ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Θρέψη φυτών από υγρά απόβλητα βιολογικών καθαρισμών

Μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή για φυτά κατάφεραν να παράγουν, στο εργαστήριο, επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού της ΕΥΑΘ, στο Αγγελοχώρι.
Επί του θέματος ο Αναστάσιος Ζουμπούλης, καθηγητής στο Εργαστήριο Γενικής Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, ανέφερε τα εξής;

Βασικό συστατικό του "εκλεκτού εδέσματος" για αγροτικές καλλιέργειες είναι ο φώσφορος, ένα στοιχείο μη ανανεώσιμο, που είναι βασικό για την ανάπτυξη όλων των οργανισμών, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα στοιχεία, βρίσκεται στα λιπάσματα και, μάλιστα, εισάγεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Μαρόκο.

Ο φώσφορος υπάρχει στα υγρά επεξεργασμένα απόβλητα των βιολογικών καθαρισμών και όταν καταλήγει στον υδάτινο αποδέκτη, δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη μέθοδο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πιλοτικό επίπεδο.

«Ξεκινώντας τις προσπάθειες και τις μελέτες για την ανάκτηση φωσφόρου από τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού, στο πλαίσιο του έργου PhoReSE - Phosphorous Recovery from Secondary Effluent, που υλοποιείται με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα', εξετάσαμε την τεχνολογία του στρουβίτη που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Καθώς, όμως, αυτή εφαρμόζεται σε υπό επεξεργασία ρεύματα αποβλήτων εντός του βιολογικού καθαρισμού με υψηλές συγκεντρώσεις φωσφόρου, στραφήκαμε στην ανάκτησή του από τα απόβλητα της τελικής επεξεργασίας, που είναι σε ποσότητα πολύ περισσότερα και περιέχουν φώσφορο σε χαμηλές συγκεντρώσεις» εξηγεί ο Αναστάσιος Ζουμπούλης ΠΗΓΑ www.paseges.gr