεται στο ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου και στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (Παλαιά Βουλή), ενώ σώζεται πολύστιχο κρητικό ποίημα αφιερωμένο στους ηρωισμούς του και στο μαρτυρικό θάνατό του μέσα στην πόλη του Ηρακλείου. Το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους και πλατείες.
Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1946 από τον εγγονό του, το Γεώργιο Μαλικούτη, άνθρωπο οραματιστή και πρωτοπόρο. Ο Γεώργιος Μαλικούτης γεννήθηκε το 1903 στο Ηράκλειο και έζησε στην Κρήτη μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Άτομο ανήσυχο και δραστήριο, αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, μπάρκαρε με ένα καΐκι και βρέθηκε στη Μασσαλία. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, κι έπειτα σπούδασε εμπόριο-οινολογία στην École Supérieure de Commerce στο Μονπελιέ, δουλεύοντας ταυτόχρονα για να βιοπορίζεται.
Ο Γεώργιος Μαλικούτης γύρισε στην Ελλάδα το 1928 και υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό. Τότε μάλιστα τον έστειλαν πάλι στη Γαλλία, ως ακόλουθο κάποιου ναυάρχου, προκειμένου να φέρει στην Ελλάδα το «Έλλη», που μόλις τότε είχε αγοραστεί. Αν και του ζητήθηκε από την τότε Ανωτάτη Εμπορική (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο) να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, εκείνος προτίμησε να ακολουθήσει τα δικά του όνειρα, που τον έφεραν πίσω στην Κρήτη.
Το 1946 ιδρύει τη σαπωνοποιία με την επωνυμία "Αρκάδι", ονομασία που δόθηκε για να τιμηθεί η ιστορική Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, αλλά και η ομώνυμη επαρχία, ονομαστή για την ελαιοπαραγωγή της. Η εταιρεία ξεκίνησε φτιάχνοντας, από τα ελαιόλαδα της περιοχής που έμεναν αδιάθετα λόγω υψηλής οξύτητας, λευκό σαπούνι σε μεγάλες άσπρες πλάκες, ταμπακάς, καθώς και σε ξέσματα, νιφάδες. Έτσι, σε μια εποχή που η παραγωγή αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από πράσινο σαπούνι, η σαπωνοποιία "Αρκάδι" διαφοροποιήθηκε.
Το 1970 την εταιρεία αναλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Νικόλαος και ο Ζαχαρίας Μαλικούτης.
Πιστοί στο όραμα και στη φιλοσοφία που κληρονόμησαν, έκαναν τασαπούνια "Αρκάδι" γνωστά στην ευρύτερη ελληνική αγορά.
Το παλιό σαπουναριό διατηρείται ακόμα στο παλαιό λιμάνι του Ρέθυμνου. Τα ρυθμικά χτυπήματα με το ξύλινο σφυρί, τη ματσόλα, που σφράγιζαν το σαπούνι "Αρκάδι" δεν ακούγονται πια, ούτε μπορείς να δεις εκεί τους λευκοντυμένους μάστορες και βοηθούς – μεσημεράδες – να τρέχουν στρώνοντας το σαπούνι στον ταμπακά. Το πλοίο «ΑΦΟΒΟΥ»,  φορτωμένο με σαπούνια, έτοιμο  να σαλπάρει από το Ενετικό λιμάνι για τον Πειραιά, μπορείς πια μονάχα να το φανταστείς. Αλλά το ταξίδι του σαπουνιού "Αρκάδι" συνεχίζεται.
Σήμερα, η εταιρεία διοικείται από τα παιδιά του Νικολάου Μαλικούτη, με τις ίδιες πάντα αρχές αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον!http://arkadisoap.gr/indexΓ. ΜΑΛΙΚΟΥΤΗΣ Ε.Β.Σ. 
Σπασμένη Πέτρα
Ασπρόπυργος Αττικής 
Τηλ.: 210 3211057, 210 3242685