ΣΕΛΙΔΕΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΝΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι εναρμονισμένη με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, τα εμφιαλωμένα κρασιά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους επιτραπέζιους οίνους και τους οίνους ονομασίας προέλευσης (Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Π.Ε.). Α. ΟΙΝΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Τα κρασιά ονομασίας προελεύσεως διακρίνονται σε κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.). Τα Ο.Π.Α.Π. φέρουν πάνω στο φελλό ειδική κόκκινη ταινία αναγνώρισης. Η ταινία αυτή για τα κρασιά Ο.Π.Ε. είναι μπλε. Οι ταινίες χορηγούνται από το κράτος με βάση τις δηλώσεις παραγωγής. Κανονικά θα έπρεπε οι ταινίες και κατά συνέπεια η «έγκριση» να χορηγείται από ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα προέβαιναν σε «τυφλή» δοκιμασία των κρασιών όλων των δεξαμενών και των βαρελιών που πρόκειται να έρθουν στο εμπόριο ως οίνοι Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Π.Ε. Δυστυχώς, τέτοιες επιτροπές δεν λειτούργησαν ποτέ στη χώρα μας, είτε γιατί δεν υπήρχαν στην περιφέρεια εκπαιδευμένοι γευσιγνώστες, είτε γιατί δεν είναι έτοιμος ο παραγωγικός κόσμος να δεχθεί την κρίση μιας ομάδας ειδικών χωρίς δυσαρέσκεια. Επομένως, στην πράξη η επικόλληση μιας μπλε ή κόκκινης ταινίας στο επιστόμιο συνιστά, για την ώρα, μια διοικητική και όχι μια ποιοτική εγγύηση.
Οι περιοχές που δίνουν, βάσει νομοθεσίας, κρασιά Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Π.Ε. είναι οι εξής:
 ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΥΚΩΝ ΞΗΡΩΝ
ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Α.Π.
• ΑΓΧΙΑΛΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) - Ροδίτης, Σαββατιανό
• ΖΙΤΣΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ) - Ντεμπίνα
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) - Ρομπόλα
• ΛΗΜΝΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Μοσχάτο Αλεξανδρείας
• ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Μοσχοφίλερο
• ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΠΛΑΓΙΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ροδίτης,
Ασύρτικο, Αθήρι
• ΠΑΡΟΣ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Μονεμβάσια
• ΠΑΤΡΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Ροδίτης
• ΠΕΖΑ (ΚΡΗΤΗ) - Βηλάνα
• ΡΟΔΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) - Αθήρι
• ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι
• ΣΗΤΕΙΑ (ΚΡΗΤΗ) - Βηλάνα, Θραψαθήρι
 ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΥΘΡΩΝ ΞΗΡΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Α.Π.

• ΑΜΥΝΤΑΙΟ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο
• ΑΡΧΑΝΕΣ (ΚΡΗΤΗ) - Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά
• ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
• ΔΑΦΝΕΣ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο
• ΛΗΜΝΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Λημνιό
• ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΠΛΑΓΙΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
• ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) - Μαύρο Μεσενικόλα, Carignan, Syrah
• ΝΑΟΥΣΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο
• ΝΕΜΕΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Αγιωργίτικο
• ΠΑΡΟΣ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Μανδηλαριά, Μονεμβάσια
• ΠΕΖΑ (ΚΡΗΤΗ) - Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά
• ΡΑΨΑΝΗ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) - Ξινόμαυρο, Σταυρωτό, Κρασάτο
• ΡΟΔΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) - Μανδηλαριά
• ΣΗΤΕΙΑ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο, Μανδηλαριά 
 ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Ε. ή Ο.Π.Α.Π.
• *ΔΑΦΝΕΣ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) -
Μαυροδάφνη, Κορινθιακή
• ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) - Μοσχάτο Λευκό
• ΛΗΜΝΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Μοσχάτο
Αλεξανδρείας
• *ΝΕΜΕΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Αγιωργίτικο
• ΠΑΤΡΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) -
Μαυροδάφνη Κορινθιακή
• ΠΑΤΡΑ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Μοσχάτο Λευκό
• ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) -
Μοσχάτο Λευκό
• ΡΟΔΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) - Μοσχάτο
Τρανί, Μοσχάτο Λευκό
• ΣΑΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Μοσχάτο Λευκό
• *ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ VINSANTO (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Ασύρτικο, Αϊδάνι
• *ΣΗΤΕΙΑ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι επιδόρπιοι (γλυκείς) οίνοι του ονόματος των οποίων προηγείται *, είναι οίνοι Ο.Π.Α.Π.
Οι λοιποί είναι οίνοι Ο.Π.Ε.
 ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΦΡΩΔΩΝ ΞΗΡΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Α.Π.

• ΑΜΥΝΤΑΙΟ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο (Ροζέ)
• ΖΙΤΣΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ) - Ντεμπίνα (Λευκό)
Β. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΙ ΟΙΝΟΙ
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το 90% περίπου των ελληνικών κρασιών, όπως επίσης οι Τοπικοί Οίνοι και οι Οίνοι Ονομασίας Κατά Παράδοση.
Γ. ΤΟΠΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ
Η υποκατηγορία αυτή δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι Τοπικοί οίνοι φέρουν το όνομα της περιοχής από την οποία προέρχονται και το χαρακτηρισμό «Τοπικός» –π.χ. Αττικός Τοπικός, Πελοποννησιακός Τοπικός κλπ.
Οι Τοπικοί οίνοι, σύμφωνα με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις, ανάλογα με το όνομα της περιοχής που φέρουν, χωρίζονται σε: 
α) Τοπικούς Διαμερισματικούς (π.χ. Πελοποννησιακός, Μακεδονικός κλπ.), β) Τοπικούς που εκτείνονται σε περισσότερους του ενός νομού (π.χ. Πλαγιών Κορινθιακού), γ) Τοπικούς με ένδειξη νομού (π.χ. Πυλίας), επαρχίας ή αμπελουργικής περιοχής μικρότερης του νομού (μικροί τοπικοί).Δ. ΟΙΝΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία στην ομάδα αυτήν κατατάσσονται η Ρετσίνα και η Verdea των Ιονίων Νήσων.
Ο όρος «Ονομασία Κατά Παράδοση» σημαίνει ότι το όνομα Ρετσίνα, λόγου χάρη, χρησιμοποιείται αναγκαστικά και παραδοσιακά για το χαρακτηρισμό κρασιών με το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση κρασιών που περιέχουν διαλυμένη ποσότητα ρετσινιού.
 ΤΥΠΟΙ ΟΙΝΩΝ
Οι τύποι των κρασιών σχετίζονται με το χρώμα, την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.
ΧΡΩΜΑ
Τα κρασιά ανάλογα με το χρώμα τους κατατάσσονται σε λευκά, ροζέ και ερυθρά. Το χρώμα του κρασιού εξαρτάται από το είδος του σταφυλιού, αλλά και από τη μέθοδο οινοποίησης.
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΑ
Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, τα κρασιά διακρίνονται σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά.
Η νομοθεσία ορίζει επακριβώς την απαιτούμενη συγκέντρωση σακχάρων, προκειμένου ένα κρασί να χαρακτηριστεί ξηρό ή ημίξηρο κλπ. Η γλυκύτητα του κρασιού οφείλεται στα σάκχαρα που παραμένουν αζύμωτα όταν σταματήσει η αλκοολική ζύμωση. Η αλκοολική ζύμωση μπορεί να σταματήσει και τεχνητά, με προσθήκη αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη μεγαλύτερη από 15% vol είναι τα γνωστά Vins de Liqueur. 
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, τα κρασιά χωρίζονται σε ήσυχα, ημιαφρώδη και αφρώδη. Το αέριο μπορεί να προέρχεται από την αλκοολική ζύμωση και να έχει διατηρηθεί στο κρασί (Φυσικώς Αφρώδεις Οίνοι) ή να προστεθεί εκ των υστέρων (Ανθρακούχοι).
Reserve και Grand ReserveΟι ενδείξεις αυτές αφορούν αποκλειστικά κρασιά ονομασίας προελεύσεως και αναφέρονται στον χρόνο παλαίωσης για το συγκεκριμένο κρασί.
Για τα λευκά κρασιά η ένδειξη Reserve υποδηλώνει χρόνο παλαίωσης 2 ετών πριν την κυκλοφορία του προϊόντος, από τα οποία για 6 τουλάχιστον μήνες το κρασί παρέμεινε μέσα σε βαρέλι. Για το κόκκινο κρασί αντίστοιχα ο χρόνος παλαίωσης είναι τα 3 χρόνια και η παραμονή στο βαρέλι 6 μήνες τουλάχιστον.
Η ένδειξη Grand Reserve όταν αναγράφεται σε ετικέτα λευκού κρασιού υποδηλώνει ότι το προϊόν παλαιώθηκε για 3 τουλάχιστον χρόνια, ένα από τα οποία θα ήταν ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι. Για τα κόκκινα κρασιά ο χρόνος παλαίωσης είναι 4 χρόνια, 2 από τα οποία ήταν ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι, το οποίο ειδικά για αυτή την ένδειξη δεν πρέπει να ξεπερνά σε χωρητικότητα τα 600 λίτρα.
Τι σημαίνουν οι ενδείξεις Cava, Chateau, DomaineΗ ένδειξη Cava αναφέρεται αποκλειστικά σε Επιτραπέζιους οίνους (και όχι σε οίνους ονομασίας προέλευσης) οι οποίοι έχουν υποστεί παλαίωση (2 χρόνια για τα λευκά, 3 για τα κόκκινα με ελάχιστο χρόνο παραμονής σε βαρέλι τους έξη μήνες). Οι ενδείξεις Βίλα, Μοναστήρι, Chateau, Κτήμα, Πύργος, Κάστρο, Αγρόκτημα, Domaine αναφέρονται σε τοπικούς οίνους και υποδηλώνουν ότι η παραγωγή του κρασιού έγινε αποκλειστικά με τη χρήση σταφυλιών που παρήχθησαν στην ίδια αμπελουργική εκμετάλλευση, μέσα στην οποία έγινε και η οινοποίηση. Οίνοι Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ ή VQPRD) 1. Γουμένισσα                      Ερυθρός Ξηρός      Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα2. Πλαγιές Μελίτωνα          Ερυθρός Ξηρός      Λημνιό, Cabernet SauvignonCabernet Frank3. Πλαγιές Μελίτωνα          Λευκός Ξηρός       Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης 4. Νάουσα                            Ερυθρός Ξηρός      Ξινόμαυρο5. Αμύνταιο                          Ερυθρός Ξηρός      Ξινόμαυρο6. Αμύνταιο                          Αφρώδης Ροζέ      Ξινόμαυρο7. Ζίτσα                                 Λευκός Ξηρός        Ντεμπίνα8. Ζίτσα                                 Αφρώδης Λευκός ΞηρόςΝτεμπίνα9. Ραψάνη                            Ερυθρός Ξηρός      Κρασάτο, Σταυρωτό, Ξινόμαυρο10. Αγχίαλος                        Ερυθρός Ξηρός      Ροδίτης, Σαββατιανό11. Νεμέα                              Ερυθρός Ξηρός      Αγιοργίτικο12. Πάτρα                             Λευκός Ξηρός       Ροδίτης13. Μαντινεία                      Λευκός Ξηρός        Μοσχοφίλερο, Ασπρούδες 14. Ρομπόλα Κεφαλληνίας Λευκός Ξηρός         Ρομπόλα15. Λήμνος                           Λευκός Ξηρός        Μοσχάτο Αλεξανδρείας16. Πάρος                             Ερυθρός Ξηρός      Μανδηλαριά & Μονεμβασιά17. Σαντορίνη                      Λευκός Ξηρός        Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι18. Πεζά                                Ερυθρός Ξηρός      Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι19. Πεζά                                Λευκός Ξηρός        Βηλάνα20. Αρχανές                          Ερυθρός Ξηρός      Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι21. Δάφνες                            Ερυθρός Ξηρός      Λιάτικο22. Σητεία                             Ερυθρός Ξηρός      Λιάτικο23. Ρόδος                             Λευκός Ξηρός        Αθήρι24. Ρόδος                              Ερυθρός Ξηρός      Μανδηλαριά  *Οι οίνοι ΟΠΑΠ παράγονται από συγκεκριμένες αμπελουργικές περιοχές και συγκεκριμένες ποικιλίες και οινοποιούνται στον τόπο παραγωγής τους με καθορισμένο τρόπο. Ακολουθούνται καθορισμένες αμπελουργικές φροντίδες και ορίζεται ένα μέγιστο στρεμματικής απόδοσης.Αριθ. Απόφασης 235309/7.2.2002, τεύχος Β΄ αριθμός ΦΕΚ 179/1-2 –2002.   

 

 

«Έγκριση παραδοσιακών ενδείξεων οίνων».

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣΈχοντας υπόψη:1. Τον Καν (ΕΚ) 1493/99 του Συμβουλίου (L 179/1999), για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς και ει­δικά την παράγραφο 4 του Παραρτήματος Ι.2. Τον Καν(ΕΚ) 1622/00 της Επιτροπής (L 194/2000), για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του Καν(ΕΚ) 1493/99 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινι­κής αγοράς και για την καθιέρωση κοινοτικού κώδικα των oινoλoγικών πρακτικών και επεξεργασιών.3. Τον Καν(ΕΚ) 2729/00 της Επιτροπής (L 316/2000), σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής όσον αφορά τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα.4. Την 68/25.1.2002 εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (Κ.Ε.Π.Ο.) σχετική με το θέμα.5. Την. 399580/30.10.2001 (ΦΕΚ1479/31.10.2001) από­φαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας, περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Γε­ωργίας Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη.6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολο­γισμού, αποφασίζουμε:Εγκρίνουμε τις παρακάτω παραδοσιακές ενδείξεις οί­νων καθώς και τα περιγραφικά στοιχεία που καθορίζουν κάθε μία από αυτές:    1.ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ / Blanc deblancs Επιφυλάσσεται για λευκό ξηρό, ημίξηρο και ημίγλυκο οί­νο που προέρχεται από λευκή οινοποίηση γλεύκους στα­φυλιών λευκών ποικιλιών αμπέλου καθώς και για ημια­φρώδη και αφρώδη οίνο από σταφύλια λευκών ποικιλιών. Αφορά οίνους v.q.p.r.dv.p.q.p.r.d., v.m.q.p.r.d., και επι­τραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).2. ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΑΣΤΑΦΥΛΙΑ/ Blanc de noirΕπιφυλάσσεται για λευκό ξηρό, ημίξηρο και ημίγλυκο οίνο που προέρχεται από λευκή οινοποίηση γλεύκους σταφυλιών ερυθρών ποικιλιών αμπέλου καθώς και για ημιαφρώδη και αφρώδη οίνο από σταφύλια ερυθρών ποι­κιλιών. Αφορά επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική έν­δειξη (Τοπικοί οίνοι).3.ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΩΠΑ ΣΤΑΦYΛΙΑ 'Η ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ KOKINA ΣΤΑΦΥΛΙΑ / Blanc de grιsΕπιφυλάσσεται για λευκό ξηρό, ημίξηρο και ημίγλυκο οίνο, που προέρχεται από λευκή οινοποίηση γλεύκους σταφυλιών ερυθρωπών ή γκρίζων ποικιλιών αμπέλου καθώς και για αφρώδη και ημιαφρώδη οίνο από σταφύλια ερυθρών και γκρίζων ποικιλιών. Αφορά οίνους v.q.p.r.d., v.p.q.p.r.d., v.m.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεω­γραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).4. ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ / kokineli
Επιφυλάσσεται για ερυθρωπό ξηρό, ημίξηρο και ημί­γλυκο οίνο. Αφορά επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι) και τη ρετσίνα.
5. ΟIΝΟΣ ΛΟΦΩΝ / Vin de collinesΕπιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες που εκτείνο­νται σε περιοχές με λoφώδη διαμόρφωση. Αφορά οίνους v.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).6. ΟIΝΟΣΠΛΑΓΙΩΝ / Vin de coteauxΕπιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες που εκτείνο­νται σε πλαγιές λόφων ή ορέων. Αφορά οίνους v.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).7. ΟΡΕΙΝΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ 'Η ΑΠΟ OPEINA ΚΡΑΣΑ­ΜΠΕΛA / Vin de vignobles montagneuxΕπιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες ορεινών περιο­χών με υψόμετρο μεγαλύτερο από 500 μέτρα. Αφορά οί­νους v.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).8. ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ Ή ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΡΑΣΑΜΠΕΛΑ Ή ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ/ Vin de vieux vignobles/Vin de vielles vignesΕπιφυλάσσεται για οίνο από αυτόριζους αμπελώνες ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών. Αφορά οί­νους v.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).9. ΑΠΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ(ΟΥΣ) AMΠΕΛΩΝA(EΣ)/ Vin de vig­noble(sinsulaire(s)Επιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες των νήσων της χώρας εκτός της Εύβοιας και της Kρήτης. Αφορά οίνους v.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).10. ΑΠΟ AMΠEΛΩNΑ(EΣΣΕ ΠΕΖΟΥΛΕΣ/ Vin de vigno­bles en terrassesEπιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες σε πεζούλες. Αφορά οί­νους v.q.p.r.d. και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι).11. ΛΙΑΣΤΟΣ Ι LIASTOS Ι Vin de paiIIeΕπιφυλάσσεται για γλυκό οίνοOνoμασίας Προελεύσε­ως ή επιτραπέζιο οίνο με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικός Οίνος), εφ όσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις σχετικά με τον τρόπο παρασκευής και τη σύστασή του:-Τα σταφύλια συλλέγονται υπερώριμα και αφήνονται στον ήλιο ή υπό σκιά για μερική αφυδάτωση. Η ελάχιστη ή και η μέγιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα των σταφυ­λιών πριν και μετά την αφυδάτωση ορίζεται κατά περί­πτωση από την Υπουργική απόφαση αναγνώρισης του κά­θε οίνου,-Μετά τη μερική ζύμωση του γλεύκους, ο οίνος έχει φυ­σικό αποκτημένο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 9% Vol και περιεκτικότητα σε σάκχαρα τουλάχιστον 140 γραμμάρια/λίτρο. -Τα σάκχαρα και η αλκoόλη που περιέχονται στον έτοι­μο οίνο, προέρχονται αποκλειστικά από τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν, χωρίς να προστεθεί πριν, κατά ή μετά την αλκοολική ζύμωση, συμπυκνωμένο γλεύκος, συμπυκνω­μένο ανακαθαρισμένο γλεύκος, αλκοόλη ή προϊόντα από­σταξης,12.VINSANTOΗ ονομασία «Vinsanto» η οποία χρησιμοποιείται από αι­ώνων ως επωνυμία καταγωγής των γλυκών οίνων από λιασμένα σταφύλια του συμπλέγματος Santo Erini -San­torini των νήσων Θήρα και Θηρασία, επιφυλάσσεται απο­κλειστικό για τους οίνους του συμπλέγματος αυτού και επέχει θέση «Ονομασία Προελεύσεως Σαντορίνη Ανωτέ­ρας Πoιότητoς, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 235308/7.2.2002 που εκδόθηκε σε "εφαρμογή του Β.Δ. 539/4,8,71 (ΦΕΚ/159/Α/14,8,71).13, NVXTEPINykteri:Παραδοσιακή ένδειξη που επιφυλάσσεται αποκλειστι­κά για όσους λευκούς ξηρούς οίνους «Ονομασίας Προε­λεύσεως Σαντορίνη Ανωτέρας Ποιότητας» έχουν ελάχι­στο φυσικό αλκοολικό τίτλο 13,5%Vol έχουν οινοποιηθεί είτε σε δεξαμενές είτε σε βαρέλια και στη συνέχεια έχουν παραμείνει προς ωρίμαση σε βαρέλια τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες.14, PETΣINA/Retsina
Υποχρεωτική ένδειξη, που επιφυλάσσεται αποκλειστι­κά για τους ελληνικούς οίνους, οι οποίοι παρασκευάζο­νται σύμφωνα με το Π.Δ. 514/1979(Φ,ΕΚ 157/12,7,79).
15. ΡΕΤΣΙΝΑ ΝΕΑΡΗ Ή ΡΕΤΣΙΝΑ ΦΡΕΣΚΙΑ /Retsina neuveΕπιφυλάσσεται για οίνο «Ρετσίνα» με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής εφόσον περιέχει διοξείδιο του άνθρακα περί το 1 γραμμάριο/λίτρο.Στην κύρια ετικέτα και σε εμφανές σημείο αναγράφεται η φράση "ενδείκνυται να καταναλωθεί μέχρι τέλους Απρι­λίου 20..» του έτους που ακολουθεί την τρυγητική περίο­δο παραγωγής του οίνου.16, ΡΕΤΣΙΝΑ ΒΑΡΕΛΙΣΙΑ/ Retsina en futs
Επιφυλάσσεται για οίνο «Ρετσίνα» με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής, η οποία οινοποιήθηκε σε βαρέλι.
17. BEPΝΤΕA/VernteaEπιφυλάσσεται για οίνο "Ονομασία κατά παράδοση Ζα­κύνθοu» που έχει αvαγνωριστεί με την Υπουργική απόφα­ση 397719/1.10.1992 (ΦΕΚ 623/6/22.10.1992).Στο ετικετάρισμα (σήμανση) των οίνων των περιπτώσε­ων 15 και 16, οι ενδείξεις Ρετσίνα νεαρή ή Ρετσίνα φρέ­σκια και Pετσίνα βαρελίσια, συνοδεύονται από τη γεω­γραφική επωνυμία καταγωγής το δε σύνολο είναι γραμ­μένο με γράμματα του ιδίου τύπου, διαστάσεων και χρώματος ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο. Αμέσως δε κάτω ή πάνω από τις ενδείξεις αυτές αναγράφεται με πε­ζά γράμματα η υποχρεωτική ένδειξη «Ονομασία κατά Πα­ράδοση Ρετσίνα».
Δεν επιτρέπεται, στο ετικετάρισμα (σήμανση) των εμ­φιαλωμένων οίνων, η χρήση της ένδειξης «Γιοματάρι» ως εμπορικού σήματος.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2002   
 ΠΗΓΕΣ: «ΔΡΟΜΟΙ  ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, ΓΕΩΡΓΙΚΑ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΙΝΟ Α.Ε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου